用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇2010-2011年度家長已叩門成功
樓主: dordormom
go

有冇2010-2011年度家長已叩門成功 [複製鏈接]

唉... 是否真的要日日去等校長? 好down!!!

我們去了6 次, 已交了5 封叩門信 (親身交俾校長), 但好似石沉大海... (我老公上月起長駐大陸, 我要孤軍作戰 la)

原帖由 freddielau 於 10-5-25 22:21 發表

It's the reality !

有冇家長收到電話 Friday 2nd IN?

阿囝明天9:15  2nd IN.

我 miss 左學校 個 call. 好彩個位小姐call 到我老公 (雖然佢係大陸).

好緊張! 真係自己見工都冇咁緊張!

原帖由 bobo0529 於 10-5-27 17:13 發表
雖然暫時大家都不相識, 不過我都希望之後大家嘅小朋友做到同學仔, 等緊你地好消息啊!!!! 努力!! 加油!!!

我地都覺得今朝 IN 得太簡單, 短短5-10分鐘根本睇吾到小朋友是否適合

anyway, 隨緣 la

原帖由 violin 於 10-5-28 10:55 發表
今朝佢哋IN都冇英文普通話之類,寫名同問咗少少野同玩LEGO, 10分鐘都唔洗, 感覺成數唔高咁....

Hello ,

原來我地小朋友同一組.阿囝剩係話老師叫佢寫自己個中文名, 又問佢讀邊間幼稚園,跟住佢地就玩lego, 我老公話阿囝比上年1st IN 進步左, 起碼校長讚佢寫字靚woh, 我老公幾鬼阿Q精神:loveliness:

原帖由 violin 於 10-5-28 12:06 發表
meowmi,
今朝我個囡應該同你個囝一組, 我哋仲响門口講BYE BYE呢.... 又睇吓我哋有冇緣啦....

我老公話見到有A-E group, 3 kids / group, so around 15 kids

原帖由 清清媽咪 於 10-5-28 12:27 發表
Hi, parents, may I know how many kids are in the interview group this morning & how many interview groups ?

原帖由 violin 於 10-5-28 15:22 發表
Meowmi,

我都好同意佢哋今朝比上年IN得好, 畢境都大咗大半年, 上年我個囡未入去都眼濕濕, 我見都仲驚過佢.... 哈哈... 呢一代父母同小朋友真係唔易做

搞到返工去TOILET都要攞埋個電話去 ...... ...

我都係呀! 電話一響就勁緊張, 心血少D都死.

得個5歲人仔 (阿囝仲要係細仔, 11月出世, 上年1st IN 時都未夠5歲, 仲係成舊飯咁), 就要面對這殘酷的遊戲, 阿媽都覺得心痛.

原帖由 violin 於 10-5-28 17:13 發表
哈哈哈.... 係呀係呀..... 咪問你路個個攞.... 又咁啱, 不過好以你個組IN得耐D咁喎.....

係啦, 人哋又可以即日有電話, 我哋要攞攞戀個WEEKEND喇

我估...
從上年年尾 result confirmed 到今年5月應該有人冇註冊 (極少) +有人有其他offer 所以released 左一D學位 (幾個)so 上星期六 個批可以即日有電話 (因已有實實在在的學位),而上星期六 個批 應該係學校shortlist 左一批常常到學校交信俾校長又和校長傾談的, 我地今日 IN 的應該是有交叩門信但不是常常到學校的, 我地要等人放棄註冊 or 再有人release 學位

我地今日 in 可能係ranking for the wait list, 所以今日 in 的都會係 wait list (except 小朋友極失準), 分別只係 wait list 排第幾.

今天已再到學校問情況, 見不到校長但問過一位葉老師, 一如我所估計, 現在一個學位都冇, 要等6月11日有人放棄學位才輪到上星期五2nd IN 的小朋友.

忐忑的心情可能要維持多2個星期

原帖由 dordormom 於 10-5-30 23:51 發表
你地上個星期見完校長second in會唔會再去學校等見下校長, 讓佢對你同小朋友加多D印象呢?

我地都係上星期見校長, 成個weekend心都不安, 如果下星期內冇收電話, 係唔係指fail 羅? ...

可能你最近睇多左"談情說案", 發夢見到林峰"遮"
(阿校長真係好似阿林峰)  

原帖由 violin 於 10-5-31 09:44 發表
唉.... 我都係估要6月11後先再有消息, 琴晚仲發夢見到校長添, 真係人都癲.....

咁, 我哋總算有個盼望啦.... 一齊等吧....

ok 的10位 是指星期五 2nd IN 的 or include 再上星期六 2nd IN 的呢? (星期六 2nd IN 好像不是 all accept, 未accept 是否都係wait list, 星期六 2nd IN 吾知多吾多人?)

原帖由 dordormom 於 10-5-31 23:17 發表
記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅. ...

10個 ok  都要有10個位 release 出來先叫真正 ok,  如果只得幾個位release, 都係wait list 頭幾名先叫做有希望

原帖由 violin 於 10-6-1 10:34 發表
dordormom,

你意思係咪15個IN之中, 有10個OK呀? 如果係咁, 死啦, 唔知個囡會唔會係其餘個5個架.... 唉....

上星期五 2nd in 的小朋友 around 15位, so far no news yet

原帖由 bobo0529 於 10-6-1 11:23 發表
各位, 我只能提供到前一個星期六(22/05)去2nd in的有12位小朋友, 但只收了9位, 想請問, 知不知道上星期五去2nd in的小朋友總共有幾多位?? 直到今天, 是否一個都沒收到消息??

...

剛收到播道的取錄電話! 各位加油! 相信你地都好快會收到電話!

原帖由 violin 於 10-6-8 09:27 發表
電話真係冇响過呀, 佢哋第一輪交學費係截6月11日5點前, 所以好大機會係星期六或下個星期一之後先有通知, 而家只有等等等.....

去過2次 (last Mon & last Wed)

原帖由 lovebabyv 於 10-6-8 16:22 發表
請問你2nd in完有冇再去學校搵校長呀.....

剛剛去學校註冊仍然見到有人叩門

原帖由 meowmi 於 10-6-8 17:52 發表
去過2次 (last Mon & last Wed)

violin, lovebabyv,

我都係過來人, 很明白那渡日如年的心情。

吾好咁快灰心 la! 可以的話, 再去信給校長/ 朝早到學校同佢傾下, 讓他知道你們的堅持和誠意, (我知仲有人交緊叩門信, 就算見吾到校長都可以交去校務處, 星期二我係校務處大半個鐘都仲見到有2位家長來交叩門信 & updated portfolio), or 教小朋友自己親筆寫信俾校長, 我 2nd IN 後都教阿囝自己寫信俾校長(可以好簡單幾隻字)叫佢話俾校長知佢好喜歡播道書院,希望可以係播道讀書.

祝大家都叩門成功!

原帖由 violin 於 10-6-10 15:32 發表
lovebabyv, 我仲以為係成功咗添....

唉... 我D感覺同你係一樣...... 不過, 可能到下星期先有我哋份呢, 總叫有盼望麻

Congratulation violin!

我地小朋友有緣做同學仔la.

原帖由 violin 於 10-6-17 16:24 發表
我終於收到EC電話喇, 真係好開心呀~~~ 聽日去註册..... 真係好似仲咗奬咁....

Congratulation lovebabyv,

皇天不負有心人!

原帖由 lovebabyv 於 10-6-19 11:02 發表
thanks to all 我收到電話同埋交埋錢啦...當時好心到唔知俾咩反應好...
‹ 上一主題|下一主題