用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

好耐冇入黎喇,同大家 say 個 hi 先

fion414,

你地學校好厲害,連保齡球會都有

我女都話會參加 St John,還以為很多學校都是 Red Cross,St John 好似較少,原來都唔係既

原帖由 Eva 於 09-8-29 17:12 發表
wwyee
剛剛問左阿女喇!
佢話只教過四方形數和三角形數。她說所有有四隻直角的都叫矩形。所以她當四方形數計,找出179王199中的所有次方,例如:2x2=4 , 7x7=49 etc.
我問長方形數唔駛計埋出來嗎?她說這樣的可能太多,應該唔駛 ...

據我理解,所有合成數(質數以外的數),都被稱為長方形數。

我地都係呀,要轉 3 程車番學,屋企學校都隔涉既,冇辦法,不過小學都係咁,習慣左,有時佢地自己又會去 explore 下 d 新路線,只係書包仲係勁重,所以真係辛苦既 !~

原帖由 mansonwai 於 09-9-3 15:58 發表
可能我個仔 5年級已經長途跋涉返學
所以, 我帶左佢 2日就無理佢啦

佢今日仲懶叻, 1去巴士站唔理咩車就走上車
問 c 機呢架車去唔去富豪 hotel
c 機話去, 佢就比 $
一到富豪 hotel 落車就有小巴到鑽石山
亞 ...

原帖由 JSCfamily 於 09-9-4 10:31 發表
zoey,

我絕對同意, 佢地個書包真係勁重, 仲重過以前小學的.. 見到佢地真係心痛
我地無咩新路線可以改變,必定是靠MTR...所以無需問路!
...

JSCfamily,

黎幾日酷熱天氣,日日都汗流浹背咁番黎,加埋個超重書包...

我地d番學路線其實都好自由,可以 van 轉巴士,又可以 van 轉 mtr 再轉 van(或步行)...任君選擇, 小朋友既方向感敏銳d,有時都會 handle 得比我地好。

原帖由 必必 於 09-9-4 11:30 發表
zoey,

要轉3程車返學, 駛唔駛好早出門口?

我個女只係一程港鐵, 落車唔駛過馬路就放到學校, 所以我只係係佢返銜接班時送過佢一次, 跟住就俾佢自己返學,放學.不過我都要工人姐姐陪佢去港鐵站, 放學就係港鐵站接佢.
...

必必,

大概 6 點 50 分左右出門,小學時坐褓母車都係差唔多時間;阿女小五/六時都開始自己返喇,習慣左,所以 bridging course 和開學我地都冇陪佢。

其實我記得我地以前一到中學乜都係自己攪掂(其實小學己經係),連去書局撲書都係一手一腳,依家好多高中都仲係要家長,我地真係要多d train 下佢地先得

原帖由 M&A Mom 於 09-9-4 13:17 發表

你冇係tko 住哪?

咁好記性

依家落番坑口 15 分鐘到啦,都好近0者

講開打電話報平安,係咪依家治安差左,所以我地特別緊張(自己都係咁~)!

其實用番佢地既角度,我自己都會覺得,去到每個 point 都報到係好煩既,所以到適應期過左,覺得 ok 既,或者都唔駛一定 call

原帖由 samuel89 於 09-9-4 15:46 發表

阿仔第一次自己返學放學, 我都要求佢一定要打電話報平安....佢都可以做到, 第2次我就唔需要佢一定 call 啦:)

男仔更加可以放心一些

開放若果係講女追男,真係冇問題,只要唔好性開放就得喇!

原帖由 Eva 於 09-9-5 12:46 發表
係呀!係呀!我一早就覺得係咁!依家d女仔越來越開放又主動,我怕阿仔俾女扼多過阿女俾仔扼呀,加上依家d變態狂,男女都岩ga

原帖由 samuel89 於 09-9-5 15:13 發表

根本停課,打防疫針都多鬼餘....
流感根本避無可避....由有人類有動物開始就同流感互相進化緊......但港人同港府就以為人可以"贏"個天.....
用7億買完d防疫苗...用完d流感咪又變種....
根本就好似減肥甘...d人成日 ...

防疫針對老人/小孩/懷孕(準備)仍是有用的,打針唔可以百分百防備感染,但可以減輕流感既病徵/併發等等...

你女很早已經好醒目好獨立,阿媽先會咁放心~

原帖由 Eva 於 09-9-5 12:52 發表
咁我都算大安主意,除有事要交帶之外,例如,完左上一個課堂之後,跟著有野要佢做的時候,我才要她打電話給我。不過,有時無事交帶,阿女都習慣走的時候打電話給我。反而我自己時時唔記得左她去左上堂!有時醒起至打電話找佢,不過,佢時 ...

原帖由 hhma 於 09-9-7 18:20 發表
尋日我仔先講
佢個班好多人用一個nike既護脊書包, 尋日係shop見到, 要$499呀

乜 nike 有護脊書包?唔多覺既

阿女都有講話學校勁多人用 outdoor,撞晒,不過我自己覺得唔係太適合做 school bag,潮流效應吧~

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 14:47 發表
想問下你地d 仔大唔大汗
呀仔開始有味, 想問下邊款止汗係無香味
可以比佢返學用
但又怕阻住d 毛孔...點好呢

只係汗味 or 其他?

或者試下每日清洗校服,更換沖涼液等等試下有冇改善先啦~

JSCfamily,

我女上星期都病左,聽醫生講,佢相信依家大部份流感(有高燒既),中豬流既可能性好高,只係豬流唔一定要食特敏福先會好,因為其實佢同一般流感都係差唔多(只係傳染性比較高同會發高燒),不少吃感冒藥會康復,所以好多人唔會特意去 check~

醫生都話,根本豬流既數字一定唔會只係正苦講既咁少,根本已經廣泛流傳緊,不過我都覺得停課都冇乜用,復課後都一樣會繼續~

原帖由 JSCfamily 於 09-9-16 09:45 發表
mandy,

你講開今次的流感特性, 我兩個仔都係一樣~

發燒 (有時燒得好高, 有時會退燒) >>> 燒3-4天 >>咳

完全跟manson一樣....
所以不用食特敏福的, 只是一般流感黎!

yes, mandy 我都有睇到特敏福的 ...

原帖由 JSCfamily 於 09-9-16 16:56 發表
Zoey,

可能有d case會係豬流的, 因為我帶過大仔去醫院度經醫生診斷後確定佢只是一般流感, 不過只是e+的流感比以前的強左好多!
最後都係個句, 有病一定要睇醫生!

...

JSCfamily,

要証實係咪豬流,要去做種菌之類的,所以特定診所應該係要留痰之類去做化驗先可以確診;不過豬流大都係發燒+喉症,很少有鼻涕或噴嚏之類,所以若有埋這些症狀,可能就未必係中豬流啦~

原帖由 jazzmama 於 09-9-23 09:23 發表
joanneka

尋晚放工帶女去覆診, 39度
醫生即刻 double 份量再加擴生素

半夜3:00又燒過, 即刻餵藥
好彩..今朝正常哂 36.8度

比佢今日休多日, 希望聽日可以精精神神返學

我反而聽醫生講過,流行性感冒食抗生素作用不大,不過可能醫生穩陣d吧,就緊要休息多d和多飲水~

Eva,

阿女好番晒未?多d休息,多d飲水呀~

我都覺得今年既流感係最利害既一年,阿女成個小學階段都未試過今年咁,請假既學生好似接力賽咁,唉~

原帖由 blytheBB 於 09-9-23 13:56 發表
救命ar,
d 發燒病菌入侵我屋企AR!!!!!!!!
我亞哥琴日開始燒,燒到103,今日到我C6,
如果唔退燒,一路O係咁102...103...,
咁可以点做AR,
入院好似話未必收????
SOMEBODY HELP???? ...

唔好入院住,睇私家先啦,流感會有3-4日反覆期,只要人都係精神既,食住藥觀察下,多飲水,take care~

Hi 各位,

好耐冇入黎喇 !~

你地咁快就考試?  我地 christmas 後呢!  比起小學, 阿女上左中學後真係清閒左好多呀 (起碼成日都可以借 dvd 番黎睇 . . . ), 不過每日放學都差不多要留校, 成 7 點幾先番到屋企, 番工都唔駛咁長時間 !

依家平日既小測我都係放晒手 (係佢話自己攪掂 . . . ), 番黎見到合格都算, 最緊要佢明白, 知道點錯, 唔跟得咁多喇 .
‹ 上一主題|下一主題