用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎?
樓主: kooku2004
go

長笛(Flute)都好好聽, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

大家多數講鋼琴, 小提琴, 是否flute較少人學呢?
   1    0    0    0
KooKuKooKu :pint:

回覆 8# ming2 的文章

我小朋友吹flute成日有"乎乎"聲, 佢話係要個咀唇伸長, 同埋唔多夠氣咁, 請問大家的小朋友有無咁情況呢?

回覆 15# ming2 的文章

ming2:

多謝你的解釋, 我小朋友學左半年, 希望佢遲些掌握得好啲啦!

回覆 17# 小伊 的文章

小伊 :

多謝你的提點.  我小朋友之前學左兩年鋼琴, 但就唔中意; 學flute反而係佢自已提出, 我又唔識, 所以比較緊張, 而家仲入埋學校學團, 希望佢唔好半途而癈我就安樂啦!

回覆 37# 龍舌蘭 的文章

我小朋友吹時係一個音吹一下, 但我上youtube睇人表演時唔係咁, 唔會好似吸一啖氣吹一下, 而係連住氣吹手指按掣;

我小朋友話佢唔夠氣做唔到表演者咁, 希望佢慢慢改善啦, 若果各位有好的提點請告知, 因為見佢實在吹得辛苦, 但好彩佢仲中意學.
‹ 上一主題|下一主題