用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Catherine vs Kentville
go

St. Catherine vs Kentville [複製鏈接]

都係軒下安全D.  我大囡果年KV都有升軒下, 搬埋過海.
原帖由 TszWun 於 10-12-3 16:20 發表
祝你地好運!

不過有得揀又係煩,
我囝囝以家有軒下&SFA offer,
都唔知點揀好......
2 間都係谷既學校,
軒小就要過海,唔洗錢.有好既中學校網,
SFA就近d, 但$2500/m, 英文小學, 但中學就空白一遍!
另外仲要兼顧埋細佬, ...
~easybring~

我想要每科都金獎先有honor.  英文一次dictation無一百分都未必有金獎.  其實, 考小學interview表現重要d.  從interview看到小朋友的成長過程.  呢方面無得谷. relax.
原帖由 Starfish1027 於 10-12-6 10:57 發表
我都唔知KV有呢個Honor Scheme,K2時我個仔每次考試都有100分, 中英都有銀獎,但係佢咩Honor都冇,我諗佢上堂時比較百厭喇!:(  
~easybring~

對呀. sc 和 kv 也是好學校. 只是兩批家長目標不同.  其實, kv家長唔洗太緊張學術, 比小朋友多d出去表演之類, 增強自信心和表達能力, 學術方面kv一定攪掂.
原帖由 BH_2 於 10-12-3 12:53 發表
我有教KV 的學生課外活動,  而阿仔係SC 讀,  發覺不少KV 同學選小一會選抽官津, 而不是去考直資/私立,  同SC 的 多數 target 直資不同, 所以家長在K1-K3 投放資源學課外活動時已早已有不同的target, 例如KV 的可能會 ...
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題