用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校小一  17人爭一學額
樓主: thomasha
go

名校小一  17人爭一學額 [複製鏈接]

你完全講中我既心態!我唔報男拔同St Paul co ed, 正正係呢個原因!
明知收既機會極微,都無謂浪費大家時間囉!

原帖由 **芳芳** 於 11-9-15 18:01 發表
可能男拔比人有無乜機會既感覺, 所以費時考.......

都仲要睇埋家庭有幾多support.

原帖由 米米噢 於 11-9-16 12:28 發表
學校的需求, 自己小朋友的能力與資質, 做家長的真很難作平衡, 因5歲人仔, 家長會是高估或低估自己小朋友的所有, 大家也很難說, 小朋友在學習生涯過程亦未必開心, 頭都痕! ...

學費減免唔係人人都有資格申請架!對一班冇資格申請學費減免,而公司又冇資助既所謂中產就要睇餸食飯架啦!有乜咁出奇?

原帖由 thomasha 於 11-9-16 18:11 發表
不是很明白, 既然有學費減免,學費高已不是問題; 課外活動豐儉由人,還要擔心甚麼呢?

同是天涯淪落人

原帖由 小曳人 於 11-9-16 21:23 發表

因為,我們嘅入息超過呢個數,但負擔好大...

相信大部份家長由一開始幫小朋友搵學校時都有了解過各學校既基本要求、理念。
例如某一兩間比較受大衆認同佢係數一數二既名校,小朋友考到入去, 家長也要花更多時間和精神去support個小朋友。

有好多家長吾想大家有咁大壓力, 唯有選擇去報次選學校, 小朋友又讀得輕鬆些, 有人愈戰愈強, 亦有人喜歡安穩!

亦有部份家長抱著「搵水泡」既心態,報咗未必去考;收咗也未必會讀!

呢個都係數字遊戲。

原帖由 thomasha 於 11-9-17 15:26 發表
講回正題。

從數字上來看,英華似乎真的是一間家長接受程度冒升得很快的直資小學,今年申請人數已超越男拔達17%,直逼九龍報讀人數之冠的陳守仁。 ...

Delete................

‹ 上一主題|下一主題