用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孖生分開讀,是對是錯?
樓主: smile258
go

孖生分開讀,是對是錯? [複製鏈接]

很早哥已考了某一直資活動教學小學,而哥很喜歡此校及適合在此校就讀,因此放棄大抽獎。而細佬大抽獎抽到寶校,最後誇區叩了何文田一缐小學,兩個都要搭校車上學。有無經驗人士,分享下子女就讀不同學校的經驗?
   1    0    0    0

siden 發表於 18-7-1 12:58
Agree

一心都諗住一齊讀,點知考直資收一個又唔收一個,唔忍心為左個細放棄一間適合哥哥的學校,覺得每個人都是獨立個體,同埋分開讀無咁多比較。最後,兩個就讀兩間學校,我都唔知自己有無錯。而家諗住看看兩個發展如何,考慮小二插班or not

csbaik 發表於 18-7-2 13:18
學的進度不同,考試時間又不同,咁同佢温書會唔會分唔到身呀?

好彩哥學校一二年級都沒有考試(emoji)

babebobo 發表於 18-7-2 20:23
其實好視乎兩人程度
如果有差距,是但一方都辛苦
你話學校同學無比較就假既

我兩兒子程度相若,我覺得就算別人不比較,孩子本身都會比較。的確我細較細膽及內險,但自幼兒園起,他每天都是跟哥哥一起出雙入對。叩門時,只有自己一個面對,所有膽恊恐懼不安缺乏自信的負面情緒統統湧現。幸好他最終能克服及愈戰愈勇。相信過往都是過份習慣了哥哥的存在而造成的。

taiyeung 發表於 18-7-2 23:27
有無寫求位信去阿哥間直資?
細佬去叩門時係咪兩兄弟一齊去叩?

有寫信比哥直資,但相信機會極微。叩門時只有細一個叩

宮二 發表於 18-7-3 07:44
幼稚園沒有分班嗎?
事實上,現在小學分校,未嘗不是好事,始終要獨立,也少了相互比較,只是辛苦了大人。 ...

幼稚園時分組上堂,但一起上學和放學。我兩子感情真的很深厚的.......因早預料兩個會分開讀,早早已講比佢地聽。似乎佢兩個都已接受,係我有點擔心而已。

CX111 發表於 18-7-3 13:44
我對孖一直分開讀直至現在高中了。完完全全覺得決定正確。孩子係獨立個體,要獨立發展,亦要避免互相依傍又 ...

有你這樣分享,又如打了一枝強心針,謝謝你

HK-MAN 發表於 18-7-4 16:02
8號風球去接邊個先??

咁幸好家中有有6299、姐姐幫手。感恩

superwu 發表於 18-7-4 14:34
我兩個小朋友都係分開讀, 而我一早就已經決定了把他們分开不同小學,現在也是高中了, 一直都沒有問題, ...

如果兒子得到良好發展和開心上學,父母頻樸一點我覺一切都是值得的。
‹ 上一主題|下一主題