用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 有沒有北角蘇浙小學的家長??
樓主: wongnysw
go

有沒有北角蘇浙小學的家長?? [複製鏈接]

我女兒今年升小二全日班, 1/9 早上我也有送女兒去學校, 我看到學校在大門口貼了告示, 所有新生舊生都必須進禮堂等待老師帶回教室, 我想會不會是工人看不懂中文, 沒去禮堂, 所以就在操場上乾等 ?

不過學校今年的安排確實和往年不一樣, 去年是只有小一新生和家長一起進禮堂, 其他年級學生是去自己上一學年的原教室分班, 而小一新生家長是可以坐在禮堂後面觀看新生分班情況, 我也不明白今年學校為什麼要這樣安排 ?
搞到所有家長擠在走廊上, 造成混亂.

至於帶書的問題, 我記得我去年開學日並沒有幫女女帶書去學校, 因為我知道開學第一天是不會上課的, 因為要編學號, 座位, 自我介紹, 選班長, 副班長, 各科代表等等,
做完這些事就已經快放學了, 我是等到當天晚上拿到手冊按照課表把第二天要用的帶去學校.

說到學校的教職員, 我們這群由 N1 讀到小學的家長, 感受是最深刻的了, 前些年學校的教職員都還蠻客氣的,
但是我們發覺從去年開始, 學校的教職員的態度有了變化,
我們覺得和這幾年小學部受歡迎的程度有關, 以往的非直升新生幾乎只要報名就可以入讀, 但這幾年開始要經過面試和筆試, 成績好才錄取, 所以學校變得越來越名校作風, 我們都明顯的感覺到, 可是蘇浙的派位真的不錯, 所以為了小孩我們也只好默默的接受.  

我問過女女她上學開不開心, 她說很開心, 而且她成績也還不錯, 所以只好一靜不如一動囉 !  

我想應該只是開學這週會比較混亂, 之後就會正常了,
為了小孩的將來, 我們就只能 ~~ 放寬心吧 !

係呀 ! 一到測驗及考試, 我就索晒氣

我女數學咪又係, 公式明明列得o岩, 但係成日唔記得進位,  白白俾老師扣分 !  

蘇浙學生o既實力都幾強勁吓, 我女一下期末考英文考滿分, 中常亦都接近滿分, 但數學考89分, 就已經飛到五名之外, 所以係蘇浙讀書壓力都幾大吓o架, 真係跟少 D都唔得啊 !

原帖由 winniecarson 於 08-10-15 23:51 發表

加數又當減數計,倒數/順數明識分,但因為大意..唔小心,扣咗成20分...但佢又不在乎咁, 俾佢激死 !

上二個禮拜日日默書測驗, 我言念蘇浙o既學生已經將考試當係食生菜, 但係 D家長就食大頭菜囉 ! 一個頭三個大呀 !

原帖由 wongnysw 於 08-11-6 22:26 發表
下星期沒有小測、默書, 可以抖抖, 所以明晚會帶女女去太古溜冰和食pizza

蘇浙的英文是教高一級的, K3 讀 小一, 小一讀小二的課程, 以此類推, 中低年級的文法是由華人老師教, Oral 則是由外籍老師教, 但高年級就全部都由外籍老師教, 小女現在小二, 已在讀小三的課程, 程度並不淺, 真怕會跟不上.

原帖由 myfairlady1234 於 08-11-6 23:47 發表
請問蘇小英文程度如何?是外籍老師教或是本地老師教呢?

我o既心情同妳一樣, 真係跟少一日都唔得, 以前有朋友約食飯, 我間中都會去吓, 自從亞女升上小二後, 食飯 ?! 就連係屋企食飯都唔得閒, 何況同朋友出去食飯 !

入得嚟蘇浙絕對無係講玩, 真係要努力至得o架 ! 因為學生平均水平都幾高吓, 唔係隨時包尾o架 ! 亞女o個班有幾個係外國移民回流香港o既男仔好鬼死勁, 中英數都好強, 包晒班上前五名, 我只好自我安慰有競爭先有進步囉 !

咁o岩既 ! 我都有個細女讀蘇浙 K2 鍋 ! 等細女小一時, 大女已經小四囉 ! 睇怕我都淨係可以睇到細女, 因為以而家小學各科目o既難度嚟睇, 小四o既功課我可能已經應付唔到,  到時唯有靠佢自己囉 !      

原帖由 wongnysw 於 08-11-8 22:31 發表
哈哈, 真的頭也大了, 跟少一日都驚, 不過驚o個個唔係亞女, 係我自己。 我仲有個細仔讀蘇浙k2, 過兩年應該會更加辛苦。 我有時唔識普通話, 都要小朋友教番轉頭, 就會覺得普通話教學的確係蘇浙最大優勢。
雖然蘇浙係辛 ...

Dear Bonnienwy,

我女讀 1C 的時候也有一個外國回流的同學因為不適應而轉學, 聽說轉去了太古城地利亞書院, 但我不知道他轉學後讀得如何 !

原帖由 bonnienwy 於 08-11-19 10:33 發表
My son also studies in 1D.  My son didn't like this school.  He always cries.  This week the GS teacher gave him 2 sheets which said to  recite all the sentences.  It is really unreasonable to recite  ...

wongnysm,

話明講故事嘛 ! 當然係打開書啦 ! 雖然係睇書講, 但係每個小朋友表達o既方法都唔同, 有 D人生動,有 D人好似讀書咁囉 ! 個女口才唔o力, 我淨係叫佢讀一次俾我聽, 過到骨就算囉 !   

原帖由 wongnysw 於 08-11-24 22:20 發表
女兒的english story book "the new house" 已派回, 我都有同女女溫習, 不過本書d內容少又簡單, 唔知點溫先好, 上次個test 係 open book, 唔知今次呢?

妳o地所指o既, 係唔係葉老師呢 ? 我女都講, 佢最怕音樂老師, 因為老師好惡, 最慘就係今年葉老師仲要教埋我女體育

原帖由 星仔媽媽 於 08-12-4 21:17 發表

我仔都話最惡係音樂老師,成日都好大聲鬧人

我也覺得 " 歐晒頭 "

原帖由 winniecarson 於 08-12-4 22:54 發表

原來音樂老師教埋體育科架...好似有D "唔拉間' 咁`

Hi 十月媽咪,

看葉老師也有一把年紀了, 但不知道她嫁了沒, 我來去和同學家長八卦一下, 再告訴妳. (因為其中一個同學家長, 曾經在蘇浙當過代課老師, 不知道她清不清楚)

原帖由 十月媽咪 於 08-12-5 07:12 發表
音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的,  ...

Hi 星仔媽咪,

Bingo !  

學校好像有二個音樂老師, 我忘了另一個姓什麼了, 如果我猜得沒錯, 低年級的小朋友應該都是給葉老師教的.

原帖由 星仔媽媽 於 08-12-6 13:25 發表

係葉老師

如果真的是這樣, 那學校真是用心良苦了

原帖由 十月媽咪 於 08-12-6 15:05 發表
OH NO, 唔係啩?! 個個低年級小朋友一開始就畀阿葉老師嚇怕了, 怎麼辦?! 或者從另一角度睇, 先勞其筋骨, 看看誰能成大器! :D :D

十月媽咪,

好久不見啊 !  

喬心這次的成績和以前差不多, 因為第一段段考是不會排名次的, 所以不知道她第幾名.

她除了音樂和體育是 B 外, 其餘都是 A, 喬心從小一開始, 音樂和體育從都沒有拿過 A, 我有問過班主任 拿 B是否算是不好 ? 但班主任說: 葉老師是一個非常嚴格的老師, 她記憶裡班上同學的體育應該沒有人拿到 A. 聽她這樣說, 我就比較放心了, 不然我還以為喬心和我一樣是四肢簡單的人呢 !

原帖由 十月媽咪 於 09-1-14 15:31 發表

心心媽咪,
喬心如何呢?

十月媽咪,

我希望喬心可以一直保持這個水準到小六 (有一點癡心妄想 !), 唉 ! 課程越來越深了, 喬心也開始在呱呱叫, 今年上了小三後, 我看我也無能為力, 只能靠她自己了.

那個葉老師真的很 " 手緊 ", 他又不是在教體育精英班, 幹麻這麼 " 孤寒 ", 給小朋友多一點自信不好嗎 ?

學校當然不只一個體育及音樂老師, 只葉老師是專教低年級的, 所以小一/二不太可能不碰見她, 我們只能自求多福囉 !  

原帖由 十月媽咪 於 09-1-22 06:50 發表
ysmhkg,

係呀, 真係好耐無見喇!

嘩, 喬心科科A, 見到都開心呀, 至於嗰兩科, 我諗若然唔係葉老師咁手緊, 應該都A埋架喇! 我諗我女體育若然係葉老師教, 睇怕要坐D望C喇, 事關佢真係慢幾拍的, 人地做完D動作, 佢至開 ...

Wongnysw,

之前我都淨係邦亞女擦蚊怕水, 但係都係俾蚊咬, 我而家除o左幫亞女擦蚊怕水之外, 仲還條裙裡面貼二個驅蚊貼, 咁樣就好好多.

學校靠山邊又多樹, 所以要滅蚊可能有一定既難度, 所以暫時靠住自己先囉 !

原帖由 wongnysw 於 09-5-6 21:45 發表
覺唔覺得學校內開始多蚊? 我女女平時唔惹蚊, 昨日放學她雙腳共有7粒蚊賴, 心痛死我......, 我亞仔就更嚴重, 噴了蚊怕水和帶了驅蚊機都仍然被蚊叮。
想知道滅蚊工作是不是由學校負責? 抑或是食環署? 如果向學校投訴,  ...

‹ 上一主題|下一主題