用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 美國14歲神童吞槍自盡
樓主: JaniceLo
go

美國14歲神童吞槍自盡 [複製鏈接]

Re: 美國14歲神童吞槍自盡

所以在全香港最貴的國際學校裡面的資優訓練課程會包括心理輔導的一環...因為轉數太快的人很難找到知心的朋友.

家長會問:有無試考架? or 考試計唔計分架???

老師會講:唔係小班我唔識教喎...

小朋友會話:先生上堂剩係照書讀,都無教我地點待人處事...

wings230 寫道:
所有學校都應推行生命教育..

若干年前在老家的飯桌上,爸媽例牌地又在數說我的不是,都記不清楚是關於成績抑或是其他事件...最後說一句:"都唔知你第時大個點算?"

我當時的回答是:"我都唔想禁長命."

我那對轉數其實不快的雙親一時不知怎去反應,唯有扮食飯...

...我跟他說....這裡很危險...掉下海中都唔知點算..
他淡然地回答我...最多唔係死...
那時他才十一歲...

唔知點解重覆左 ...唯有刪左佢..sorry

我會在我不日出版的自傳(無人會買...)內解答以下的問題... 大家慢慢等...

frodo 寫道:
...可否講下你的成長心路歷程?? 你當時怎樣看待學校對你的教育?雙親的期望和感受?對末來又有什麼想法?或許大家可從你過去的經驗得到一些啟示呢。

都是只有老生常談的一句...詳細觀察及評估. 有沒有快捷的方法-老實說,我不懂 ,亦不相信有人真的能夠.

frodo 寫道:
...請問怎樣去分辨 ADD 和 Gifted ?怎樣才評定小朋友是ADD ?

中國人父母最常用的一句話...
"我錫你至打/鬧/罰你咋!"\ (d公仔實在太正!!!)

小朋友被壓抑下來的憤怒可能多年後,甚至成家立室才發作出來.目睹不少這些例子(不是我自己 )

...其實lee 句說話包含左幾多愛與關懷呀...
‹ 上一主題|下一主題