用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

等我都嚟報到先!
我個囡依家先係屋企開始做暑期作業.

唔知係唔係夏天既關係, 個人都容易發憫憎, 我個大小姐...每日差唔多都會同我投訴個印傭, 唔係投訴個印傭唔同玩, 就係投訴每一日中午剩係比佢食米粉加條菜, 今日我個小姐又有投訴啦..., 我做亞媽既....就企佐係中間....左右做人難:cry: :cry:

不過, 開心既日子又就快到, 我地同成班朋友8月中去馬來西亞玩, 依家唸起都開心

[ 本文章最後由 LULU-MAK 於 07-8-3 16:35 編輯 ]

我終於去完旅行返嚟, 臨上機先知道, 原來我去果個島, 唔係樂浪島, 係邦咯島, 去到島上面有好多'烏蠅', 後來聽返馬來西亞D朋友講, 原來尼個島早排火災燒死好多動物, 所以先至有咁多烏蠅.

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦

亞囡開心到噚晚成晚訓唔著!!!!

依次行程唔係我安排, 係我老公班朋友其中一個安排, 佢話依個團夠平, 大人都係$2799, 個島雖然無焦味, 但係真係好附烏蠅, 不過都靚過香港D沙灘....無垃圾, 但出外島玩....個島上竟然無廁所, 全部都係大自然呼喚個隻....

早晨!

一開學就要默書呀! 真係幾慘.

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦

NIC媽咪,

你個囝囝今年讀邊班, 我個囡讀4E, 睇吓會唔會同一班!!!

NIC媽咪,

我囡都未開始默書, 今個星期仲係開學週, 我諗下星期正式上堂, 功課都會正常D, 仲有埋默書啦.

原文章由 NIC媽咪 於 07-9-12 20:28 硐表

我囝4F,但未要默書喎!
係咪唔同校呀

[ 本文章最後由 LULU-MAK 於 07-9-13 13:45 編輯 ]

我都想知如果上門補習要收購$$$, 同埋我都想幫個囡報d英文班, 唔知你地有無介紹!!!

我個囡噚晚用佐75mins做12題文字題既乘數, 你地覺得係咪好耐????

肥仔媽咪,

好呀! 我想星期五下午4:00, 或星期六中午1:00, 有資料再話比我知!  唔該晒!!!!!!

原文章由 肥仔媽咪 於 07-9-14 10:35 硐表

你想星期六去上定平日去上? 好似話太子道有一兩間都唔錯, 駛唔駛幫你問?

我噚晚真係比個囡激死我勒! 我諗我個囡係班之中都算最曳, 噚日竟然比老師罰佢罰抄英文課文....五次, 原本d功課10點半就做完, 再加埋罰抄, 要成11:30先可以搞掂, (MUG原來依家仲有罰抄?????)

原文章由 AE_bb 於 07-9-28 11:05 硐表
lulumak

我諗間間學校處理方法唔同.....

你有冇問你囡點解比老帥罰抄呀?

就係上堂傾計

啱啱同班主任傾完電話, 了解過事情, 原來老師都唔主張罰抄, 只係我個囡將老師所講既野撈亂晒, 老師係要求係食飯時所剩下既時間(大約剩返4-5分鐘)內罰抄.

好耐無上嚟, 搵佐好耐先搵到呢版!!!!

[quote]原文章由 CINDYC 於 07-11-10 11:48 硐表
Cindyc>>歡迎你, 有咩野就上嚟傾吓.

依家上到P.4, 我都覺得深佐好多, 要用多D時間思考, 但我一唸起英文GAMMER就頭都人埋

噚晚教亞囡做數學, 教到我火到嚟埋 , 唔識唔緊要, 我咪慢慢教, 教極都唔明, 都唔緊要, 我咪叫佢做其他功課先, 轉頭再教過, 亞囡點都唔肯, 仲加上態度十分差, 果時我真係發, 佢就不停係到大喊大叫, 我叫佢收聲冷靜, 唔好再係咁, 依家已經10:45, 鄰居會投訴, 亞囡仲叫不停係到叫, 我真係好想好想打佢, 但我都無打佢, 不過我真係忍唔住, 我用高8度既聲鬧, 之後我入房冷靜自己, 結果果條數足足做佐45mins.

肥仔媽咪,

係咪真係有呢d寫作班, 有無d資料???? 等我參考吓....
原文章由 肥仔媽咪 於 07-11-27 10:31 發表

我見坊間有很多寫作班的, 或許你讓他去試看看有沒有幫助! ...

上個星期終於考完試..一身鬆晒, 所以噚日一家三口去佐大澳玩, 都好開心, 雖然又搭車又船, 來來回回都用佐4,5個鍾, 不過去到坐果d'橫水渡'都好得意, 我隻6同個囡兩個仲話見到中華白海豚, 但我真係睇唔到, 個船夫沿途都有講解.

好耐無上嚟, 大家好, 係到同大家拜個早年, 祝大家 '心想事成'
我聽日都跟公司d同事,老細..一齊去印尼耶加達行吓..玩吓, relex吓, 近排我都有d小問題唔係好開心, 都係個寶貝女係學校同同學, 老師既問題, 不過暫時都舒緩到, 希望過埋依個假期, 亞囡個情緒會好返.
其實, 亞囡自從上佐小四後, 都好驚個班主任, 初初開學果幾個月, 亞囡自己覺得做錯小小野, 都已經好驚好担心, 直至到11月開家長會, 我同班主任反映, 叫佢幫幫手同個囡傾吓, 希望亞囡能夠開心上學, 依件事好似好佐一段事期, 亦係一月頭的家長日(即係攞成績表)老師都有講亞囡係學校確係乖佐, 希望亞囡繼續keep住. 點知由上星期三開始, 亞囡由放學開始喊, 食飯喊, 做功課喊, 瞓覺前又喊, 起身返學又喊, 我問做mug事, 佢就話d同學聽到佢講老師是非, 常常攞依d事嚟威脅佢, 話會講比老聽, 所以佢好驚, 亞囡要求要先同老師講呢d事件, 但老師只答...ok!我無問題, 我會原諒你, 但亞囡話原來有幾件事情要講, 但老師沒有時間比我個囡, 我個囡覺得好內疚, 一定要同老師講先可以放下心頭大石, 件事都攪了好幾日, 啱啱又撞正放假, 亞囡件心事就越滾越大, 仲竟然同我地d大人講, 話有把聲音成日係佢耳邊不停教佢做壞事, 再加上佢成日好驚佢身邊可能有老師, 同學偷聽到佢講既野, 我已經解釋佐好耐, 亞囡都不停礸牛角尖, 成日就將無做過既事就以為自己做佐, 我好驚亞囡會SHORT, 我都終於忍唔住, 我都喊出嚟, 好彩我身邊有好多朋友幫我同我個囡, 有個朋友佢上嚟屋企同亞囡傾了好耐, 好似將亞囡個雪變細佐, 依家我地就觀察吓佢個情況, 睇吓呢個假期會唔會好返.
‹ 上一主題|下一主題