用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

我投傳統名校,多元發展協恩一票

YmOra 發表於 20-7-17 09:53
個人認為,間間中學都有機會出現"差"嘅老師,"協恩"整體好老師比例高肯跟進學生進度嘅就是了,嗰位老我亦 ...
如果擔心老師質素,讀直私保障些,起碼投訴下,已經唔見人,津官校咁易走?

YmOra 發表於 20-7-17 10:21
順來順受算吧啦!遇到好老師學生讀得輕鬆DD成績提升機會大DD。最多,遇見麻麻地嘅老師咪自己勤力多D ...
有些老師可能適合教拔尖班,唔太適合教補底班學生
其實上到高中,要兩手準備,儘早要自己想辦法。

初中其實唔同班,老師質素亦好參差,不過學生亦是,停課後,我諗老師都好頭痛。

Yanamami 發表於 20-7-18 12:02
就算我細女讀直资,都直情觉得英文堂可以cut左去話唔知英文堂可以教乜野,上其他堂睇片都係“学”紧 ...

其實好多是入到去讀才知,一間出名的直資,居然由幼稚園,小學,到中學,一個外籍老師都無,同時要英文好是家長發功或出外補習,學校只要出得深就可以

little_yolky 發表於 20-7-18 14:40
但係中文都可以教得咁仔細,點解英文堂唔可以呢。我個NET評作文評得好仔細。我知有學校有個分程度既readin ...

就以drama為例,阿囡間學校是分組,同學們要discuss,自己寫script, 再演出來。下學期更加要求full script,不過原來有哋學校是老師給script,同學演出來,一樣有drama堂,但差別好大。
每間學校的教學方式,可以好大分別

cafeva 發表於 20-7-18 15:59
我地小學已经要自己寫script
小學我哋是英文堂要寫,不是drama堂,亦不是full script

YmOra 發表於 20-7-19 08:53
我也很喜歡,貴校真係我最愛嘅天主教中學,當年為女兒找升中學校時已經十分喜歡貴校不似一般天主 ...
點解二選一時,你投了HY一票?你無講原因??

gigayan 發表於 20-7-19 09:48
我唔係太接受到教學與考核唔相符嘅課程,同埋教學目標性唔強,即簡單嚟講一個學期完了,學生唔係好清楚呢 ...
之前考完數學科,你哋呢科是最大反應,你覺得學校教學與考核相符?又要向學校反映?

YmOra 發表於 20-7-19 10:18
"協恩" 和 "上智"係我當年做女校資料搜集中其中兩間最最最喜歡的中學,連埋"油真、庇理羅士、女英華、聖家 ...
其實每間學校教學理念和方式各有不同,最緊要適合自己孩子,提高讀書興趣和自信!

b3410 發表於 20-7-19 15:50
細Y果間?

我唔知細丫邊間,以前無乜上EK
只係我講的呢間, 自己比較熟悉,亦對唔少名校都算熟悉

djf 發表於 20-7-20 09:28
兩個孩子都在傳統名校讀書,絕對感受到學生成績多是靠自己或家庭的支援的。
女兒到中三時我才發現她學校的 ...

阿囡就讀傳統名校,數學科又好似你間學校無乜功課,好在發現得早,不過佢喜歡上數學堂, 老師講解得好,我就自己選數學練習給阿囡做,最初佢都不太想做,但給quiz嚇一嚇,自己拿來做,有埋答案可以對,唔明可以問我。可以自己安排時間,有需要的topic可以花多些時間,不需好似佢好朋友間地區名校要求差唔多成個chapter連revision加本課本練習要做曬,阿囡只需做唔同類型和唔同程度練習,貴精不貴多,就已經可以考得好,數學上下學期考試卷,出得深,唔少人唔名格。佢個朋友今次考試比之前跌咗好多,因學校出深咗,做多咗咁多數,都成績唔好,我有提議要做些唔同類型的,不過佢話邊有咁多時間做

英文科都少功課的,不過學校好注重這科,老師上堂有唔少方法啟發學生對英文的興趣和提升,引導佢哋多睇書,上網找資料,注重presentation, 知道另一班英文功課好多,老師要花時間講解。其實阿囡英文程度高,好在不用花時間在操練上,可以自主、自律學習!參加其他課外活動,有多元發展機會。

選校好緊要,學校,學生,家長三方面配合,就可以自信學習,成效高

Sophie0804 發表於 20-7-22 11:52
協恩都好平民化,成績越嚟越好,今年有7個6星星,運動、音樂都好。如果錢不是問題 個人建議讀HY
...
all round 的重要性

Sophie0804 發表於 20-7-22 11:54
操練真的好重要。
不過由中一已經操練,會另唔少學生失去學科興趣,如數學,叻人做一條等於其他人做十條或更多,為何要集體操練。贊同到中六操卷已經好足夠,可以將時間分配在其他學科及活動上,長遠更加好!

gundamx 發表於 20-7-22 08:28
想借位一問,初中到什麼時候容許學生可以用計算機幫助計加減乘除運算?那些數值大或除不盡的題目,已令小六 ...
中一下學期。L&S 都要用,不過可能間間學校唔同
‹ 上一主題|下一主題