用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

回覆 6# loveboy 的文章

你唔好咁諗先啦, 我初初同個仔講, 去smc interview 一定入唔到o家喇, 因為好少位, 重有男女校, 好難爭o家, 叫佢當去玩, 心情反而好輕鬆, 可能依一種心情令佢無壓力, 最後被取錄.
你囝囝之後o既interview 都要用依一種心情, 壓力就少好多.

回覆 1# Edvychan 的文章

其實我覺得佢地考o既野唔易囉, 最重要小朋友有outstanding o既表現, 學校自然有好o既offer.

回覆 1# 2boysmami 的文章

你個仔講係o岩o既, 係攤位遊戲, 係30分full mark.
但佢地重有一個記憶o既遊戲係20分為滿分.
加埋就係50分

你個仔一d 都唔水皮, 因為佢識睇遊戲分紙右上角係有寫30分full marks. 而且你個仔識加晒5個攤位o既分數係22分. 唔係個個小朋友心算咁好.
唔好睇少你個小朋友.
我個仔都係過左2日至同我講有記憶力依個遊戲, 係佔20分.

回覆 2# 2boysmami 的文章

唔好緊張啦, 我個仔記憶都係7個記得3個, 都有2nd in.
我個仔都成日比人話好top, 名列前茅. 出到去考學校唔係衰依樣, 就係個樣. 我都比佢打沉左不知幾多次. 考小學同係kg 表演係2個回事.
smc 考小朋友其實係比較全面, 唔係個d 畫畫講故事o既考法, 適合某一類讀書型o既小朋友. so, 你小朋友記得返考咩, 因為佢知道點handle 依個interview, 比較enjoy smc o既考法.

自己小朋友永遠係自己心目中最叻, 但出到去, 天外有天, 遇到咩事都要放開一點.
我識有個小朋友好叻好top 名校出來, 考咩學校都無人收, 玩到最後有出名o既傳統學校收左佢, 已經係8月份o既事, 有時真係寶物尋歸底.

回覆 1# AVBB 的文章

1st 父母唔駛見
我估無人理小朋友有無同家長去, 最緊要有大人坐定等小朋友考完返來.

但1st in 時係要填問卷, 係唔係一定要填返比學校? 可能真係家長比較清楚點填個問卷.
因為我記得2nd in時, 學校真係有睇返我地寫o既問卷.

回覆 1# cpcog 的文章

我記得問卷係有我地小朋友個名o家.
總之, 報咩學校, 交form, 交portfolio, 交問卷, 千奇要認認真真, 到最後關頭學校真係睇o家.

回覆 1# AVBB 的文章

其實問卷都係了解下小朋友o既強項/弱項, 同對學校&小朋友o既期望, 好簡單幾行字.

我當然知道你認真啦, 唔係囡囡都唔一take 過入左smc 啦

我個仔同我病左幾日, 嘔死我地. 好彩依2日好返.
下星期一最後一日去register.
但我重未搵到方法有校車or褓姆車去smc.
register 左先算, 可能到時final夠人開校車比我呢.

我住係NT, 唔係D 村屋, 係新界D市中心都無校車, 我同人講都無人信.

我問過smc校車了, 要5-6個至開, 不過我識同區o既小朋友都會in smc. 真係到時至算.

daddy同我, 2nd in 時, vp 解釋smc比我地聽, 其實都好適合我個仔去讀. 希望可以解決techinical o既問題.

回覆 2# silvia_ng 的文章

2個星期-3星期之內.

dk486,

我個仔好有決心想去讀
曾經同我講, 搭港鐵自己返學. 真係估佢唔到.
我pm 左你, 希望你見到就覆我啦.

原帖由 dk486 於 10-10-12 12:21 發表
唔奇呀!!佢學校唔大,每個form 得兩班,要夾人數啦!!!

另外,有朋友住匯景,坐佢校巴,要再去油塘,上順利、順天、再去紀律部份宿舍先返學校,總共要1.5 hrs....

我 friend 住 MOS都係要坐保母車....又要1.5 hrs.

...

回覆 1# dk486 的文章

send 左2次至出到, 你再check 下. thanks

Sorry, 佢係間間學校都想考到

其實我係想佢入男校多d, 因為佢太有女性緣 , 依家已經拍拖返kg. 我幾時擔心佢到大個.
而且佢數學特別快, 男校真係o岩佢多d.

我都等左15日至有2nd 電話啦
比d 心機等, 可能依2日有電話呢.

我小朋友係讀英文幼稚園, 但我唔比佢入國際班, 因為佢中文k1時好差. 依家好左好多.
佢由小到大對英文好有興趣, 3yrs 已經識2-3音的phonics, 而且當時已經可以串january to december, cambridge starter 今年都考左, 但考得麻麻地, 都無full shields.
佢d英文老師覺得佢英文好, 我就覺得佢只係talk得下, grammer 真係麻麻地, 成日比我捉佢d grammer. 重有好多要改善o既地方.

原帖由 2boysmami 於 10-10-14 11:56 發表
我知你小朋友已經有offer, 請問佢係咪英文好叻, 讀英文幼稚園?? thx thx....

回覆 7# silvia_ng 的文章

其實佢學starter 個時好地地, 做pass paper 做得好好. 但當我同佢去考個日, 我就覺得佢太細個, 個時都係k2. 第一次帶筆盒, 輪輪盡盡, 表現係差d. 個時考都係想攞多張cert. interview.
‹ 上一主題|下一主題