用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

亞囡話一早起身未有胃口食早餐, 所以一齊食, 食完佢返學, 我返工.

原帖由 ##21# 於 10-9-2 12:47 發表
你哋既中一仔女會係屋企食早餐定出街食呢?

呢兩日先至叫岩岩開學, 亞囡已經好似好忙, 話要參加學校三個課外活動, 逢星期二, 四, 六都要返, 依家我睇見佢個schedule都無留時間讀書同做功課???? 唔通亞囡已為讀咗中學剩係參加課外活動兼唔駛讀書

因為學校可以最多參加三項活動, 亞囡已然參加了英文話劇, 舞蹈學會, 排球, 今日放學後, 同我講仲想參加中文朗誦比賽, 我就同佢講, 你已經再無時間參加其他活動啦! 佢仲答知道, 點知岩岩又再同我講下年要參加古箏, 我真係比佢吹脹.

話打就打, 仲要揀位置先打落去!
有次比亞囡激到我死死下, 個心都唔想打佢, 但實在太過份, 咪跟手立野打落去, 其實心都痛埋, 亞囡仲咸鬼咁大聲, 原來佢話第日要游水, 遮都遮唔到, 實行個個都知佢比亞媽打啦! 跟住就去搵喜療妥, 但我又唔覺有乜用.

原帖由 Rattie 於 10-9-10 10:36 發表
藤條炆豬肉,黑白片 feel 啊,試過打壞藤條冇?下次佢哋唔想見到d藤條痕嘅話,同佢哋講可以揀打  pat pat!

你地有乜書包可以介紹下, 我見亞囡咩住個outdoor好重, 唔知係咪無護脊呢???

白波鞋!

原帖由 ##21# 於 10-9-10 12:50 發表
請問你哋啲小朋友著咩鞋上體育課呢?

Heidi媽,

個款都幾好喎! 我仲有幾樣想問, 你個囡用緊幾多升, 價錢大約幾$$呀, 同埋係咪係個網上面SHOW果D地方先有得買呀???
唔好意思咁多野問!

原帖由 Heidi媽 於 10-9-10 12:32 發表
我囡用緊的背囊牌子是Vaude, 無記錯應該係德國牌子, 袋身輕, 而且我喜歡背囊的背面有塊透氣硬網, 使背脊不用直接貼緊背囊, 以至背脊熱上加熱.! 我見呀囡用起來很貼背部, 而且重力亦不會聚晒嚮某部份以至痛楚.
有興趣 ...

Heidi媽,

唔該晒!

我都搵日帶大小姐出去睇吓先, 千其唔好再叫佢地做小朋友, 我依家叫佢地做美少女先得.

原帖由 Heidi媽 於 10-9-10 15:42 發表
LULU-MAK,

我都覺得d款幾好, 當然小朋友的眼光又唔同我地. 我女用緊20+4, 不過我覺得買30+4會好d, 裝得多d. 我個要好似差on/above $700唔記得喇, 我無乜記性. 聽講話大型的sport用品店都有.

...

噚日星期日, 終於帶咗個美少女出去揀書包, 亞囡左揀右揀, 最後揀咗個DEUTER 30L 綠色, 特價$489, 仲話好揹個OUTDOOR好多倍, 好正!
原本亞囡睇中個NORTH FACE粉紅色硬背, 都好靚, 但因為只有硬背而沒有透, 所以無買到.

亞囡係小學都學緊flute, 但依家間中學無得學, 而且依家個schedule都full哂, 唯有叫亞囡暫時放低, 睇吓遲d有無時間先再打算.

原帖由 CrabPincers 於 10-9-15 11:13 發表

要, 還要琴吾計...........
但呀女不嬲都學緊琴同flute, so 影響吾大

亞囡間學校, 都係唔比放鞋同衫, 原本叫佢將件冷衫放係LOCKER, 唔駛日日帶返學, 因為個書包都好重, 但結果都係唔得...無計啦!

岩岩同個囡食完LUNCH, 點知撞到成班老師一齊去飲茶, 嚇到亞囡食飯都唔講野, 等到一出門口就好似口洪暴發不停口.

亞囡間學校係可以比學生出街食, 因為附近太多野可以食, 而價錢唔係貴.

原帖由 CrabPincers 於 10-9-17 14:56 發表

wakaaaa 要顧及形象
你女學校比出街食飯?

早兩日我個女先講, 原來中一至中三, 如果係返屋企食飯既話, 係可以架wor

甘我即刻問呀女, 你會吾會返屋企食? 佢話吾會wor, 太趕......... ...

應該5係, 亞囡果間係九龍果邊!
原帖由 AndyRain 於 10-9-17 16:11 發表
唉.......係咪我記錯呢? 你女唔係同crabpincers 個女同一間學校既咩??

回復 93# Rattie 的帖子

我囡咪讀劉華讀果間中學, 大家估吓!

回復 30# carollam310 的帖子

你個囡真係一個醒目女, 如果我個囡好似你果咁叻就好.

哈哈.....你地都好叻, 個個都估岩晒.

咁過時過節, 會唔會5個99一齊出嚟???

原帖由 孖仔媽咪 於 10-9-21 16:32 發表

唔出奇吖,佢本身係最細嘅阿媽生嘅,啲親朋戚友一直都唔係幾看得起佢。不過,自從佢娶咗我,啲人對佢嘅態度當堂唔同哂,首先我都算係個文人,家境都算唔錯,而且我哋結咗婚11個月到我就同佢生咗對孖仔(佢係九代單傳嗰隻,佢老豆娶咗 ...

如果岩傾咪一齊傾吓講吓, 唔岩傾呼唔發言LOR.

亞囡由30/9開始直至噚日先有時間做功課同溫書, 因為我亞妹國慶結婚, 搞到好忙. 過埋聽日, 希望我個TIME CABLE會好D.

大家好! 我都好耐無上嚟傾計. 近排好唔開心, 病足成個月....中西醫都睇晒, 仲未好, 再加上比亞囡激到我就嚟死.
‹ 上一主題|下一主題