用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請幫忙, 關於"專注力缺乏症"
樓主: trinitycvc
go

請幫忙, 關於"專注力缺乏症" [複製鏈接]

原帖由 AndyRain 於 10-9-22 14:27 發表
多謝你咁快覆的.  學障我諗佢應該無, so far 我係唔駛理佢既功課的, 全部佢自己做晒, 有唔識先等我番黎問的. 學公文英頭半年我仲要佢串晒所有字tim, 佢handle到, 無問題的. 佢可以一時就好快做晒功課 + 練琴 + 公文 ...

我覺得你個仔係, 因為我識得兩個朋友既仔, 包括我仔都CONFIRM 左係, 你可以找醫生幫佢check, 我地找兒童精神科醫生, 睇一次已CONFIRM, $1800診金。

這個網址講得好詳細 :

http://www.adhd.org.hk/adhd/default.aspx?cmd=whatisADHD

如果真係想做ADHD既評估, 可以去私家精神科醫生(兒童), 或者去心理學家到做 (中文大學心理學系)有得做, $1500, 呢兩個方法都得。

自己做評估是不準的, 因每個人的睇法都有偏差, 只可以作參考, 一定要找專業人士做才準。

我有個朋友, 一直都只係懷疑個仔係, 但有時又覺得唔係, 於是佢同時去找醫生及心理學家做評估, 兩邊都CONFIRM個仔有ADHD, 仲解釋的好詳細點解佢個仔係, 所以有懷疑的, 應該盡快做評估。

‹ 上一主題|下一主題