用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智/maryknoll
樓主: gordonccc
go

自行上智/maryknoll   [複製鏈接]

charlene媽媽 發表於 20-12-24 20:41
高手出現,可否分享下?mss從17年開始沒有公佈5+得成績 所以坊間普遍覺得1b或者更加假d,ssgc per香港爸爸 ...

其實數字差少許,並不是太重要。因傳統名校有機會每年有十個或更多的去海外升學,太誠實無計入去本地學位,另到本地入大學率低咗些,我自己睇過地區名校如HTC 上年好似得一個海外,咁樣入本地大學學位自然百分率高咗,又例如SMCC 將海外大學學位加入去本地大學學位才有1A,
其實你可以入網站睇下數據,入三大率或其他更加客觀的數據,自己再分析,記住不用太相信坊間的網站評價,了解課程編排,學校全人教育的重要性,女女性格適唔適合,要多方面了解,選合適的學校!

MSS 您自己睇睇。其實選校要保持頭腦清醒!!睇吓官網數據最實際,要自己再思考.......

charlene媽媽 發表於 20-12-24 22:31
謝謝妳,我有仔細睇過,根據現有的數據,mss 三大的數據甚至輕微高過ywgs和ssgc.. 我有考慮過去外國的原因 ...

其實是給其他有興趣的家長亦可以做為參考
當然各方面好的話,可以選擇更加top

其實升中可以自己安排,考唔少間,亦可以之後叩門!

jacknetpass 發表於 20-12-24 22:34
Big exam 評港華Rank高過QC呢

認真就輸了
其實少咗一些不知就裏的人競爭, 都唔錯等真正有興趣的人入讀.

真係有些人會迷思1A, 1B 傳統名校/地區名校的表面數字, 走咗寶

jacknetpass    發表於 20-12-24 23:29

cafeva 發表於 20-12-24 23:31
見你咁有興趣,八多少少你聽。MSS既辦學團體在世界各地都有辦學。佢地D校长會聚埋有seminar互相交流。所以 ...

如果想將來海外升學,呢點都好重要,比較容易入到海外出名大學。因為學校一向多人海外留學。可以提供多些資訊和取錄機會
呢類學校亦有海外姊妹學校,可以用zoom 體驗當地上堂,兩地學生可以交流

中學亦會有交流生計劃或假期遊學團.......

‹ 上一主題|下一主題