用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四英中生選科限制急轉校
go

中四英中生選科限制急轉校 [複製鏈接]

請求各位家長幫忙,因為成績副科未如理想,中英數都為6x,而選科受限制急想轉校,小朋友本身也很想轉換環境,請問有沒有一些band 2的中中,而有開設英文班中學,深水埗至將軍澳也不成問題,東區也可,因為現在還未有學校收,非常心急!
   1    0    0    0

gigilovesnoopy 發表於 18-7-19 18:18
請問有冇試慈幼,亞囡有師弟中一入咗去讀英文班。

另外,觀塘的呂郭碧鳳,不過唔知佢地有冇英文班
慈幼未問過,明天再聯絡問問,希望還可以接收新生,呂郭碧鳳前星期已經話唔收中四插班生

gigilovesnoopy 發表於 18-7-19 18:25
https://www.schooland.hk/ss/

試下去schooland找band 2中學,睇吓有冇較喜歡的學校,打去問問。
Thanks! 之前有問過老師,應該無英文數,佢要對換番中文可能有點困難,話阿仔唔太啱這間,但又唔多講原因,我估係阿仔可以望高少少。

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

Thanks!

c9c9c9 發表於 18-7-20 08:26
朋友女,中四轉左去佛教孔仙洲
今天去左 漢華, 寧波第二交表,佢地都有英文班,我再搵吓佛教孔仙洲,唔該晒!

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 08:40
另外,彩虹邨天生教英文中學(中中)是男校,近地鐵站。

希望你囝仔能夠找到一間合適的中學。
多謝你先,這間已經唔收表了!

lm251099 發表於 18-7-20 11:13
佢吾係間學校吾適合佢而係中四(emoji)吾到自己想讀嘅選修科,就算有學校收,但也未必有位俾佢讀心儀嘅科目 ...
其實轉環境都係有必要,因為太多有錢人的小圈子,阿仔應付唔到,先花多左時間係無謂事上,令成績達不到預期,所以佢都想轉換環境,又可以有機會選心儀的科目。

樹熊MA 發表於 18-7-20 11:22
回覆 hk@mother 的帖子

以你仔成績,不如去深水埗莫慶饒試試啦,區是中中,但有英文班,可以去試試 ...
請問這間校風怎樣? 中中都不太要緊,如果數學可以有英文就更好,怕佢未必轉得嚟!

mielmiel 發表於 18-7-20 12:13
直資會否考慮 - 將軍澳播道書院,校風都OK,每月學費都唔算太貴
但你要有心理準備,每間學校F3已選科,學期 ...
播道書院整年都收表,我已經交左表了,都好受家長小朋友歡迎,打過2次問都未有話幾時會知,接電話職員說唔知道有無位,如果無回覆的話,原因是不合適或無位,也不會通知你是不合適... 這心情真無奈

樹熊MA 發表於 18-7-20 11:22

以你仔成績,不如去深水埗莫慶饒試試啦,區是中中,但有英文班,可以去試試 ...
這間星期一就要即刻考試, 請問對他有沒有更深的認識

jumphigh 發表於 18-7-20 16:56
一定要中中?官塘聖公会試唔试?
培敦同梁季彝都寄左,但就未有好詳細了解,暫時先搵左部份資料,都寄晒。不過無奈時間都7月尾,真係好緊急!

想問問勞工子弟,漢華,寧波第二,有無人了解?

回覆 MariaTsui 的帖子

佢應該想有歷史同Bio

無錯,就係我今日學校先派成績表,都無晒時間,好慘...

也是有點遲

好多謝你

如果真係一直都未有中學回覆,直資都要等消息嘅話,喺咪只有向教育局求救,見到討論區有講可以重新派位,不過唔知係點情況?有無人可以講解吓

lm251099 發表於 18-7-22 14:01
你讀中四,如何重新派位??

因為我搵過教育局,佢話要先自己叩門,再搵唔到先搵佢地幫手,佢地手上有學校的空缺情況

lm251099 發表於 18-7-22 14:22
佢地應該係是但搵個位俾你,未必會合你要求,而且你轉校嘅理由佢地接受?如果人人如此,佢地咪好吾得閒!
...

我當然想自己揾,已經1個多月,成績表又咁遲先出,間間入表的要求都不一,都很困難,我地果間除主科外,選收科只得10科已包M1, 2,美術,音樂, 而且不達某個分數,又不能選某些科目,這些規限下,就算再升上去,被迫讀不能發揮的科目結果都可能係不停留班。。。咁落去再轉仲辛苦。點解咁遲,就是對今次成績失預期,都感好無奈

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-23 08:03
主科成績皆6X分,副科又不理想,就算想插班都窄窄地,仲要入英文班揀心儀科有點難度,可否透露派左咩科?真 ...

學校只有中史,無歷史。。而中史只能配經濟及地理,阿仔好想Bio,中史,加Music or VA,出左一次選科資料,後來又改。。我地學校相信考試好遲到6月底,所有結果到7月中後才知道
已在6月時不停查詢,其實有好多間都有中史 ,History 可配Bio... 什致可修2科歷史嘅都有,中史 or history並不是搶手的科目,只是maths要他轉中文都有難度,所以才想搵英文班
‹ 上一主題|下一主題