用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) GH幼稚園怎樣學英文?
樓主: Pphoebe
go

GH幼稚園怎樣學英文? [複製鏈接]

actually, 我細囡k1派番黎既英文故事書本本都一樣滾瓜爛熟.  好睇老師本事.

原帖由 share123 於 11-5-11 14:37 發表
甘我唔同意啊,我阿女都系K3,派番黎既故事書本本都滾瓜爛熟,我問佢點解會甘熟,佢話因為日日未上早會之前都會一齊讀
~easybring~

全對!!!
原帖由 share123 於 11-5-11 16:46 發表
我覺得,如果家長每天都肯同小朋友一起讀書/看書,英文同中文都會進步好多,呢個系永久不變既道理.

其實,好多幼稚園既學生都會去kids' gallery呢d地方學多d,有好多人有會去上/考Cambridge試,真系各施各法架 ...
~easybring~

很多人也是放棄熱門學校的offer.

原帖由 國家 於 11-5-12 16:13 發表
本人give up左3大熱門九龍塘幼稚園,好期待小女9月開始在GH既生活。..... = )
~easybring~

小一各科的課程真係排山倒海....

原帖由 CTWCHOW 於 11-5-24 17:05 發表
Honestly, I don't believe their girls can catch up Primary section by their current standard unless they willing to change.

~easybring~

k1 的上課模式其實好match小朋友的年紀, 又學到很多做人道理.  希望k2 & k3 可以接近番小一上課的模式, 多點時間坐定定, 安靜聽書.  kg畢業前, 要建立中英文字庫, 唔識寫/串都要認到多d字, 可以自行閱讀, 上小一會輕鬆d.

so far, 今年小一的朋友來自不同類型幼稚園, 上學期之後, 大家都pick up到.  只是過程...要勤力d 啦!

原帖由 icbb1230 於 11-5-26 22:42 發表
CTWCHOW,

但係我問過幾個K3家長都話K3唔淺喎,小朋友番得好開心,老師好好。所以我都期望快d升K3。

咁,你阿女K幾?K3 or K2?  你係咪expect上小一前就要識晒小一嘅中英數呀?我就覺得唔需要,但做功課及上堂規矩就最好接近小 ...
~easybring~

排山倒海得來, 小朋友都應付到既.  家長要協助下.
等今年k3升左上去, 就知跟唔跟到.  希望ok啦.  等下.

原帖由 國家 於 11-5-26 16:09 發表
排山倒海得來, 小朋友應付到嗎? 幼稚園部口口聲聲話可以, 佢地話K2及3的課程係同小學部一齊計畫出來的。
會唔會K3同小一個gap會太大?

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題