用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 識答, 但從來唔問問題
樓主: laicherry1030
go

識答, 但從來唔問問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

隨著我地不停輸入言語溝通技巧比佢, 當佢地儲滿料, 佢地會在適當時間, 你會發覺佢突然好似 "叮" 一聲醒來咁

我仔 - 評定有自閉徵狀成5歲才開始有3個組合既說話 (媽媽望下我), 大半年前, 講野仲係亂來 - 結構有問題, 做左半年言語治療 及 我地強硬地要求佢講完整既句子, 而家佢會問好多問題, 講好多假設既野

如: 我仔會問:

你講真定假呀?

你係唔係講緊笑呀?
mami, 我好耐無去赤柱, 不如星期六去, 好唔好呀?

如果我乖, 不如你帶我去XXX 玩?

今次讀書有102分 (110分係滿分, 因為有10分係 BONUS MARK), 你比 $10 我做獎勵, 得唔得?

最搞笑既近期一句:
mami, 我都係唔返太子學講野啦!! 因為李姑娘 (以前係黃姑娘) 又唔靚又唔可愛

醒目開學勳章

不要誇獎我了!! 我只是知道, 言語發展一定要靠多聽多講既道理 (正如我地去學其他言語一樣, 英文/日文咁樣)

另外, 又可能我細時本身都有自傾 (因為跟據我家姐所講既事, 仲嚴重過我仔, 固執過我仔, 又唔出聲, 咩野都只識 CRY!! 去公園只會跟住亞哥玩, 亞哥唔同我玩, 我就自己係到爬 MONKEY BAR)

所以, 我好明白仔仔本身既問題, 又或者我仔亞 Q 精神啦!! 覺得仔仔似我細過, 其實真係好多野都好似, 連性格, 記性及行為... 種種都好似, 覺得仔仔將來一定無問題, 期望似我, 處事態度好, 得老闆重用 及 社交不差的人, 口才都不錯 (當年既我, 在無任何糾正及訓練, 係正常生活圈子入面, 跌跌踫踫下成長; 我都可以變為一個正常人, 無理由我仔唔得, 原因係... 我仔比我幸福, 出世於現今社會, 老公及我當佢係寶, 事事以佢為主)

係呀!! 真係要堅持佢講完整句子, 咁先會見效

我同事仔仔又係一個例子, 今年6月 (小朋友係2歲半) 仲未肯講野, 返左健康院搵轉介, 當時, 連叫 mami 都發音不準叫左貓毛, 由於呢位同事都知我仔仔有言語發展問題, 我就教佢在家時, 得閒同佢講多些野, 要慢些速度及發音準, 咀形誇張些; 仲要一定一定要小朋友跟佢講 (由其是係要求大人幫手 或 取物件時)

今日佢同我分享, 佢仔仔進步左好多 (前後係相差4個月乍), 昨天突然對住同事, 同事老公及 UNCLE 講: 媽媽你好嗎? 爸爸你好嗎? 叔叔你好嗎?

仲識問媽媽:
XX (小朋友自己既名) 單車呢? - 因為昨天帶佢去踩單車, 回家時問呢一句

仲識會叫大人:
媽媽過 o黎

見到街上人追巴士, 佢識講:
媽媽跑快 d

‹ 上一主題|下一主題