用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估中心程序
go

評估中心程序 [複製鏈接]

Re: 評估中心程序

barneywong

見咗姑娘之後佢地會開會傾個case是否需要跟進,如果有需要就約醫生做詳細評估,我當年見完姑娘一個月左右就見醫生,要視乎多唔多人排隊,可能仔仔都好多問題,見醫生同日見埋言語治療師,驗埋眼同耳。做完評估,如果有需要就再約物理/職業治療師做評估。之後視乎情況安排服務,係輪i位/早期嘅時候有安排去醫院做住物理/職業治療,但可以想像政府服務等多過做。排隊期間我同仔仔去咗協康會做住言語/職業治療。基督教服務處/小童群益會/痙攣協會都有服務如果經濟許可,早d開始同小朋友做訓練會有效果d。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

barneywong

仔仔參加過協康會嘅青蔥計劃同其他活動唔錯,另外早期喺基督教服務處嘅中心上堂,姑娘都好好。不過始終人夾人緣要試過至知同小朋友夾唔夾,另外要考慮同屋企間嘅交通安排。

sjmama

pls check pm !

tung1999121

相信比較難,自閉症o既批左都會定期再審批。

tung1999121 寫道:
知唔知專注力不足小朋友可以拿傷殘津貼嗎?   
‹ 上一主題|下一主題