用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

報到! 報到! 差d同你地失散呀!

原帖由 tintinma 於 08-9-4 21:01 發表
請問會否分班CHAT?

嘩,你係咩時間可以同班主任傾倒計呀?
而家放學時,真係好多人,好嘈呀!

原帖由 connie0213 於 08-9-5 10:13 發表
昨日有機會同班主任講下亞仔d情況, 亞Sir話各樣都有進步, 但.......都係咁多口水, 真係死性不改。

點解咁失策呀,咁怏掉書,而且你見佢地買的音樂書都沒有好像美樂頌的那樣......
而且那書都沒有劃花,就算唸住不用,都可以留番俾阿妹嘛

原帖由 midcochow 於 08-9-10 13:22 發表
尋日edison 話音樂堂老師話要帶番本"小小美樂頌"返校, 唉..... 我已經一早掉左啦.  個衰仔一聽到我話掉左, 不停話我點解掉左, 因為只係教左好少, 仲話老師話如果掉左, 就要買過.  激ccccccccccc我啦. ...

真係為你肉痛

原帖由 midcochow 於 08-9-11 11:16 發表
唉... 都怪我一時大意lor, 平時我好醒目o架嘛, 樣樣嘢都會keep 住先, 但今次就..... 唔通放暑假放都傻左o個個係我...

下,咁就真係.....

原帖由 midcochow 於 08-9-11 11:26 發表
你講得o岩呀, 我真係肉痛呀.... edison 阿媽仲命令我快d 買番, 仲話唔會比番錢我..

係啦,我都覺得好奇怪
數目細,都冇話可以在pps扣,我睇左兩次先確定到真係要寫票

會唔會因為p1的未有ppsA/C,而通告係俾3級,所以咁寫呀!

有冇人記得我地上年幾時開嫁?

我明天會送仔返學,希望我見到又記得問啦!

原帖由 Emailfamily 於 08-9-11 19:08 發表
請問大家有無留意今天關於交薄費的通告,記唔記得我地有個PPS account? 個account好似仲有錢,點解唔在account扣錢? 咁d balance 點算? 有得退嗎? 有無家長明天送小朋友返學可以問下老師! ...

各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎!

咦咦,係咩2A WIN左,等我去睇下先,係咪學校網有嫁?

原帖由 心心 於 08-9-25 23:30 發表
我亞仔好似話2A WIN左 BOR

hoyhconnie

我自己小朋友就冇問題,不過都知有其他小朋友係需要跟進的.

扁平足係香港係真係幾common嫁,我只知通常在Dr. Kong度有得check,詳情就不太清楚,你可上網或去Dr. Kong到問下,不過不用太担心

或者有冇其他媽咪知道呀?

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-29 20:29 發表
Hi 各位家長,

今日見到有張報告話啊仔有扁平足,需要再check, 唔知你哋d小朋友有冇問題呢?

我問番啊仔, 佢話好多同學都係咁,我唔係幾明,mug扁平足係香港咁common咩?有此毛病的比率咁高?

Ian 媽媽 ...

hoyhconnie

係呀,而家做父母真係要八足咁多爪呀!而且又要護及其他事情,有時又真係幾勉,不過最緊要自己懂得放鬆下,唔係就真係.....
唔緊要啦,有咩壓力問題時,,多d上來同大家分享下,"申"下會好d嫁,加油!

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-30 22:18 發表
Hello,

係呀........巳經幫啊仔book咗再check...我唔係担心,亦唔係唔開心,啊仔亦一路幫趁Dr. Kong,只係突然有d感觸, 覺得現今為人父母真係好忙,責任好重.....

一時又話要check腳, 一時又話要 check腎, 一時又話要  ...

我都好想知道呀,我仔通常錯好多part 1,而且D字好深喎

有冇家長有咩好辦法呀!

原帖由 ling2304 於 08-10-14 10:07 發表

我覺中文, 同英文默書足夠啦, 好似今個星期, 2科都一齊默, 時間都好迫, 而且放學返到屋企都成5點, 又要做功課, 又要做網上英文, 又要溫習, d 時間好唔夠用, 唔想迫得佢冇晒時間, 比返少少時間佢睇一陣電視, 轉眼間又 9點半辰上床啦.
你地有咩方法幫小朋友溫英文默書part 1, part 2, 因係冇範圍, 係冇得溫, 一年班時都仲有, 我小小朋友剛學併音, 又未識運用到.

我想個個都係一樣嫁,不過只想睇下有冇咩好方法在PART 1唔好錯咁多啫

原帖由 PenguinBoBo 於 08-10-14 16:03 發表

明白,基本上我只跟他温part 3 & part 4 就算了.

你個仔都.....

原帖由 candyocean 於 08-10-14 15:49 發表

Part 2 是否係 listening 呀! 我見亞仔填1,2,3,4,5. 排次序.  PART 1 我都不懂跟他溫, 靠他自己聽, 但係他跟我說是老師發音唔準, 所以寫錯了, 真比他激C.....

我想問如果今日冇返學, 咁個英黙點呀??

原帖由 freddielau 於 08-10-15 09:34 發表

don't worry too much...trust their ability

係呀,只係重有d燒

原帖由 candyocean 於 08-10-15 10:59 發表

亞仔無返學呀?????? 無嘢呀??????

係呀,就係我仔那班同D班,而家佢地搬了上3樓,希望唔會再傳出其他班啦,不過我仔在班中,其實又冇隔離,即我地班中個個都有機會已中招都唔定,只可希望佢地自己的抵抗力好D啦,如果唔係,佢地成班根本就算冇的,但大家用同一個廁所,所以他們真係好高危呀!
總之,希望事件快D過去啦!

原帖由 midcochow 於 08-10-30 11:31 發表
尋日學校第2次派通告, 我都知道事勢嚴重左啦, 而且染病人數增加左, 真係有d 擔心, 就算叫小朋友帶口罩返學都冇用, 因為你哋都知小朋友幾鐘意依樣又模吓, o個樣又模吓, 而且個病潛伏期有3至7日o甘多, 小朋友可能係依 ...

我仔就一定唔識,因佢地班冇assembly呀,返去俾佢睇下先

原帖由 piglet328 於 08-10-30 12:16 發表
Yiuyo,

係啊...叫你阿仔小心啲啊.. 所以點解我話有啲擔心呢.
1D 班家長佢地係 BK 話學校教小朋友在 assembly 唱 "超級流惑" 歌. 首歌又幾攪野 wor...返去睇吓我阿女識唔識先  多謝 kakamum 分享.

http:// ...

係呀,我地都冇20呀
網上寫的有時同阿仔家課冊係有分別嫁

原帖由 freddielau 於 08-11-3 23:27 發表

我見網上功課刪寫住語工20改正

chinfung

GS係唔需要串字嫁,不過要識認

今年我地GS都一樣唔需要串,真開心

原帖由 chinfung 於 08-11-11 13:57 發表
各位師兄、師姐家長 :

你們好, 小兒乃2008年新小一生,請多多指教及幫忙。

昨天巳派 coming Dec EXAM timetable, 及叫小朋友準備温習, 之前老師所派的考試范圍外,我見中文科有作文、聆聽、課文, 是否小朋友 要/式  ...

freddielau
唔緊要,我諗最少有我仔陪你地,因我地於11月都係忙個不停,冇時間溫

midcow
退左少少,其實都唔係太差吖,因二年級自己解題,一定差d啦!
我仔真係唔只差d囉

原帖由 freddielau 於 08-11-12 21:34 發表

邊可能叫佢甘早温書,睇怕要到考試前個星期先可以,Hayden仲要考試前的SAT&SUN上tennis班,佢堅持吾走堂 ,so,温書時間買少見少
‹ 上一主題|下一主題