用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

Hi hoyuyu

原來你就係梓倬媽媽,星期六個日我地係門口相遇左啦,我係柏謙媽咪呀!!哈哈!!

我尋日入過去e-class到既同學錄到upload左仔仔張相啦,你upload左未呀?

原帖由 hoyuyu 於 09-9-26 00:49 發表
梓倬話今早全體師生做體操, 佢話好好玩, 明天你地會吾會去家長日呀
珍惜眼前人[/url]

HIN2003,

你用小朋友的login入左去e-class之後...右上角有一欄係綠色人頭公仔(我的資料)....入左去後選更改我的資料就可以upload小朋友既相片架啦
珍惜眼前人[/url]

佢又冇同我講要黙"whiskers"個字喎...係咪黙書範圍黎架?? 唔識真係唔出奇....我問佢識唔識, 佢都答我ok la(同上次一樣)....但出黎唔係100分囉...所以今次黙咁多野都唔會期望佢100分   

hoyuyu,
pls check pm, thanks!!

原帖由 hoyuyu 於 09-9-29 00:24 發表
你好!柏謙媽媽, 以後請多多指教,

我都入過去e-class同學錄睇過, 遲o的會更改資料落去.

今日我有問仔仔默書識唔識, 佢答我ok la....
不過佢話有個生字要默"whiskers" (不是默書範圍), 好多同學仔都話唔識,  得1同學 ...
珍惜眼前人[/url]

我都冇留意添

呢幾日天氣都涼左,都想幫佢加番件外套,但學校都係剛剛先要交張訂校服訂單,唔知幾時先有呢?!?!

原帖由 CanCanNg 於 09-9-30 10:50 發表
想問男生係唔係唔可以穿過頭笠的背心冷衫呀?? 是不是一定要穿開胸, 無論長短袖??
珍惜眼前人[/url]

Hi Patsy2009,

Welcome welcome,

我仔仔都係1C班架...多多指教...你仔仔叫咩名呀? 我仔仔叫柏謙!!

我都冇同仔仔温呢個字...佢提都冇提過!!

原帖由 Patsy2009 於 09-9-30 22:49 發表

我都冇同個仔溫呢個字喎。
珍惜眼前人[/url]

我個個保姆車返而只係朝早例遲3-5分鐘...放學奶奶話佢勁準時!!

原帖由 JonMum 於 09-10-2 10:33 發表

好似話係 3:30 先開車
珍惜眼前人[/url]

Hi 傻鴨菇芝,

可否分享下你囝囝升左去邊間中學呀??

我初頭都好驚基華係谷既學校...但聽左兩次家長會校長的話後又冇咁既感覺!!

同埋我仲有同d幼稚園同學仔媽咪聯絡,佢地黙英文個d範圍仲唔係我地呢d咁簡單呢!! 唔知係咪有比較啦...相對基華都唔太深呀!! 我仔仔都唔係叻仔...希望佢跟得到...唉!!

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 14:58 發表
hi各位媽咪好呀, 我囡囡是讀1D的, 真係今時唔同往日, 六年前亞仔讀這基華時,都冇谷得咁勁, E+真係好吃力,試問一年班剛開學,都不夠一個月時間,  每日有5-6樣功課, 兩星期默一次中文 (10句詞語), 一星期默一次英文,唔 ...
珍惜眼前人[/url]

咁死得啦...我仔仔又係比較怕羞...唔會主動...又唔敢多講英文...有時返黎叫佢唱兩句都say no話唔記得!!  

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 16:07 發表

我仔的成績都不是太好, 幸好當時班主任教我怎樣選校, 才能保住在九龍城網的中學呢, 需然不是BAND 1, 但校風紀律都算幾好, 仔仔在基華得到最好的是中文智識,因為當時是讀詩和成語,沒有課本的, 教法是象型文字, 感覺 ...
珍惜眼前人[/url]

好彩今次有4個假期先温得冇咁辛苦咋...
阿仔唔到最後一日都唔識緊張

原帖由 HIN2003 於 09-10-4 10:10 發表

我地都溫得七七八八.
希望佢默書時, 唔好咁大意.
珍惜眼前人[/url]

我仔仔又係...已經識得晒所有同學仔既名....哈哈哈
但可惜我個班連埋我在內得三個post左相咋...我未睇到其他同學仔係咩樣!!!

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-2 19:40 發表

你仔有冇成日捉你上e-class 認人呀?

我女記得哂d同學仔名

讀書唔見佢咁叻
珍惜眼前人[/url]

中文黙書我都唔太擔心...佢知道自己唔太識寫幾次就ok....至於評估真係好靠佢自己平時上堂留心冇....下下都要同佢温...我短幾年命

係英文攞命d...你地有冇d好方法教佢地串字易d架??

原帖由 JonMum 於 09-10-6 11:57 發表

重有, 聽日默中文同星期四常識評估呀
珍惜眼前人[/url]

我都冇同佢温過,只係係咁易問佢:評估喎,你ok嗎?

原帖由 CanCanNg 於 09-10-7 23:45 發表
1A 班明日常識評估1-3課.
我無同阿囝點溫,阿囝話明和識睇d生字就得喎!
珍惜眼前人[/url]

我1C班星期一有英文黙書同數學評估兩"反"一齊黎呀!!! 今個星期六、日唔駛出街啦,淨係温英文都夠死!!

原帖由 CanCanNg 於 09-10-9 18:21 發表

吓!!!!星期一有英默咩????好似得數學評估.....
珍惜眼前人[/url]

今次唔睇好佢合格添啦....明明識得串....但當試黙時就乜都唔識....乜都話唔記得.....唉!!

各位,
大家知唔知訂冬季校服個到幾時有架? 呢幾日天氣開始涼,外套都冇件,驚佢凍親,你地有冇幫佢地係出面買住d黎頂住檔先架?

原帖由 hoyuyu 於 09-10-11 00:49 發表

我都同阿囝溫到想C.., 佢又無記性越早溫到時就越吾記得, 學校的默書, 評估接住嚟根住10月22日開始又話測驗....真係呌吾到氣呀!!!!
珍惜眼前人[/url]

唔該晒呀....咁我今晚都要去金綸一趟先得啦!!

原帖由 JonMum 於 09-10-12 11:16 發表

我就自己去金綸買, 可以試身同即刻有得攞呀 ma
珍惜眼前人[/url]

咁即係又要請假啦....唉!!

原帖由 JonMum 於 09-10-13 09:03 發表

係呀, 要自己接佢放學, 然後帶佢地去
珍惜眼前人[/url]

我1C班下星期一有英文Assessment

原帖由 ponysee 於 09-10-14 13:01 發表
下星期幾有評估/边科?
珍惜眼前人[/url]

所以諗住今晚同佢温定中文默書 (單元三),睇熟d字應該問題不大!!
五、六及日就要温英文,英文我對佢真係好煩惱!!

佢上次個數學評估返左成績返黎,只得76分,全部錯晒係d不小心,加減數佢識,都唔知點解可以錯咁多??!?!?!            

原帖由 hoyuyu 於 09-10-14 22:26 發表

1C班 - 有張紙仔印10/19 English Accessment, 阿囝本家課冊寫下星期二(10/20)中文默書 (單元三), 10月22日開始測驗啦......大家都要加油呀!!!!
珍惜眼前人[/url]

呢份野我都唔知有咩用....

原帖由 HIN2003 於 09-10-19 11:11 發表

有無睇英文測驗 parent guildline, 我都唔係好明要溫邊d. 我諗都係要全部溫晒, 同埋 fill in the blank 係唔有得選擇.
珍惜眼前人[/url]

今日有朋友告訴我知佢去啓業村健康院時見到有基華老師帶住學生去做身體檢查...查實我地係唔係需要自己帶去還是朋友所說在課堂中的時間去架?!?!?
珍惜眼前人[/url]
‹ 上一主題|下一主題