用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 DSE成績分析
發新帖回覆
樓主: Sing13
go

2023 DSE成績分析   [複製鏈接]

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877193&page=69&authorid=0&pid=49284063#pid49284063

近年DSE成績,前列學校越來越卷,翻查五年前2018年各科平均5級以上百分比40%已經可以位列全港前10,以今年計,只能排前20,而5級以上百分比35%大概是30左右。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&page=1&authorid=0&pid=46737383#pid46737383
   15    0    0    1

回覆樓主:

睇到鄧顯,荃官,百周年,林護,伊中,保一,曾肇添,元朗鄉中5 比率都過咗40%,估計直資收生對傳統官津名校影響較大,而地區名校主力收本區官津小學尖子,影響有限
未有LS成績,5 比率可否過荃官5級46.6%進入前10? 我認為相當難。

minnieevergreen 發表於 23-12-23 21:46
例如係張祝珊 vs 跑祿

睇返上表,以今年成績計,兩間差唔多。

minnieevergreen 發表於 23-12-23 21:59
但跑祿較少人討論同揀

如果你有實力自行入到張祝珊,咁應該唔難入spss

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202023%20%282%29%281%29.pdf

Zleep 發表於 23-12-23 22:59
又撘單問問樓主
如果百周年vs MCS , 又會點揀?

大部分人都會選MCS吧
百周年應該是今年成績特別好

ChingLong888 發表於 23-12-25 11:08
我都想搭單問問樓主
寶血上智vs張祝珊,會怎樣選擇?

如果我自己選,兩間會主要睇鐘意男女校還是女校,近邊間,校園設施邊間靚啲

我覺得都是聚焦返成績既比較吧,至於校友既關照,有啲人既經歷覺得好重要,有啲人從未收益過,冇標準亦冇肯定答案。
中學階段目標都是幫你入到間心儀既大學。

入左傳統名校,將來有冇人關照好難想得咁長遠。
直接係中學階段有咩好處呢?
1. 幫手安排假期遊學團(其實都唔係比翠明假期平)
2. 有師兄返來講職業導向(其實間間都會有)
3. 校友捐錢,高主教中學部當年搞小班教學,咁就唔止口惠而且實至啦。
仲有咩?

liverpool2023 發表於 23-12-26 17:50

這句不是你在77樓引用你其中一位朋友嗎?

傳統名校始終要有成績作為主菜,冇成績時,過幾年名氣亦都隨之而走。

ANChan59 發表於 23-12-26 18:16
兒子工作圈子,名校非名校都有,他又咁樣講,名校係多啲人,因為請人不是睇學校,不是睇成績,到一面試就 ...

如果喜歡齋讀書,俾我選既話,亦會選地區名校,唔想做隱形人,亦唔想唔是主力讀書既人影響自己。

mimwing 發表於 23-12-26 19:58
根據經驗,靚仔靚女網絡自然強

如果是靚仔既話,俾我老虎都去男女校
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊