用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
發新帖回覆
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 21-12-2 18:28
我有信心, 有d老師好快返嚟
我有信心,唔少好老師會補上
有心教育好下一代最緊要!

Szetimmy0225    發表於 22-10-12 16:11

stillgood20 發表於 21-12-3 08:57
做一個好老師, 是好些年青人的初心.
我老同學兒子在英國讀數學, 再多讀一年Master,
便回港,希望教書.
STEM無論中、小學越來越重視!
啟蒙年輕人對STEM 好奇,是時代趨勢。阿囡讀私小時亦有幸得到學校老師額外提供STEM教學,參加校外比賽,希望政府可以趁機引入多些修讀過相關課程的年輕教師,推行STEM 教學,提升創意思維!

annie40    發表於 21-12-5 21:59

annie40 發表於 21-12-9 23:14
咦,原來是爸爸。

又唔駛限住自己個發展。我依家哄緊個女,考慮冒住鎗林彈雨,去歐美賺哂白人D錢,然後返 ...
因近年美國治安麻麻,槍擊案多,疫情處理又差,我識得朋友仔囡已避咗中學去美國留學,就算佢哋有美籍。有哋繼續香港讀書先,就算大學亦會選擇其他國家。至於自己,本來上年暑假,plan咗第三次帶個囡和侄仔去美國遊玩,因疫情取消。呢2年,自己有更多反思,相信有排都唔會再去美國。

cornelius 發表於 21-12-10 21:09
回覆 MNIF 的帖子

大陸公務員減薪,大鑊!好多地區嘅已經冇出糧一段時間

英國政府因財困擬裁減9.1萬公務員,私人機構會唔會……
https://inews.hket.com/article/3251461/%E7%B4%84%E7%BF%B0%E9%81%9C%E8%A8%88%E5%8A%83%E8%A3%819.1%E8%90%AC%E5%90%8D%E8%8B%B1%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%20%E6%96%99%E5%89%8A%E5%85%AC%E5%85%B1%E9%96%8B%E6%94%AF%E4%BB%A5%E6%B8%9B%E7%A8%85

近幾年,放眼世界,真係大開眼界

多些獨立思考

希望今個冬天不太冷!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊