用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-11-8 10:57
路是年輕人/年青人自己摸索,自己去走,並非家長們嘅認為~~~

有時見到都覺得好有趣。最近,先忽然有另 ...

律師可以接觸好多行業,如大藥廠、金融等,亦可兼任其他職位,如行政。我識得一位律師朋友,佢係一間證券行CEO

家長太緊張,好易限制年青人將來的可行性,信任和鼓勵才是最重要!

YmOra 發表於 21-11-8 13:22
支持"正面觀",認同心態越好,自然就會越嚟越好!我的茶客jm們也是抱著正面態度育兒。
...

眼見有些學生唔差,但就一早認定差,深怕唔得,又一早set好晒,對年輕人其實不太有效,只會得不償失。睇見有哋學校教學方法,亦估計到結果,有些可惜。

願”正面觀” 可以給年輕人多發展空間,成效會更加好!

YmOra    發表於 21-11-9 06:46

呢度都有幾個會員有去BK,EK某些版主都有去,應該知道我自己由始至終得一個囡亦末曾在BK,EK講過自己個囡小學,中學考甚麼學校,考到邊間學校。
其實有人想亂扣帽子,真係誇張mouth:" />

初中教育,開始留言,S1傾到高中,到現在高中傾到DSE等留言,最近比較有空去吓備戰大學等留言多咗。

YmOra 發表於 21-11-9 07:24
你千其不要誤會,我哋哩班"老戶主"响EK打滾多年,見証過EK興旺和純純免jm們分享的日子,只是e+有 ...

多謝您鼓勵,我自己一直只想將自己知道的分享給有需要的人,給他們可以參考下
直至現在我唔少在其他pose的回應,亦得資深jm及其他網友回應,講最近加拿大不需M1/2可以有university of British Columbia offer入讀商科,有幾個家長亦私下聯絡我問情況,我亦一一回了。有個資深jm仔仔來緊會去加拿大讀書,亦有問過拿獎學金問題,我亦再問清楚朋友仔仔,答覆了,希望可以參考吓

如果只打幾隻字,自己亦唔會分享有需要要做練習,睇中作,直至現在還有人pm 問,可能圖不在,睇唔到,我亦一一解答。
打幾隻字,一向不是我所為

esmehouse    發表於 21-11-9 10:35
twobirds    發表於 21-11-9 09:00

gigayan 發表於 21-11-9 08:25
只係提返舊事一樁,呢件事當年EK熱話,無需敏感。
清者自清,不過始終人言可畏,EK高人,常客唔少,自有判斷
我完全唔知你所講的呢件熱事,只怕哋人借題發揮

DATE456 發表於 21-12-9 15:28
但我心儀中学冇呢兩科讀,禁點算?

以前無,唔代表之後無,今年你有無學校最新資訊?因我自己所知,有幾間中學已將M1/M2名額提高咗唔少。如果真係想讀,除咗心儀中學,留意多幾間
‹ 上一主題|下一主題