用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 "如何教寶寶百科知識"
go

"如何教寶寶百科知識" [複製鏈接]

Re: "如何教寶寶百科知識"

作者是 Glenn Doman (格連.杜曼).

要做1000張咭, 教完以後仲要寫智力綱領, 好痛苦呀!!! 我做左30張咭(未計智力綱領), 剩係搵靚圖同去背景都做到想死啦!

有無可能揾到10位媽媽, 就著不同項目一人做100張圖連圖名, 然後加加埋埋咪有1000張, 唔駛重覆個個都去做動物植物. 至於智力綱領, 等做完呢1000張先至再合力慢慢寫都未遲. 本書話可以教晒1000張圖先開始教智力綱領, 到時都係起碼一年後的事了.

大家點睇?

SK1,
我記得本書話可以先教圖, 可以教完1000張先教綱領, 所以即使只係做左25張都可以開始. 你不如快D開始先, 等我地可以分享下點用同進展. 我覺得如果要堅持教百科圖, 真係好需要互相支持.

kctammy,
我都係用Excel File. 格式同你應該幾接近. 你教囡囡的情況點呢?

各位,
我暫時做了以下40個百科圖:
動物 - 20 (只有圖)
花 - 10(只有圖)
昆蟲 - 10(有圖及有綱領)

我的經驗是, 即使只做圖, 每10張一組也要做成至兩三個鐘, 主要是搜集資料同把網上找到的圖去背景. 昨晚做昆蟲百科圖時, 做10張連埋綱領要成5-6小時!!! 每一張都真係有血有肉. 其實已經係同老公一齊做, 但係都覺得用好多時間. 都唔知要做到幾時先可以做出1000張. 真係上網都無時間.

我好想同大家一齊做, 如果每人做唔同的範圍, 可以快好多. 睇下大家有無興趣.

kctammy,

你很厲害呀! 可以又教英文又教數學. 你是全職媽媽嗎?

可否分享如何可以令寶寶看字咭/點咭時專心一些呢? 小依言連五5秒的集中力也沒有...

kctammy,
一個人在家看著囡囡真的不容易呀! 難得你還如此有心機培她, 真的令我佩服. 我也要試一試讓依言心情好一點才教她. 可能我是太心急了.

SK1,
謝謝你教路, 依言剛剛開始會聽人指示坐下, 所以當她坐下時我抱著她看百科圖, 她有時也願意看一會圖, 字咭也勉強可以, 但看圖的興趣大一些.

Re: "如何教寶寶百科知識" - 重大發現,百科咭有得買

kctammy,

謝謝你的網站好介紹!

如果有時間, 我會嘗試把所有適合做百科咭的網站分類及放在小依言的網頁內方便大家日後參考。

各位,

我做好了11張樂器圖(只有圖, 未有智力綱領), 你們有否興趣拿來參考, 以便開始制作自己的百科咭嗎?

SK1,

是excel檔案, 印出來有A4大小, 但我也有辦去找到JPG檔案.

kctammy,
請pm個電郵地址比我啦. 你又有無一些已經做好的圖(無綱領)的檔案可以互相分享一下呢?

行行媽,
等我又講下: 現時市面上的百科全書是給大人看的. 即使給小朋友看那一些, 圖及字均太小. 跟據教寶寶百科知識一書, 家長可以自制百科圖 - 圖要夠大, 只得一個主題, 清晰, 獨特, 新奇. 在第一階段每組要教10張內容相關的圖. 每日可教5-10組.市面上根本沒有這種書可以買到. 唯有自己做. 至於百科全書, 我已經在圖書館借了不少, 為要找到做百科圖的好資料.

各位,
如果大家做了百科圖, 我建議大家可以交換, 減少找圖及整理的時間. 最好大家可以"認頭"不同項目的圖. 至於智力綱領, 可以遲下慢慢寫(或再交換).

小依言對百科圖的喜愛程度遠遠超過字咭同圓點咭. 一晚兩小時佢可以睇兩組圖, 每組圖睇三次, 仲意猶未盡. 所以我急需大量百科圖.

現時我做了以下圖:
哺乳動物 - 20
昆蟲 - 10
樂器 - 11
魚類 - 23
鳥類 - 5
花卉 - 10

sirod,

咁你快d睇啦, 我等你!

kctammy,

嘩! 原來你預備左咁多個圖! 好犀利呀!

我是有網頁的, 如果把百科圖放上網是十分方便的, 我比較想把制成品(有10個百科圖的一個檔案)放上網而不是單把相片或圖放上網, 初步有以下考慮:

1. 如果用jpg圖形式放, 那樣每一個圖都要預先改一個有意義的名, 否則單由圖未必認得該圖是什麼東西. 下載圖片後要花些功夫整理才能列印.

2. 我比較偏向先把圖片分好類放在excel檔案及在適當位置打好物件名稱. 那樣, 當大家下載完檔案後可以立即列印, 也知道每個圖片的分類及名稱, 更可以有空間寫智力綱領. 寫好的智力綱領又可以一起分享.

所以我會先把excel檔給你參考. 我記得你也是用excel檔, 所以也請你寄回一個你的excel檔給我, 大家研究一下放上網的檔案模式會是怎樣.

我希望盡力讓大家分享及交換資料, 但要先解決一些技術問題, 有些超出我的能力, 要再討論一下.

謝謝kctammy及Sirod的好介紹, 兩個網站都好正!

kctammy & SK1,

我已電郵了樂器百科咭的檔案給你們了, 請給予意見.

各位媽咪,

如果你們對制作百科圖咭有興趣, 無論已經開始制作還是只想參考一下, 歡迎你們PM電郵地址給我, 我可以把一組共11張的樂器百科圖咭的EXCEL檔給你們參考.

希望大家參考過後對制作百科圖咭有興趣及參與制作, 將來互相交換優質的百科咭, 一起好好培育子女.

kctammy,

我檢查過郵箱了, 暫時未收到. 我郵箱還有20M空間. 不知是否個別檔案太大呢?

各位給了我EMAIL地址的媽媽:

請check email. 我寄了樂器百科圖檔案給你們了.

kctammy 及其他媽媽:

等我講下我的做法:

- 我用120gsm的A4紙直接印百科咭, 可以不需花時間剪貼.
- 每一張圖均會盡量放至最大, 讓BB容易觀看, 一張咭亦盡量只有一個物件及去除背景.
- 我不用11X11吋的咭而用A4咭, 因為無法入印表機, 也省一點CUT紙的功夫.
- 每張印好的圖片會放入Clear Holder, 一個Clear Holder可以放20張圖, 方便很快地翻頁.

kctammy,

你的網站好好, 好方便大家一次過下載相片! 好正呀!

見到有些鳥類相片與在"素材庫"所見的一樣. 但素材庫那裡的檔案沒有鳥名而你的是有鳥名的. 那些鳥名你是在那裡找到的呢?

可惜我沒有ICQ.

SK1,
我的意見與kctammy的一樣, 而且下載到的相片沒有了名字, 不知道有否其他更好的方法?

各位媽咪,

這個題目是我們一群看過"如何教寶寶百科知識", 有意以書內的方法盡早培育子女的父母們一起分享經驗及成果而開的.

如果你們對制作百科圖咭有興趣, 無論已經開始制作還是只想參考一下, 歡迎你們PM電郵地址給我, 我可以把一組共11張的樂器百科圖咭的EXCEL檔給你們參考.

希望大家參考過後對制作百科圖咭有興趣及參與制作, 將來互相交換優質的百科咭, 一起好好培育子女.

近日進展: 小依言每日會看兩至三組(每組10張)圖, 每組2-3次, 還意猶未盡地想繼續呢!

現時我做了以下圖:
哺乳動物 - 20
昆蟲 - 10
樂器 - 11
魚類 - 23
鳥類 - 5
花卉 - 10
中國歷代君王 (制作中)
中國詩人(制作中)

為免重覆, 大家也請分享一下自己做了什麼百科圖.

CPY,
你可以先把電郵PM給我, 讓我把檔案給你參考.
咁你快D去買番本書睇啦, 如果唔係會唔知點做架.

各位PM了我的媽媽,
寄了給你們了, 請CHECK EMAIL.

各位昨晚與今早寄pm給我的父母們,
我已寄了樂器圖給你們, 請看電郵. 希望大家一起加入制作及開始教子女, 我們可以一起分享.

牡丹,
智力綱領, 即是就某一事物的十個相關事實。在讓bb知道該事物的名稱後, 下一步就要教該事物的智力綱領。

hsleung,
謝謝你提供了有用的資料!

jvc,
有你的參與, 一定使我們的優質資源增多, 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題