用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中集氣區
go

升中集氣區   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 20-4-7 12:47
預祝大家仔女入到心儀中學!

今年大人細路都過得不易,無論自行咩結果,保持平常心,自行只是3成學位,扣 ...

今年自行結果反映自行博高一線還是學校收高一格。

我個1B仔都冇offer   .

失落感持續了半小時,抽獎要諗下乙二乙三要保本了。

mykate 發表於 20-4-7 13:16

我女呈一二 top ten, 應該是1A 吧。

英文私小初中讀邊間都唔會變中下游,中津小升中後就變化大,不過私小1A都唔中自行就只怪運氣,同真正實力無關,不要灰心。

mykate 發表於 20-4-7 13:26
Thanks

坦白講,好失望,未諗到衰在那方面

讀書成敗在乎升大學,中學真係冇家長講咁有影響力,始終唔係公開考試,無需自責及失望,RO 及師兄姐中學成績也有因素。

siujanjan 發表於 20-4-7 13:28
你會唔會揀番自一自二去乙一乙二?我有類似嘅情況 ⋯ 諗緊點排好

我乙一二唔再揀自一二了。
乙一1A ,乙二1B , 乙三1C ..咁都抽唔到返WYK傾計。

gracelam 發表於 20-4-7 13:36
如果後補入左呢?

我諗定逃生路線了,乙三沙官止蝕,其實我冇報過SPC,WYK ,仲諗緊可唔可以七月去門口求情叩頭.……

siujanjan 發表於 20-4-7 14:08
我就鍾情自一嘅,但到派位時佢嘅位少(因為有聯繫小學),係咪唔應該揀呢?
...

可能你同我處境差不多,但真係好難估計,年年都有講有人乙三以外中外區b1a 。

回覆樓主:

家庭有穩定收入,那怕無書讀。

gigayan 發表於 20-4-7 18:42
學校無得面見,唯有用最old school方法,揀成績最好......

失望一陣好啦,都知你實有好多方法,對你同你 ...

我冇事呀,多謝你介紹間補習社比我大女,佢竟然話呢間似小學教法既補習社啱佢。

回覆樓主:

今次學生承受既壓力好大,淨係網上已看到有家長用'失敗', 谷氣,唔甘心,檢討,等等去形容…老師对家長,家長对家長,家長对親戚,真係幾烦…同學間反而好小小。。
我真係唔明自行冇學校收有乜咁失敗……

回覆樓主:

有啲家長仔女尋日面青青,夜晚仲要去睇信箱,有啲机不離手等奇蹟,結果理想固然可喜可賀,落空者如我更擔心如何向仔仔輔導,作為父母我無怪任何人,遊戲規則冇人可改變,只見到朋友仔女包括我自己果件有小小自責就好希虛,各位唔好標籤成功与失敗者

vestzs    發表於 20-4-8 13:04

momin 發表於 20-4-8 13:31
作為過來人,好明白從直資、自行、放榜,闖過一關又一關的壓力。
去年阿仔一心讀心儀直資,失落後真係好徬 ...

其實我自己對結果真係冇失望,只想勸下家長唔好將心中糾結發洩喺細路身上,冇人做錯,就算有都唔係呢段時間去增加各人壓力,升中喺好小事,升中後讀得好唔好,高中揀科先决定性,人生一關又一關,距離成功還漫漫長路,呢個'失敗'對仔女喺一個機會去心理交戰,佢地一樣對前途有壓力。
另一方面,年青人太早自我澎脹,家長老師推波助瀾,唔係一件好事。我都會經常提兩個女,唔好當1BC,B2ABC 啲人冇料到,你地包尾果十幾廿個一定差過1BC2ABC 级頭. 每年七月都有笑住入喊住畢業既名校學生,升中结果相對如何切入中學生涯真係冇咁重要。
個人感受,如有得罪,多多忍讓……
‹ 上一主題|下一主題