用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 09:54 發表
我仔呢個暑假肥左好多
連佢自己都話肚腩會震震吓

我女都好攪笑, 見到佢 d 同學仔次次放完暑假變晒 '長人',  佢就向橫發展, 大大隻隻咁 , 由初小全班最高幾位, 變成 e 家全班矮個幾個, 發育好似慢過人地好多 !

係 wor, 唔記得同大家 say 個 'hi' 先!~

預祝這裡所有小六生成績節節領先, 表現出色過人, 成功考取心儀既中學 !

原帖由 joanneka 於 08-8-28 10:52 發表
我都入黎報到先
我女無肥度, 好似高左小小
希望黎緊p.6大家都可以"小六樂悠悠, 升中唔洗愁"啦

joanneka,

我女鍾意食, 無 junk food 都很難瘦, 無計 !

其實每次見親 d 鄰居都有話阿女高左, 可惜只係身邊既人實在高得太快, 佢表妹細過佢兩個月, 高足佢一個頭陰公 !

原帖由 JSCfamily 於 08-9-2 18:23 發表
昨天,大哥和細佬已坐校車正正常常地返學! 我昨天就有陪佢地等校車...今天已無落樓啦...比工人同仍 地去啦.

記得阿女小二開始自己落樓番學, 我都冇陪上校車, 可能校車正正係屋企樓下, 所以都放心 !

Eva,

妳係咪未摸到入黎 ?

原帖由 fion414 於 08-9-4 12:48 發表
M&A Mom,
佢依家高161CM, 重121磅....成個中學生!

唔知係唔係同名3分親, 聖芳濟今年收我地8個仔!
如果全軍覆沒先去叩直資, 唔知直資仲有冇位?

161 利害利害 ~  可以去打籃球 !~

我女只有 144, 這兩年都係咁上下 . .

原帖由 fion414 於 08-9-4 14:42 發表

zoey,
佢得過高, 反應好慢, 冇咩運動細胞! ...

fion414,

我女一樣冇運動細胞, 只係樣樣識 d d (半桶水) 個隻 , 不過我都成日講, 識就夠 !

妳地真係好早考呈分 wor, 不過我都鍾意早呀 . . . 妳仔係咪年尾再考管 ?

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 16:13 發表

jazzmama,

我同你一樣, 我會先選直資,因為我唔想受節磨.....而且最重要係阿囝d成績麻麻,直資要求無咁高,應該肯收佢的.
唔好意思啦...我們會 ...

JSCfamily,

很多直資都有可取既地方, 有 d 勝在夠進取, 有 d 課程夠新穎, 追上時代, 有 d 語文好, 若阿女學校唔係有直屬, 有班舊同學, 都一定會考慮.

原帖由 fion414 於 08-9-4 16:41 發表
Zoey,

10月考6級, 之後想停一下, 因為小六會好多功課, 學校又買多練習&操TSA, 可能出年考音統樂器班, 想問下妳, 音統樂器班會唔會教皇家考試歌? 如果想考皇家試, 係唔係都要比私人教?

fion414,

鋼琴考完試我地都停了, 或許上了中學再作作算, 時間真係難分配!  我見阿女樂團好多 mo 生, 其實唔少出面都有學私鐘 ;  佢地都會安排學生考皇家試, 上堂會一齊教考試歌, 但是否另有考試班,  procedures 係點我就唔知喇.

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 17:45 發表
Lisa,

你可以睇吓St. Parl Co.Edu, St. Paul, 蘇淅, 培僑, 港大同學會. 不過我無特別去留意收料....你可以上去佢地果網睇睇啦..

siulisa,

妳地個邊好似仲有間 '中華基金', 係咪好似都幾好.

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 17:49 發表
zoey,

我大囝10月考樂理,琴老師話應該一定可以pass, 我都唔知會不會比佢繼續考6級? 同fion一樣,我怕依家功課多,test又tsa...所以都唔知點算好?

JSCfamily,

我女要 handle 兩樣樂器+兩個樂團訓練, 時間遷就不來, 才要暫時放棄鋼琴, 但若妳仔仔尚可應付, 佢又鍾意既, 真係要想清楚呢, 或許跟琴老師說說, 慢慢學, 唔考試既話, 就唔會有太大壓力及時間須要呢!

原帖由 Eva 於 08-9-5 00:55 發表

HiHi! 各位靚媽,先跟大家say個遲來的Hi

zoey
有靚媽email我,我知定返來呀!只不過泰國回來之後,兩隻輪流都發燒同腸胃炎呀,阿仔仔都係今天才正式開學咋 ,真係一言難盡, 遲d得閒再講。
好多post要追呀mo ...

乜原來咁大件事, 小朋友 e 家點呀?  希望已經好番晒呢  !  

妳地番黎幾耐呀, 個邊真係好亂下 ~

原帖由 siulisa 於 08-9-5 08:54 發表
JSCfamily, fion, Zoey
多謝哂妳地d資料.

siulisa,

妳仔成績好, 可以先考慮官/津校 , 妳個邊好多選擇!

原帖由 Eva 於 08-9-6 21:49 發表
Dear all

多謝大家關心,最怕佢地發燒,真係無教好訓。
我28號晚回港的,一路上風平浪靜,一d都唔覺有政變,導遊話極小攪到旅遊區來。不過我們只去曼谷同芭提雅,去布吉島的可能不同了。

阿女29開始發燒同肚呵,三日之後論到阿仔 ...

Eva,

希望細仔快 d 好番晒, 開開心心上學去!~

講開發育年齡, 其實正常歲數大概係幾歲呢 ?  記得自己好像初中才開始, 相信阿女都係差不多, 因為一直未有點標高過, 仲係圓古碌, baby fat .

原帖由 looby 於 08-9-7 16:32 發表
Hi! 各位靚媽:
請問有無人知'升中伯樂計劃'會考乜嘢內容,難嗎?
Jazzmama:
我上次去四海一家,一張coupon都無比我,激氣!
睇見你話對播道有興趣喎!
我家姐個仔响呢樹讀中二。 ...

Hello looby,

好耐冇見 !

我都想幫家姐收下播道既 info. 呀, 唔知可唔可以幫我八下呢?  我只知話讀得好開心, 但究竟課程, 老師, 課外活動, 學校成績等等都唔係好清楚, 佢地網址都冇乜野寫到, 幾神秘下 . .

原帖由 jazzmama 於 08-9-8 14:11 發表
Zoey

你家姐想知小一 or 中一呀

入播道好多都係仰慕校長而報
校長"好" 呢味感覺
不過, 當你聽完佢簡介會,
又真係好服佢把口
字字都令人對播道投下信心一票
如果校長去參選議員, 一定成為票王 ...

jazzmama,

我姨甥女都係讀緊 P6, 所以幫佢八又幫自己八  !  我都知播道校長演說好得, 我係網上聽過, 但佢地網址真係好貧乏, 科目, 老師, ECAs, 學校生活都冇乜上載, 或者遲 d 聽下講座會清楚 d 卦 . . .

唔知佢地 e 家最大一班中學生係讀緊 form 幾?

looby,

唔該晒呀 ) ) )

主要想八下學科同 languages 方面 , 同埋有乜 ECAs 呢 .

原帖由 mansonwai 於 08-9-12 16:36 發表

alicetong

咁妳好我....好多.
我連沙田有間 "胡中" 幾好都 10 下 10下
呢 D 都係怪我一心以為 manson 可以直升之過

唉...真係希望呢度既分享係雞精班
而令我有所領悟啦 !

如果妳地係我 !
會報沙田區 / 九龍城區 ...

mansonwai,

妳仔仔是否仍屬 b2 組別?  若是的話, 在中央派位時我相信仍有很大機會被抽中 (1st choice + b2);  若真的那麼不幸, round 3 叩門回自己中學既成數可能亦會較高.

妳可以諮詢一下妳仔仔既班主任, 唔好太倉猝轉校網.

原帖由 fion414 於 08-9-17 10:48 發表
hhma,
我識有位家長, 佢個仔之前讀SFA考出100名外, 後來大抽獎入到長天, 之後入咗精英班好生性, 日日識自覺溫書, 考試時佢亞媽叫佢唔好溫太夜, 佢都話要溫多一陣會熟D...
...

fion414,

長天都幾好嫁, 妳地都可以考慮下 wor, 我姪仔都係度讀緊 .

原帖由 fion414 於 08-9-17 12:55 發表
Zoey,
長天的長跑好勁, 我仔跑步最弱, 而且佢好似得步操管樂冇管弦樂團, 所以我唔會考慮...

銅管係中學界又真係幾吃香, 我都想阿女中學時可以有更大發展機會, 大家努力喇!~

原帖由 mayc 於 08-9-17 13:47 發表
Zoey:

係呀!我朋友個女(宣小)考到女拔,佢都話學校睇中佢個女是吹小號,佢話吹小號的女仔好少喎?!

mayc,

我諗妳朋友個女除樂器, 應該各樣都有番咁上下呢 !

當年我都有考慮 trumpet, 因為阿女同我都幾鍾意, 又有老師, 不過那時因為又預算左要矯齒, 所以唔知係咪會影響吹奏既樂器, 所以才決定學 string .

原帖由 looby 於 08-9-17 14:53 發表

zoey:
我問過家姐,佢乜都唔知,淨係話個仔好得閒!
我仔暑假時都開始咗箍牙啦!

looby,

我女都係今個暑假箍左呢!  其實年幾前已經開始用活動既牙膠 (訓覺時先戴), 暑假時就正式箍;  我女未換晒牙嫁, 但醫生話唔需要全部換晒先箍, 箍左兩個月, 見到佢下面既恆齒已經齊番好多, 冇之前咁前前後後.

原帖由 anguswongkid 於 08-9-17 15:49 發表

zoey,

阿囝學單簧管,唔知會唔會着數D呢?

anguswongkid,

其實因為銅管相對較少人玩, but outdoor activities 時佢又好殺食!  單簧管當然都好啦, 管樂團都唔少得.
‹ 上一主題|下一主題