用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

我女本數做左4個CHAPTER 啦....

I.S. 係基本野, 但佢地未COME ACROSS 過啲儀器, 又叫佢地點知咩係咩呢

原帖由 cameo 於 11-7-19 23:50 發表

本i.s阿女就話好深,我睇過只不過係基本野咋,我估係呢一科對佢地太陌生嘞,,,另一本係maths,始終佢未學過英數,未做又話深,其實前頁有晒解釋=.=
我女今日開始做,淨係做中文咋 ...

咁快?  佢小學有SCIENCE 呢科呀?

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 09:19 發表

我女已經做完IS啦,其他就做緊,因為要返學,又有功課做,所以我諗要上完咗個summer course先可以完成吧!

叻女喎.

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 10:14 發表

佢無學過,不過有點common sense,我又解釋比佢知,咁 佢只用英文來寫下。

你地係咪等分晒社先去買校服呀?

咁就好啦, 係呢知唔知有無locker, 係咪每人一個

原帖由 cameo 於 11-7-21 00:05 發表

因為返適應班要著校服,所以校裙一早買左嘞,,,,
但PE衫及外套要8月分社先有得賣呀,,,
我呢排日日接送阿女,佢上適應班時我就周圍行等佢,見親D學生都好乖喎^^,我又無帶住女女喺身邊,佢地根本唔知我係家長,我多數一見OL ...

呢個我知, 學校係俾帶, 但一定要家長寫信俾學校.  同埋係學校一定要熄電話, 否則會被收去電話要家長去取回

原帖由 cameo 於 11-7-21 10:26 發表
我估無locker卦??一人一個咪好多??
阿女尋日問老師,因好多學校唔準帶mobile返學(我覺得好唔方便,特別間中要留校活動時,個女放學咪無電話用??) ,若阿囡無意識左的話,老師話每日俾班長收起晒D mobile入晒同一locker先! ...

係, 我都想家長會早啲開. 可以問多啲野.

另外, 我覺得佢地係需要帶電話架, 好似我咁兩公婆要番工, 得佢一個放學, 我都想知佢有無危險架嗎.

bridging class 都要dictation???

原帖由 cameo 於 11-7-21 18:13 發表
嗯,,,我都唔明點解多左中學唔俾帶電話就真!! 佢地耐不耐就留校,學校亦無可能小小事出通告,咁做家長只係想個女離開學校時報個平安都好丫,,,,奇怪!
pigpigng,你女女都返緊適應班,係咪都覺得好輕鬆好開心??阿女每日英文 ...

原來中一有1 elite class, 1 normal class and 2 remedial class

我女由小學己經係普通話教中文, 所以佢話要選番普通話class, 所以我地報左

原帖由 cameo 於 11-7-21 22:09 發表

若果我個女完全受我控制,我都會報英及數,不過我怕佢反感,所以俾佢先揀左鍾意o既中文科,另揀多科!
佢上英文都好輕鬆,本身呢科佢都馬馬地,我估現階段係氣氛輕鬆,因為我女遲到都無人鬧佢,佢都話試過有同學又係遲到,老 ...

如果佢能分成5 組咁上就好啦, 我見有啲學校係elite class  (overall 都好勁), 跟住係english elite, chinese elite, maths elite, 跟住最后就係補底class

我都預左佢入唔到精英....

順其自然啦, 應該係用pre s 1 的結果分...

原帖由 cameo 於 11-7-21 23:49 發表

我直頭唔想入呀,我女唔叻o架,重要唔勤力喎,,,,
若果有一班係輔數又輔英就重啱佢,,,hahahaa

我係叩門入, 更加無朋友.. 亞女又無番呢個bridging course.....開學佢肯定好悶呀

係咪仲會有聖方濟愛德

原帖由 cameo 於 11-7-24 21:47 發表

其實考pre S1當日都見有部份小學生係一堆堆/家長一堆堆,我淨係認到SFA及聖紀文校服,不過我估重有德雅呢3間都多學生升上OLR啊,,,,

回復 3# cameo 的帖子

無指定, 最少中文5本, 英文5本.

點解呢個topic 咁小人既.... 係咪呢間學校太低調

請問幾多名內先有名次呢

原帖由 Charitymami 於 11-7-25 16:18 發表
OLR 真係低調D~

其實中學生活真係冇乜野講, 由小學過渡中學, 小朋友變得獨立左~

記得上年迎新會講座, 校長叮囑我們勿做〝直升機家長〞, 我這個緊張大師亦要懂得放鬆, 我跟女兒說, 學校只是一個平台, 你自己只要做好 ...

回復 3# cameo 的帖子

我女啱啱相反, 佢小學生涯係非常之近FREE, 我反而有啲驚上中學佢適應唔來...

我又覺得無理由, 因為佢話普通話班係任你報, 但如多人就要抽....其實都無咩準則.

原帖由 pigpigng 於 11-7-27 13:29 發表

agree with Cameo said.. 我女小學都好緊迫的,我地都唔想咁辛苦。BTW,我女話老師話普通班係精英班喎,不過我就唔多相信!
‹ 上一主題|下一主題