用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

Re: 買新琴,唔該比d建議呀?

Hi holokmon, YuYumother & etc,

Very happy to see this topic.  I am also planning to buy a piano for my daughter in this summer. She is just a beginner.

Tom LXX U1 is over budget, U1J  $31,000 (promotion item) is attractive.  But it is made in Indonesia.  Worth to try?

Another choice is a second hand from my friend, about $5000, 矮身, no more info, difficult to bargan.

3rd choice is WESBERG, $18,000.  made in China, band German.  Anyone know this band

Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木)色 我都有看過, 價錢都很吸引, 而且是新琴,  唔使凡.  不知 trade in/second hand 是否有個價呢? 因遲早都要換琴.

YY 媽咪,
Tom Lee 琴, 是否一定有 Tom Lee label, 如 display.
Thanks

多謝 tungtung mama 與我們 share.  U5是否高級過 U1,
Yamaha U5 好似是演奏級.

其實是否多數人都認為初學者不用用到 U1.  在 Tom Lee 好似找不到低過 U1 的琴.

豬豬媽,
你個女幾多歲啊? 咁叻

tungtungma,

我已問過2間, 都是400-500.  但未用過, 有

不得了啦, 我就是找名X屋於今個星期六搬琴. 咁咩要 cancel order.

唔知有無人可提供有信用的搬琴公司呢?幫幫忙

如果$10,000, 就同我的情況一樣, 基本上有2個選擇:
1.  二手矮身琴
2.  近$13,000 大陸琴
二手琴, 我實在不信琴倉.  我只會考慮琴行或朋友的二手琴.
大陸琴其實是好選擇, 之前都有很多 mention.  

Q鈿媽媽 寫道:

你們對買鋼琴的資料分析得好好, 真係好有用, 我又想請教你給我一些意見, 因我家住村屋中層, 有什麼細size及平價(約1萬)的琴好介紹, 而且我女兒只學了幾個月, 有何提意呢, 因練琴要塔車好遠呀, 好煩。
‹ 上一主題|下一主題