用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-9-27 12:07
你好,我都對英華有興趣。
想問下,學樂器,係規定每人要學一樣?牧童笛唔可以?
精英班係中一至中三?用普通 ...

聽朋友講, 如果唔想學樂器仲有一個方法, 因為中一入去有50個人可以豁免學樂器, 但就要喺運動上表現出色。

奇奇媽媽 發表於 18-11-5 10:44
兩測兩考,開學一直很少功課,臨大測時又多一點

不過我朋友個仔今年讀中一, 話日日話十樣以上功課, 做到好夜喎。不過可能佢個班特別多功課或者佢做得慢都唔定。

la5711 發表於 18-12-5 14:04
以事論事,(1)要家長在辦公時間去補領面試證;(2)無安排座位俾排隊家長(3) 識答但唔收。這些指控其實套落去 ...

呢個thread咁多人留言,正正係因為有人認為要家長喺辦公時間去補領面試證做法不合理,先引起之後一連串熱烈討論,估唔到原來真係有人認同呢個做法唔合理......或者咁講,你可以覺得學校唔friendly,但係自己遺失面試證在先,如果你真係咁想入呢間學校嘅,佢叫佢過沙頭角攞,你都係要照去。而最令人反感嘅係自己遺失在先,但就完全將問題推晒比人......

而無安排坐位,我認同呢個係學校有欠細心。不過我就唔清楚一眾家長當日要等幾耐,甚至乎有機會係學校根本就唔係咁想啲家長留喺學校入面等。而我聽過安排得最貼心嘅係有學校會搞個升中講座,比一班等仔女interview嘅家長打發時間,當中仲有問答環節添。

至於識答但唔收,基本上除非你在場,否則係口同鼻拗。再者學校有絕對收生權,你全港第一佢都可以唔收你。

akys 發表於 18-12-5 23:21
第三點有些體會。孩子每次考完試都話識哂,一派卷點解咁低分?原來啲3/4分題都祗能攞2/3分。幾條下來已經 ...

做卷都仲叫做白紙黑字, check卷可以睇到晒。而面試對答我就唔知啲自信由邊度嚟, 可以肯定個小朋友答對晒。況且就算答啱, 但我好認同態度決定一砌, 你幾叻都好, 態度一出事就已經係玩完, 小朋友考學校如是, 大人見工亦一樣。

ckcleung 發表於 18-12-6 08:03
你答啱晒啫,但可以有一百個學生都答啱晒,仲要態度好過你,你咪落選囉

我諗為人父母, 都知身教嘅重要性

ckcleung 發表於 18-12-6 09:55
咁又有一個有趣既身教例子跟大家分享哦.
我個舊老細出左名度叔,又二手舖買個文件櫃,不锈鋼,6尺高,搵公司同 ...
所以父母從來都係小朋友最重要嘅老師,我個小朋友都學咗我好多惡習,而見到佢嘅壞習慣,亦令我自己會反醒、改過一啲做錯幾十年嘅嘢。
‹ 上一主題|下一主題