用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi hi

新來報到

醒目開學勳章

學校有得映學生相, $10/打, 我諗住映1打

原帖由 princesserela 於 10-7-11 13:41 發表
報到!請問你地有冇映定學生相[著住新校服]?要映幾多呢?

醒目開學勳章

九折後要$2,519.60

其他什費尚末知道, 可以訂飯盒$17/餐

我諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的

原帖由 CO.CO. 於 10-7-11 22:03 發表
你地F1 D書簿費幾多錢牙
我D女套書要$2150......簿費$40...堂費一年$300冷氣費一年$300家教會$120班會費$25

醒目開學勳章

應該是同一間女校

原帖由 kenischung 於 10-7-12 03:38 發表
hi Charitymami,
我女學校都是九折後要$2,519.60;可以訂飯盒$17/餐及影相$10一打。

我亦諗住買一條校服裙俾佢返學校上暑假銜接課程用, 待分班,分社通告發出後, 才一併購買其餘的。

請問你個是囝囝or囡囡?如是,唔知 ...

醒目開學勳章

今日阿女要返回小學聽"中一入學前講座", 應該是她小學生涯最後和同學聚首一堂...........

派位當日, 因為我們早到早走, 只是和一、兩位家長打過招呼, 未知其他同學派位狀況, 所以到了今日才清楚知道阿女個班女生派得很好,(全班27人, 有13名女生), 真是一人讀一間中學, 各散東西:
寶血會上智英文書院
聖母玫瑰書院
黃棣珊紀念中學
迦密中學
聖公會林護紀念中學
德雅中學
沙田崇真中學
天主教郭得勝中學
聖母無玷聖心書院 (呢個話叩門入左,但未見學校網有更新資料)
德望中學(直資)
匯基東九龍書院(直資)
福建中學(直資)
沙田培基中學(直資)

阿女怕醜, 冇問其他男生, 已知的都派得唔差:
長沙灣天主教英文中學
華仁書院(九龍)
中華基督教會銘賢書院
沙田呂明才中學
華英中學

醒目開學勳章

唔係呢間呀! 阿女間學校係玫瑰街

原帖由 eunice.xp 於 10-7-13 02:21 發表
上智既都好叻喎~

醒目開學勳章

你真係好幸運
我哋唔係住係呢一區, 只是讀的小學在附近, 所以返學都要45分鐘

原帖由 kenischung 於 10-7-13 06:00 發表
多謝晒! 其實佢係勁LUCK, 因係他區2個位派入. 真係超開心!! 不過返學時間就要45分鐘.

醒目開學勳章

我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女用

醒目開學勳章

Totally agreed!

我部都係 Notebook, 都係要阿女問準才可用電腦

唯一唔準就係上 facebook

原帖由 CrabPincers 於 10-7-14 00:18 發表

第一, 我覺得, 做母女應該亙相信任
尋日去家長會, 校長都千叮萬囑我們d 家長, 係呢個非常時期(反叛期), 吾好偷看她們的日記, sms, facebook 或者係msn, 否則可能物極必反

但我相信, 做人父母, 點會吾擔心先得架

...

醒目開學勳章

琴日阿女都撞到個隔鄰班的同學, 唔係太熟絡, 但小息時都有傾有講
我見有很多穿藍色校服裙, 應該是聖XX各&另一間好相似款式
我有join普通話班, 今日已經寄回通告, 希望能夠入讀啦!
我住係將軍澳區

原帖由 kenischung 於 10-7-14 01:20 發表
多謝晒!  亞女話返到學校好悶, 因只有佢1個人入到, 無朋友, 佢見好多女仔都有幾個同學相陪, 啱啱同佢講我係bk搵到佢新學校的媽咪, 佢忍不住叫我再介紹, 係咪好搞笑呢?
係呢, 你會否join普通話班? 另外, 你 ...

醒目開學勳章

由九龍塘站或石硤尾站下車, 均可步行返校
不過石硤尾站要行一條又長又直的樓梯

我女多數由九龍塘站下車, (因為在這邊渡過6年小學生活, 不會陌生) 在又一城的瑪莎百貨出口, 向又一村城市大學方向行, 右邊是巴士總站, 小巴#41M在站頭; 左邊是生產力促進中心, 門口有外判穿梭巴士服務返抵學校

在正常返學校日子, 穿梭巴士服務時間是 7:45-8:03 a.m. ($2.5/程), 但遇交通擠塞遲到都當遲到論
否則就乘搭41M, 在達之路7-eleven 下車, 沿海棠路步行回校

放學在海棠路路口, 乘搭41M到九龍塘總站再轉乘 MTR回家

不過我這幾日觀察, D學生多數沿達之路步行回校, 很少搭 Van 仔

原帖由 kenischung 於 10-7-14 03:41 發表
我都有join普通話班,  希望能夠入讀及可和你囡囡同班啦!  
我住係油塘, 請問你囡囡返學是否乘mtr? 在九龍塘or石硤尾下車? 因我唔太熟路, 在石硤尾下車再轉41M小巴, 所以想請教有無快些方法, 謝謝!! ...

醒目開學勳章

我女要做中/英/數/Sci. 暑期作業各一

另外要看5本英文書 &5本中文書, 看來這個暑假都十分充實

原帖由 share.gain 於 10-7-14 21:01 發表
我亞女個間要做中英數暑期作業各一本, 另加中英閱讀報告各兩份, 下星期開始返暑期銜接班8堂. 有時都登佢地辛苦! 但無法啦! 嚟個教育制度就係咁, 我又無能力俾個女去外國讀. ...

醒目開學勳章

Hi, Hi,

你仔仔係咪直升呀!

原帖由 AE_bb 於 10-7-14 23:03 發表
所以亞仔話係唔係呢個暑假唔駛幫佢報暑期班   

醒目開學勳章

我女Maths 咁屎都話容易, 反而中文差D唔夠時間做, 不過佢話作文有條題目, 在小學做 training時, 出題一模一樣

原帖由 AE_bb 於 10-7-14 23:05 發表
亞仔同你仔一樣 ...
都係話英/數容易, 中文深左少少 ...

醒目開學勳章

嘩! 好勁 wor!

我點會唔記得你丫

原帖由 AE_bb 於 10-7-14 23:13 發表
charitymami

你係唔係記得我呀 ? 其實我都想同你相應, 不過我怕你唔記得我呀

我仔入左中西區 Kxxx's 呀 ...

醒目開學勳章

我問過萬邦, 在新的數學書內附送

原帖由 kenischung 於 10-7-14 23:46 發表
首先多謝你的詳細教路, 我叫我女返學轉穿梭巴士, 放學就任佢決定。
另外請問數學作業係咪要自己係出面買?  謝謝!

醒目開學勳章

咁你係 boy 定 girl 呀? 小朋友

原帖由 anaise 於 10-7-14 23:41 發表
hihihi
各位媽咪你哋好呀
我係anaise啊
P.S.:我唔係daddy定mami.你哋咁叻一定知我係咩

醒目開學勳章

Hello, Chu Chu,

Long time no chat~

原帖由 CHUCHU 於 10-7-19 09:13 發表
HELLO, 各位,

入嚟打下招乎先!

醒目開學勳章

我女都係164cm高, 不過係高、瘦、平

醒目開學勳章

阿女返埋今日就完成兩星期的升中銜接課程, 我覺得在這兩星期裏, 阿女突然大個好多, 變得更加獨立:

第一日返學, 佢要獨自往返, 唔駛我陪佢

我本來叫佢搭 MTR+小巴 (回校) / 小巴+MTR (返家),
第一日搭MTR返家, 佢話地鉄冇位坐, 問我可否搭巴士#796B返屋企;
原來我忘記了巴士總站還有這輛巴士, 因為它班次實在太疏落而少搭, 但到了放學放工時間, 班次又密番, 她看好了班次開出時間表, 第二日佢試搭巴士, 由總站開出, 全程都唔夠十個人乘搭, 唔駛20mins就返到屋企, 佢話以後放學都要搭巴士, 因為有位坐喎!

這兩星期真係好好彩, 遇著兩次的黑雨警告, 第一次佢放學等小巴, 但小巴遲到, 佢有遮都被黑雨淋到濕晒, 又miss左巴士的班次, 要搭下一班
第二次黑雨, 這回佢學精了, 放學佢步行到巴士總站, 因為路旁都有遮蓋物, 比搭小巴還早到, 其實步行路程只是10mins. 不過對於一個六年來由校巴管接管送的小女生, 今次的路面判斷經驗又上了一課
‹ 上一主題|下一主題