用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教,TSL vs SFA vs 培僑,點揀好?
樓主: andy0307
go

誠心請教,TSL vs SFA vs 培僑,點揀好?   [複製鏈接]

回覆樓主

三間都係好學校,三間都收左你小朋友,證明你小朋友都適合讀呢三間。
反而是家長,究竟是否瞭解新派直資教育既理念和模式,對直資學校近年既成績進步是否研究過原因. 如果唔認同伊種模式,應該選SFA,傳統教育既佼佼者,升中band1率應高於陳.
陳守仁同培僑既教學模式是相似既.大家都是注重4C,學生既英普能力,培養學生興趣,愉快學習.
但是陳守仁六年後都是要呈分,爭排名,想成績好排名前,到時都是要外補多操練,如果你認同陳守仁教學模式既話,考取一間教學相銜接而又成績好既中學亦不容易.

回覆樓主:

至於培僑,學校提供既資源,硬件,海外課程,交流機會,升學出路等非一般官津所能提供,現時已有約八成畢業生入讀學位課程,相信十二年後,要拿一個學位更不是難事.
2017年,2018年培僑三大率是35%,27%,校長中學簡介會話內部評估預期今年三大率高于之前兩年,采訪亦話而家初中個班是再叻D,培僑來緊幾年成績值得期待.
叻既學生讀以上三間都會叻,家長搞清自己既教育理念就不難選擇.

有D家長對新派直資既認識是沒壓力下愉快學習, 有一個愉快既童年.
傳統學校勤有功,戲無益.
但實際出來既成績新派教學反而有驚喜.
點解呢?
直資學校學習壓力小.,功課唔重是因為學校要你有多D時間睇書.
(培僑最吸引人既就是學校圖書館每年用百幾萬買書), 長遠先是致勝之道.

三間都是好學校, 三間都有人叻,有人唔叻.

叻就唔使講.
講下唔好既地方:

SFA 小二已經比小一少左唔少人(所以家長唔使擔心小一四十幾人一班)

TSL   
上年既派位唔等於六年後既派位.
   好多TSL學生升讀直資中學(更好同小學銜接, 唔通揾間只谷成績既地區名校?),

隨住直資中學出成績,升中學生人數增加.考直資越來越難:  
中基, 2017 DSE成績是Band2A, 2018年 DSE成績是Band1B, 結果考生人數幾何級數增加
港同既收生條件與幾年前都唔同啦,
培僑今年小學五班, 中學五班,大概收外校生十幾二十人.
...
而直資是個個都可以考, 有沒呈分都可以考. 在深圳讀書個班, 一樣過來考.(香港升內地大學有優勢, 而佢地又沒呈分)

培僑, 學生唔主動學習, 中學上堂睡覺, 3322過唔到唔出奇.  

三間既教學都沒問題, 最清楚小朋友適合讀邊間既是家長.

另外, 培僑既收生方式, 是唔使見家長, 注重小朋友學術, 與三私一直相似.
小朋友學術強, 唔少人有當中兩至三間offer.

andy0307 發表於 19-3-6 17:06
咁睇培僑中學部有啲散?

培僑, “如果”學生唔主動學習, 中學上堂睡覺, 3322過唔到唔出奇.
新派直資學校紀律一般冇傳統學校咁嚴.
在中學,自律性好,成績叻既亦唔少,各自修行吧,家長都管唔到了.

開放日我都有去培僑睇過, 我亦認為內地中文教材是比本地好.
本地教材, 一本書唔會教全部課文, 一篇課文亦不要求識全部字.
相反內地教材能夠適用全國,一步一步, 基礎比較紮實.

香港亦有其他直資選用內地教材.
‹ 上一主題|下一主題