用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 大家對林文燦有咩意見?
樓主: devillam
go

大家對林文燦有咩意見? [複製鏈接]

回覆:benny2014 的帖子

越來越唔明學校的方向. 考完試後,大部份時間都無野做又唔操中一分班試,幾本補充練習都未做完.自求多福吧!

回覆 lovekitty2004 的帖子

今年頭早會有告知六年級同學有關中一分班試的重要性, 再加上今次Final Exam提早到五月尾.
我仲以為學校要預鬆時間操分班試. 從六月頭, 叫同學帶返HKAT補充回校, 我以為老師們要開始準備.
但很多時候上堂, 有的老師只系播video畀同學睇. 買左的Mock papers幾本都未做完.
如果老師有自訂教材, 但當初書單上為何又要學生買HKAT Mock papers?  
老師忙綵排事宜或者其他事, 可叫同學們系堂上做埋的補充練習.
加上28日典禮, 才讓我有感而發. 是否學校的重心比較傾向校外比賽和表演, 學術成績反正有家長自己睇住.
如果兩者並重, 老師們可能又太多野要兼顧. 學校可能需要適時作出調整,  老師的流失率才能降低.

回覆:大家對林文燦有咩意見?

考完pre-s1. 英數卷沒有大問題.中文還是較差. 同班房考試的官津小學就話中文好簡單,英文好難.
今年自行面試時,有些學校中文要求廣東話閱讀. 有的面試官畀用普通話,有的唔得. 要稍微留意.
預祝今年升小六的師弟妹也能入讀心儀中學.

‹ 上一主題|下一主題