用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲自己一手一腳搞點哂成個程序,我真係吾相信囉! 係值得讚佢嘅! 其實小朋友原來係好易適應到的.

我都係向太子個間配,佢哋價錢好老實,姑娘同視光師都好好,好細心,有問必答.但每次約左時間都要等好耐. 我覺得如果吾想小朋友近視不停增加,配戴壓力鏡真係一種好好的方法.

Please check pm !
原帖由 EmilyandJason 於 10-9-30 17:16 發表
Hi jjHwong,

Can you please PM the clinic detials to me?

Thank you very much.

可否分享吓你們的小朋友是用那種方法來脫眼鏡呢? 我女女是用一隻bump來脫,但女女的同學,她們不是在太子那間配的,她們是用手在眼角一拉,壓力鏡便可自動脫下來,其實那一個方法會好一些呢? 老實說真是有些担心如果bump不見了,那怎麼辦呢? 是不是用手會方便些呢? 而且有的時候當女女的眼睛太乾,當她要把眼鏡脫下時,她的眼珠好像快要被那bump吸了出來,你們有沒有這種情況出現呢?

KelivinMaMa,你係吾係在太子配嫁? 其實我都問過護士,佢哋吾主張用手除,因為怕副鏡飛跌左落地,但我又覺得如果學埋用手除都OK喎,因為就算真係吾見哂啲pump都有個backup! 所以我女女都試緊用手除.

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 10:39 發表
護士話硬鏡係要用bump先可以除, 等我下次覆診直接問視光師, 不過都要半年後 !

你個支是什麼潤滑液 ? 我都想買支試下, 是否一滴之後拉眼角就會脫下 ?

...
‹ 上一主題|下一主題