用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
樓主: 1001Mami
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

回覆 2# suewong 的文章

2nd in - will be notified by phone? <--yes
reject or waiting list or accept- will be notified by letter?
reject 係掛號
accept 係平郵
waiting list 係?

回覆 1# 2boysmami 的文章

個20mins 係小朋友自己入去跟vp 全用英文傾計, 閒話家常, 傾下學校, 有咩朋友, 喜歡咩活動之類o既野. 之後就係家長入埋去, 家長入去用廣東話傾都ok.

2boysmami,

我2nd in 個時, vp 話有可能收到success or waiting letter, 無講過有reject.
放心啦, 你之前提及你小朋友係學校係top o既, st. margaret o既interview 形式好適合一些書生型o既小朋友. 你小朋友一定得 比d心機.

回覆 2# 2boysmami 的文章

2boysmami,

我個仔都係講野無女仔咁叻, 但小朋友有時發揮o既小宇宙真係你都估唔到, 佢地見到校長老師o既物體, 就會充分表現自己, 放心, 比d 信心.

期限係7日至10日左右.

我好明白, 因為我都好似一個癲婆咁, 老公一返來就問佢點算好. 唔好以為我有offer 咩都唔駛諗, 其實都好煩.
祝你聽日2nd in 成功.

係第2個topic 度有小朋友去st. margaret interview, staffs安排不善, 小朋友沒人帶就搭lift
我個日就未見過. 反而見個staff 帶小朋友上去interview就好細心, 同小朋友等lift 時傾下計輕鬆下, in 完返來一定有人帶去校務處, staff 至走. 唔知係我好彩定其他小朋友/家長唔好彩

回覆 5# 2boysmami 的文章

sorry, 我回了你pm, 你check 下啦.

回覆 1# silvia_ng 的文章

其實我覺得佢地staff 去handle interview 唔係好夠人. 成日都係見一個姐姐叫名同帶上去. 其實個姐姐又要同家長派問卷, 收form/portfolio. 好似好多野做.
唔好話依一間學校, 我阿仔之前去一個興趣班, 因為我遲了一分鐘, 佢唔見我就自己走左出鋪頭. 我當時只係怪我遲左, 無怪miss, 因為佢地星期六連counter 忙到無人. 自此之後, 我就教阿仔, 如果放左興趣班唔見我, 就一定唔可以出鋪, so, 阿仔已經識handle 依d case. 依個都可以話係處境題.  當然老師係有責任, 但小朋友要學識處理.

隔離好兇, 為粒x賣都話餐死. 都係依度安全d.
有d野想同大家分享.
細路打交好common o既事. 我個仔k2都比人爪損面, 我家姐叫我話下學校, 唔好好睇住d小朋友, 但,我反而處理手法就係叫阿仔第日攞包餅同打佢o既小朋友say sorry (因為阿仔都有還手) 過左2日, 打人o既同學仔都送左d 小食比我個仔, 咁小朋友o既事咪解決左囉.
下下大人都嘈, 小朋友就係父母o既縮影.
忍一時, 唔係下下咁好景, 唔挨下難食o既野, 唔知阿媽煮野好食.
小朋友要學好自理, 自我求生o既能力.
依度好和平, 不喜者勿咒

講講下, 我同個仔練琴, 佢彈唔好, 我要佢彈多5次.
掉轉我彈得唔好, 佢都罰我彈5次. 自作自受.

原帖由 silvia_ng 於 10-10-21 23:59 發表

呢個係避風港嗎

我信自作自受...所以我成日都比我D仔女串我...哈哈哈! 我只可以話我自己抵死...

可能smc不是挑最好的小朋友, 而是最harmony o既家庭作為學生.
(又係個人愚見)

原帖由 cpcog 於 10-10-21 23:55 發表
I believe the parents of SMC would be understanding. :)

依度都開始入侵, 好驚

回覆 1# 一家三口 的文章

你作為家長識欣賞自己小朋友, 及欣賞別人的小朋友, 修養好好, 你的小朋友一定跟你一樣
修養跟學歷不是相等的.
有些人讀很多書思想也可以好negative. 百彈齋主.

對號入wor...kakaka

你點知o家, 我個仔同老公都成日話我無聊. 無聊下都幾開心, 攪下笑. 洗咩咁認真.

jeremyphlam 也是好言相勸, 我地都係為左小朋友好, 共通點都一樣.
我依家都係睇個天安排最後我小朋友入邊一間小學. 係漫長o既戰役, 攪下笑輕鬆下嘛, 我同我2個小朋友都好識攪笑. 每朝早我都係小朋友笑聲叫醒我, 笑聲中入睡.所以我每日都活得好開心.

回覆 1# xuandaddy 的文章

Congrats to both!

大家都努力啦!

點解咁神秘, 其實簽左就無得自行分配及大抽獎囉.
夠膽就簽

你地咁好寄埋份野比你地睇
我係交留位費時當場睇, 睇過下就簽左佢. 我連copy 都無. 我只係知道依份野係先小人, 都係正常o既手法.
其實最終係唔係依一間都係未知數. so, 交左留位簽左唔係=一世係度讀.
結婚簽紙都包一生一世啦
‹ 上一主題|下一主題