用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

Heidi媽,

尋日有冇看無記交響情人夢第一集?  幾好睇 wor, 我會同阿女追落去 !

係呢, 妳地尋日影唔影到 d 靚相呀?!  我地 d 痳痳地 , 若妳地唔覺意有影到阿女既 , send 比我地 look look 丫 :loveliness: .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-13 20:04 編輯 ]

恭喜菲媽妳地載譽而歸呀 !!~  真係好, 有得去玩, 又有得去見識   !  希望中樂部黎緊更上一層樓 !  將來若有機會發展埋大提琴聲部既話, 就可以等阿女入黎見識下 .

我地都好努力儲子彈, 希望下次好快又可以去到自己想去既地方 !

菲媽,

Check pm pse.

原文章由 Heidi媽 於 07-8-15 10:44 發表
Zoey,

我影得都係一般, 我記得有兩張有Maggie, 得閑send 番 比你.
響邊台做, 我好'背'架! 冇乜時間睇TV, 原先諗住佢地放暑假可以睇吓, 發覺原來都係冇.

無記咪即係 TVB law, 套戲叫做 "交響情人夢" , 係逢星期日晚做嫁, 比個網址妳睇下: http://tvcity.tvb.com/drama/nodame_cantabile/intro/index.html, 上次第一集講述男主角為一音樂學院既高材生, 主修鋼琴, 但志願係成為一位出色既指揮家, 而女主角, 天生對音樂有敏銳既觸覺, 但卻從不依琴譜來彈奏, 只喜憑自己感覺, 無扣無束的演繹 . . . . . .

上一集, 笑到肚痛 , 男女主角真係好攪笑 . . . 仲有不少 classical music, 同鋼琴演奏既片段, 下次記得睇啦 .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-15 11:24 編輯 ]

編左班喇 !  . . . 不過都未知道晒同邊 D 同學仔一班 , 好神秘 wor !

Anyway, li 兩年係我地小朋友小學生涯既最後兩年, 希望大家都有一段開心難忘既回憶, 珍惜時光, 更加要好好既學習 !

菲媽,

唔駛失望 !  我地同天父講, 佢係最清楚了解我地需要既, 一定會將最適合最好既比我地, 所以菲菲一定 no problem !

好快開學喇 , 休養生息左兩個月, 又要努力喇 !  

b.t.w, 都升上五年級了, 課外活動本應該要減少番至係, 但度下度下, 數下數下, 竟然仲多過之前既 tim , 真係 . . . . . .

原文章由 Heidi媽 於 07-8-22 16:51 發表
:tongue: :tongue: 好衰架, 人地真係唔知 ma !
BTW, 我未得閑揀d相呀, 得閑先send番比你, 不過佢地個web site 已經upload 左d相啦! 睇左未!

Heidi媽,

睇左喇, 不過阿女做左隱形俠, 影得好少相 :loveliness: , 不過我見 Dickson 有一張非常正嫁 wor , d 相我都未睇晒, 因為 download 得好慢 . . .

係呢, Heidi 十月考琴試 & 樂理試, 預祝佢兩樣都丁丁聲 !~

咁黎緊校際係咪都會參加?  選左曲未?

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-23 13:37 編輯 ]

有網友 post 左中文朗誦既誦材, 我見都有小五男女生的, 有需要請開聲啦 .

原文章由 菲媽 於 07-8-30 10:18 硐表
下星期開學啦! 大家預備好未呀!

提醒小五同學星期一返9點放11點 (冇校車), 仲有星期二係返半日(有校車).

上星期中一開完家長會, 有消息話, 原來中學必須在學校參加一樂器(鋼琴除外), 將來入學校樂團 ...

菲媽,

今個暑假真係好多好戲, 都唔知睇得邊套 , 我諗住可能睇多套 '阿森一族', 都可能係星期五或六睇早場.

中學部要求學生在學校必須參加一項樂器原意好好 , 但若只參加樂團都可以就更加好啦 (大家都好 ), 因為好多學生都係出邊學緊, 唔需要亦負擔唔起在學校再學 , 而且到左中學, 我諗好多學生既琴技應該已經唔錯.

原文章由 Heidi媽 於 07-8-29 14:23 硐表
Zoey,

Thanks! 不過唔知呀女趕唔趕得切考, 如果教唔切就出年先考.
至於校際, 未問老師, 唔知佢比唔比呀女玩呢! 至於Michael, 今年我都想佢再參加. 咁Maggie 揀左歌未?

我都收到網友的誦材, 不過沒有英文的.

...

Heidi媽,

Michael 依家係咪都係跟緊 Heidi 之前個樂理老師呀 ?  

咁 Dickson 呢, 佢找到鍾意既樂器未呀 :) ?

Heidi 仲剩番幾多未教呀?  若唔多既話, (我自己意見) 會加堂 instead, 因為下一次 4 個月後才考, 所以即係話, Heidi 要做多 4 個月 papers;  但當然若真係有好多未 cover, 又未明白的, 就考慮下一期呢.

b.t.w., Maggie 今次校際可能參加一首 Sonatina, 再接一個朗誦吧;  之前諗過想佢見識下 vocal solo, 但很難找伴奏及練歌, 所以可能都係無得諗 :loveliness: .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-30 11:21 編輯 ]

Heidi媽,

'阿森' 其實都係 sell 溫情既戲, 可能有 d 不文, 但依個都係佢既 style, 所以我都覺得 okay;  好似之前 'x 豆先生', 我都有同阿女去睇, 因為佢真係好攬笑, 但係佢做好多野其實都唔係幾 arm, 但小朋友應該懂得分析了!  不過依家就黎開學, 其實抽唔抽到時間去睇都係問題, hehe . . .

菲媽, 桃子,

妳地都係第一日冇車坐, 要自己送呀?

我地今年又唔知點解咁好, 第一日都有褓母車, 不過放學要接女去第度, 都可能唔坐 lu !

b.t.w., 阿女話小四既時候, 已經係 7:15-20 已回到學校, 其實我覺得佢地幼稚園既時候已經係咁 , 要好早就番到學校等上堂 . . .

桃子,

依家妳地係咪坐緊大x楂既車呢?  妳知唔知佢地仲有冇介紹減車費個樣野 ?  同埋妳地依家收開幾 $ 呀   ?  (想幫朋友問. . . :loveliness: )

番到學校先食早餐都係好辦法 wor , 我地可能都要咁, 唔係真係怕上唔切車!  但佢地番到去, 唔知會唔會唔食呢 :( . . .

不過阿女鐘意食學校買既三文治 :loveliness: .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-8-31 12:34 編輯 ]

Heidi媽,

Please check pm .

li 幾日好有秋意, 一早一晚都幾涼, 大家小心身體 .

開左學幾日, 唔知 d 小朋友上堂有冇 呢. . .

新學年真係好多野唔同, 有時臨出門口先發現唔記得帶東帶西, 有 d 手忙腳亂咁啦 .

菲媽,

我女都有個手挽袋仔放水樽之類, 佢就唔係咁喜歡帶, 不過我話書包咁重, 除非美勞堂要帶美勞袋, 否則都想佢帶個細袋仔分擔下.

原文章由 桃子 於 07-9-6 20:46 硐表
菲媽,

阿囡昨天都有體育課, 佢地都ok 喇!想問下佢地冬天係咪
都係帶運動服回學校換呢?
阿囡都有帶個手挽袋放水樽、食物盒和餐具等, 因為唔想
書包太重.

你地小朋友食左兩日午餐, 有什麼comment 呀? 阿囡第
一日食 ...

桃子,

真係好橋 wor, 我地都係昨日 N + 今日 C , 聽日 N again, 唔知妳地係咪都一樣呢 :loveliness: ?

阿女第一日話好多好多菜, 其他餐都冇咁多, 仲話食晒 d 菜都飽晒 (咁誇張 . . . 我估係佢唔多鐘意食紅米飯 )!  放學番黎話肚餓 . . .

第二日全部食晒, 好飽咁話.

阿女話有同學叫出面 $10 一個飯盒, 送到黎學校, 個同學話又平又好食 wor   !

總括食既就一般 , 種類就好多, 打算食多兩個月, 遲少少再帶飯 :loveliness: .

朋友想轉褓母車, 住 TKO 新都城那邊, 請問有冇人知, 除鄭, 梁, 冼三家外, 還有沒有其他褓母車會走 li 條線 , thanks a lot!

阿女今日好唔開心, 因為佢一直都鍾愛做風紀, 亦一路覺得自己做得好好, 盡心盡力, 守時守紀 (可能係佢主觀感覺啦 ), 但今年竟然冇被老師選中, 我見佢真係好失望, 未試過咁唔開心 :( , 都唔知點安慰佢, 唉!!~

原文章由 crabcrab 於 07-9-7 21:36 硐表
菲媽&Zoey

可否告訢是什麼形式的Test & Exam?

老師說是要"串字",生字看來很難 ....

thanks and regards

crabcrab,

是小一嗎?

測驗和考試既型式大致相同, 語文科都係閱讀理解, 詞語運用, 標點, 重組句子 (中文科必考) 等等, 一般課堂練習都會做過的.

測考會出現既 '生字', 每 cycle 默書大多已經 cover 過, 所以到時可能只係重溫.

菲媽,

係啦, 都唔知點解佢地兩個咁鍾意做風紀!  

阿女咁唔開心, 係佢覺得班入面想做風紀既人根本唔多, 但竟然選唔中佢, 晴天霹靂!  . . . 佢既心願仲係可以好似阿菲咁做隊長!

我都好似妳咁講, 叫佢比心機讀書!~

今年有個念頭, 想阿女入下學校既弦樂團, 況且老師說唔夠大提琴手, 所以星期六帶左阿女番學校面試, 但今年成績緊張, 所以都諗住會 quit 音統那邊既 orchestra!  但阿女最後話唔好 :(  , 話好難得今年坐到副手席既位, 依家都唔知點算, 走兩邊咪仲唔夠時間, 學校又應承左 !~

明年還有兩個琴試, 真係好緊張既一年!~
‹ 上一主題|下一主題