用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

原文章由 ak25 於 07-10-18 10:17 硐表
Zoey, 菲媽, 好耐無chat 啦, 你哋好嗎?

菲媽, 恭喜你囡囡呀, 咁叻.

見你哋同小朋友都咁忙, 真是好有同感, 因為我哋舊年開始已經是這麼生活, 唉! 這代的小朋友真是很辛苦, 大家惟有盡力呀, 結果就要平常心了, 唔好 ...

ak25,

小一生都已經咁忙, 課程咁密, 咁究竟係教署既問題, 還是學校, 真係攪唔清!  我地番了兩年下午班, 總算有休養生息過, 咁我都同妳地打下氣先啦 !

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-10-18 13:57 編輯 ]

原文章由 桃子 於 07-10-18 10:53 硐表
菲媽, Zoey,

你地唔好忘記我呀
我囡囡都唔係好你地好多渣. 這幾天忙於參加運動會, 回到家巳經成個人散哂一樣, 見佢做功課都冇mug力氣了. 昨晚才溫習今天的英文默書, 我都no eye see. 測驗當然未開始tim, 但 ...

桃子,

妳有妳細女比較, 係咪覺得妳細女舒服好多呀 :loveliness: !

原文章由 菲媽 於 07-10-18 12:07 硐表
Him-ma,  

你囝囝讀小三, 應該返下午班, 要好好享受呢段美好時光..

小三課程開始深, 有時唔係佢地做得慢左, 係功課開始要思考, 要用多d時間去做::" />:" /> .....
小三開始, SE, 數學補充等都只會在堂與同學交換對, ...

菲媽, 其實好老實講, 我地冇課外活動既平日, 都一樣好忙, 一樣要趕功課, 溫默書, 做手工, 備課 (老師要求) . . . 林林總總, 真係冇閱讀既時間, 同足夠既休息時間.

我真係覺得閱讀好重要, 包括圖書, 報紙, 睇新聞, 甚至一 d 時事節目其實都好值得觀看, 但依家就係冇時間!  圖書堂唔係經常可以睇到圖書, 唔知菲菲係咪呢 ?

不過呻還呻, 當然我地最後都要樂觀去面對, 而且每日積極諗解決既方法, EQ 都一樣要 train 得好 d !

Him-ma,

對功課好多時真係唔係日日清到, 我地依家都係.  

暫時學校就真係冇安排有導修堂之類既課堂, 希望學校遲些會考慮啦!

大家一齊努力 !!

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-10-18 12:59 編輯 ]

原文章由 Heidi媽 於 07-10-18 15:09 硐表
Zoey, 菲媽,

想問問考琴問題, 想問成個考試過程有沒有程序? 即會考3首歌先或是 scale / sight reading 先.

Heidi媽,

上次我地係去 TST 一個 examination center 考, 成個試場只係 for 考琴試用, 好多間房, 同埋冷氣好勁 !  妳地今次去邊度考?  有冇 book 試場房練習一次?

考試既程序, 大致係咁:

(1) 報到 (考試証, 身份証明)
(2) 講清楚考試既曲目 (e.g. A3, B6, C1)
(3) 講清楚想考 3 首 pieces 先, 還是考 scales 先 (其實職員應該都會問);  我地上次就選考 scales 先.
(3) 要帶備曲目正版書 (可放係琴架上唔開都得)
(4) 等叫名.

原文章由 菲媽 於 07-10-18 11:39 硐表
我睇到一篇文章, 想同大家分享下…..

小朋友 最好九點鐘就上床

【聯合報╱記者陳惠惠/台北報導】

長高秘方是什麼?榮總兒童醫學部醫師牛道明說,營養均衡、適度運動及充足睡眠是不二法門。他建議,成長中的孩子每天至 ...

菲媽, 多謝妳提醒 !

今日放學, 都準備帶阿女出去散下步, 跳下繩, fresh 一下先!  明天才搏殺過 !

原文章由 Heidi媽 於 07-10-18 16:05 硐表
Zoey, 菲媽,

唔該晒你地的提點 , 始終咁大個女第一次考琴我有些緊張 , 但佢就同我講一d都唔緊張, 比佢激c. 我地的地點在TKO 明X商場考, 上星期六晚試左第一次琴, 嘩! 地點好 ‘liu lung’, 出左MTR ...

Heidi媽,

係呀, 正路就彈左 scales 先會好 d, 好似我地練琴都係練左 scales 鬆左對手先彈歌一樣;  Aural 同 sight reading 共識都係放係最後考, 所以一般都唔會問.

Heidi 順利取得好成績應該唔會有問題, 只係好到乜野程度 , 祝妳地一齊順利!

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-10-18 18:36 編輯 ]

原文章由 Heidi媽 於 07-10-21 19:03 硐表
Zoey,

Thanks! 佢考我順順利利我已好開心:  . 昨天我都問了老師, 佢都係話彈 scales 先會好些.
上星期六考了 theory, 我問 Heidi 難過定易過之前做那兩份 passpapers, 佢話難過喎! 不過佢又話自己計過d分都 ...

Heidi媽,

Heidi 咁叻女, 計到自己緊緊合格 , 佢咁講得我諗都可能唔止合格 wor !  不過點都好, 今次有 d 意外, 先攪到咁狼狽, 所以若有充足既時間, Heidi  一定會做得好好, 因其實以佢地黎講, 明白唔難, 只係夠唔夠時間去學同 practice, 祝順利過渡呀 !

Yes, 盡力而為吧 :loveliness: !

菲媽,

溫習順利嗎 ?

剛 send 了 pm 比妳, 有事請教 !

原文章由 菲媽 於 07-10-25 15:26 硐表
Zoey,

溫習當然唔順利啦!  昨天溫數學時做7條錯4條, 學桃子話頂唔順都鬧左佢一大餐, 英文SE又錯哂, 下星期測驗3科都未開始溫習, 真係no eye see. 都係個句, [盡力而為]啦! ...

菲媽,

已經溫 SE?  比個 Good 妳先 !  有進步 !

我地差 d, 英文原全未 cover 過, 昨晚諗住都可以打開本書睇下, 但點知阿女唔爭氣, 打住呵欠做數, 所以最後都係冇溫, 唯有希望今日順利 d 啦 :loveliness: .

測埋明天, 抖抖大氣再努力 .

尋晚真係好忙亂, 都唔知塞左 d 乜野入腦 :loveliness: , 每次英文科都係溫得最缺乏既一科 :time: , 冇辦法啦 :) !

今晚一定要訓番夠本 .

anguswongkid,

常識真係幾難溫嫁 , 同埋我都覺得佢地唔係好識溫習既方法!  好似我女, 每次話溫完, 之後出 d 問題問下佢, 發覺佢都係是但作 d 答案出黎, 唔係根據課文黎答, 真係激到你 c !

菲媽,

唔好咁激氣啦 , 係咪英文科呀?  我女個班考試時有人請左假, 所以只派左 2 科, 但聽老師講英文科今次 overall 成績都唔係咁理想    , 所以我都心急如焚, 真係唔知結果係點 !

7 日測考, 我同阿女真係覺得好疲憊, 其實一路都覺得 有 d 科係咪須要考 , 好似 GR    . . .

桃子,

唔知今日仲有冇得派卷呢?!  真係好心急 :loveliness: .

菲媽,

唔好咁唔開心, 唯有下次追番啦 !

唉, 依家我地做父母既都係好辛苦, 考試前比佢地仲緊張, 派卷時氣上心頭又唔可以發難, 怕越鬧越衰, 信心都冇埋, 仲要做埋心理輔導, 真係好艱巨既工作 . . .

(deleted . . . )

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-10-31 12:18 編輯 ]

Heidi媽,

朗誦節出左時間表, 妳地 check 左未 ?

三個化骨龍測完驗未呀 :D  ?

又攪掂一次測驗, 真係要去輕鬆下先得 !  希望唔好咁快有咁多功課啦, 可以輕鬆番幾日先啦 :D  !

係呢, 唔知 li 度有冇中學部既家長呢 :loveliness:  ?  

真係好想知道多 d 依家中學部最新既情況, 好似功課量, 課外活動, 老師, 教學語言, 課程等等, 無論讀緊乜野級都可以的, 若大家有甚麼資料或心得, 個人意見, 甚麼都好, post 或者 pm 我丫   , 真係 thank you very very very much     !~

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-10-31 13:45 編輯 ]

原文章由 萁菖媽咪 於 07-10-31 20:58 硐表
終於都測完驗啦!升上小六雖然要呈分、課程深、範圍又大,但壓力反而無上年咁大,可能因為點都唔會留班,最開心係阿仔的學習態度明顯轉好。

學校d試卷出到咁深,操行分又比得咁手緊,張成績表好難靚仔,如果直升唔到中學部都 ...

萁菖媽咪,

妳又好耐冇入黎傾計喇 , 妳好嗎 ?

其實我都有同感, 覺得學校既要求真係幾高, 而且學科多, 範圍廣, 所以咁多年, 我地都算身經百戰 lu   !  不過上到中學, 我又好希望除左課本, 佢地可以有更多唔同既發展空間 .

預祝一切順利, 大家小朋友都生生性性 .

anguswongkid,

我都好唔明白, 阿女都係 li 部份失左好多分, 係真係好多, 但之前溫習時佢又係明既, 仲解釋番比我知 tim, 所以真係除左 "唉", 我都唔知講乜好 . . .

原文章由 Heidi媽 於 07-10-31 18:41 硐表
Zoey,

多謝你提醒我 , 原來出了 time schedule 我都唔知!

Heidi 同 Michael 都測完啦! Heidi 中文差了少少, 因為唔夠時間做作文就要交卷:cry: , 後來我睇番佢份卷, 原來要在50 min. 之內做的多東西(如2篇閱讀理 ...

Heidi媽,

50 mins 要作埋文真係好趕 wor .

妳三個都咁叻, 真係戥妳開心呀 !  佢地資質咁好, 妳比心機湊大佢地喇 :D , 第時 hk 又多幾個叻仔叻女 !

菲媽,

咪胡思亂想 , 阿菲邊有咁差 !  妳唔記得我地兩隻既成績都好似樣嫁, 妳咪鬼嚇我 wor . . .
‹ 上一主題|下一主題