用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 22-7-20 13:41
只知HKU要讀chem,聽講36分穩入?-----------------Yes,at least core + Chemistry

相等於當年我哋會考要 ...

只知HKU 要讀chem, 聽講36分穩入?--------- Yes, at least core + Chem

唔係好明, 36分係指best 6 ? 5, 5*, 5** 係計5,6,7 分?

P1001S 發表於 22-7-22 18:54
我去double confirm 一次:

HKU 同舊年唔同M1/M2 計一科。

即係 CU 可以 計八科?

P1001S 發表於 22-7-22 22:19
CU話計7科,M1/M2叫加分。

舉例 :
core 5* 5* 5* 5*
phy 5*
chem 5*
bio 5
m2 4

咁呢個學生係咪可以當自己用 4c 3x m2, 即 6+6+6+6+6+6+5+4 (45 分) 去爭?

rectangle 發表於 22-7-22 22:36
Best 6=36=5*5*5*5*5*5*

因為 hku 5* 當7分計, 所以今年佢哋嘅expected score 係42, 即係 meet 到expected score 就實收

P1001S 發表於 22-7-22 22:40
得41分,M2 level 4不能加分因為差過7科中最少分個科。
呢個成績2間醫科都入到,睇你點排。
...

當然唔係我成績, 係就發達, 只係想了解多啲

睇返個例子, 即係話如果 M2 係 5, 5*,5**, 就可以加分.當 M2 係 5*, 咁就可以變成 41分 十 6x0.5 分, 共 44分

P1001S 發表於 22-7-22 23:10
M1/M2只要高分過七科最差就可以加埋除2去加分。
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科 ...

今次真係明白
謝謝你耐心解釋

回覆樓主:

見電視訪問啲狀元, 想讀醫科的, 多數都會揀cu
cu的醫科畀hku 好?

cycysuper 發表於 22-7-23 12:25
回覆 ocarebear 的帖子

2022年中大醫學院最新排名比港大排名為高., 另外中大有一個環球醫學領袖課程, 收生 ...

見表面收生分數, 唔好計環球醫學領袖課程, cu分數看似低過 hku 分數

73662710 發表於 22-7-23 16:47
2021年hku 收了135個醫科生,cuhk收了188個,在收多了55人的情況下,以4+3 X計, CUHK最低分40, HKU 38.
...

睇到真係一舊雲
hku 真懂玩数字

cycysuper 發表於 22-7-24 19:18
根据港大公报2021年牙科收生
UQ 47
MQ 46

請問你知道m1 m2 牙科可以係 best 6 其中之一嗎?
我見港大有本書仔冇話可以 ( 可以計m1 m2嘅科目係講明可以), 但網頁又話可以但unless otherwise specified

carmelhill 發表於 22-7-25 13:27
今年開始m1/m2當一科elective計

但佢好鬼衰, 佢本書仔好多科都有 notes 話  May include M1 M2 in the calculation, 但牙科冇呢個notes

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:30
40分中大唔收,是一個好值得記存的個案…
請問3X 是修甚麼科呢? 有沒有M12 呢?

55樓有人分享40分中大醫科唔收

73662710 發表於 22-7-26 17:23
其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比 ...

請問邊度可以睇到2021 收了40個41分同20個40分?可以睇到埋其他科的收生情況?

73662710 發表於 22-7-27 19:52
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860255&extra=&highlight=%E4%B8%AD%E6%96%87 ...

謝謝
其實有冇途徑睇到其他科目嘅收生情況?我指係睇到類似資料, 不單止 UQ M LQ

22welldone77 發表於 22-8-11 13:49
昨日見到連x那邊有post話b6 36分只入A3 poly 物治,今日有post話好多b6夠36分都入唔到mbbs,如果係真,HKU ...

有個同學正正就係b6 36分 A2 入pt
‹ 上一主題|下一主題