用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學體測有無人收到通知?
樓主: 小乖豬
go

協恩中學體測有無人收到通知?   [複製鏈接]

ljason 發表於 18-11-14 21:24
不過我真系估唔到全港學界前八都沒資格,聽日問下學校,睇下有無可能有解釋
...
田徑游水呢D有晒數據時間,名次有時真係未必係重點,因為最後都係睇返個人成續。反而團體運動就一定要叫佢嚟測試下,因為就算你攞咗學界冠軍,都可以係因為有一兩個屈機隊友打起晒成隊,反之就算你16強止步,都一樣可以有料。
當然,你囡囡可以入到全港頭8個成續點都一定唔會太差,不過我估去到協恩呢類體育咁top嘅學校,又未必會特別受注目,始終佢地只會想要最勁個一兩個人。另外仲有一個客觀因素,就係佢地現屆F1係咪缺你囡囡個項目嘅人才,如果佢本身有人玩緊嘅,學校收人嘅意欲又會降低。

Zoomfly 發表於 18-11-14 23:07
回覆 ljason 的帖子

其實會否睇埋學術成績?

咁一定係兩邊都睇,問題係你成績有幾差,同運動有幾勁。
如果你游50自游緊27秒,或者100米跑12秒嘅,我諗就算你全港考包尾佢都會收

mcl203 發表於 18-11-15 20:57
全港前8,仲未算計入特異系列㗎~~~

如果係游水嘅, 頭8都可以全部係異能人,  因為細個通常都係四式同時發展, 有時咁啱最快個班都報埋同一隻式, 嗰個項目就會變成異能人大混戰。

相反, 有時游頭三都可以係普通人, 因為咁啱嗰年無勁人游嗰個項目。 所以睇時間就最客觀。

Sophie0804 發表於 18-11-17 08:50
如果只是單靠運動入,成績跟不上、小朋友會不會開心? 原本成績一般再加上每周幾天的練習、會不會令成績更 ...

其實有時成績跟唔跟得上未必係考慮因素, 因為香港教育很傾斜, 肯投放資源喺運動嘅多數都係band 1學校, 有時如果想個小朋友有個更好嘅練習氣氛, 支援同環境, 都要入讀呢啲程度較高嘅學校。
‹ 上一主題|下一主題