用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽?
樓主: CCHmama
go

有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽? [複製鏈接]

我的兒子現在讀小一, 前幾天在cac評估後, 被確診為亞氏保加症兒童.

我們的心情 ...... 其實尚算平伏 ...... 沒有晴天霹靂的感覺.

不知怎的, 自從確診後, 這幾天, 我們在他身好像發現多了亞氏的行為問題.

現在我最想的便是多看有關的資料/書, 以便多了解我的兒子.
還有, 希望認識一些"同路人", 大家做個朋友, 互相鼓勵, 互相扶持... ...

這個 post 已經有幾個月沒有回應了, 不知有多少"同路人"還在呢?
大家打個招呼好嗎?

原帖由 Katti 於 10-12-30 15:20 發表
Hi Flamenco,

我亞女都是在小一確診的, 大家互勉, 這一年我覺得給他們適合的訓練是有用的, 妳可上協康會青葱計劃網頁看看.

Hi Katti,
好開心可以在網上認識"同路人".

cac的心理學家都畀咗一大疊資料我地, 不過我地仲未有時間睇晒 ...
早幾日都上咗協康會青葱計劃網頁睇, 本來見到一個課程好似幾合適阿囝, 但第二日再上去睇, 已經 full 咗.
唔知幾時會再有同類課程 ... ...

可唔可以講下你囡兒這一年接受了甚麼訓練?

Hello charisma07 & ha!,
  大家多d喺度交流下.

我係"新丁", 對於政府對亞氏兒童的支援不太認識.

昨天去了威院精神科排期, 要排到2014年, 到時我囝囝已經10歲了.

其實睇精神科係為乜呢? 要排咁耐, 期間小朋友的情況可能有變... ... 我有無需要自行搵私家精神科醫生睇睇呢? (但其實主要睇d乜??)

最近幾日, 阿囝似乎又好乖好正常, 無乜發現佢有亞氏行為...

各位,
我最近都喺 CAC 上咗一個工作坊, 學咗關於 ASD 小朋友主要有咩困難, 同埋學咗啲管教孩子嘅理論/方法
我覺得都好有用.
最好就係識到D同路人, 同埋聽到一D"前輩"嘅分享.

呢個工作坊係 for 子女讀主流小學嘅家長的(相信大部份亞氏保加小朋友都係讀主流小學).
工作坊每年舉辦一次, 但唔會公開招生, 主要係畀喺 CAC 確診的小朋友的家長.
各位如果小朋友讀緊小學而又未上過呢個工作坊,可以主動聯絡 cac 查詢. (不過可能要等下年先再辦)
‹ 上一主題|下一主題