用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
樓主: do-re-me
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 veroshea 的帖子

應該係 ! 因為一個新教練,除非勁TOP,冰場賣晒廣告 (例如有幸邀請到XX擔任教練),否則可以出聲的機會好少,亦都要過一段時間才可以 "輪" GROUP/WALK IN 學生。其實有點不公平待遇 !

所以我話今次其他場經理就算INVITE RIC教練,個態度係 "Invite"定 "收留",對教練個個人感受都差好遠。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 ThanksMami 的帖子

Thanksmami :

小b好精靈呀 (touchwood),算係好乖,家姐好錫妺妹呀 ! 你有沒有Facebook呀 ?

我相信RIC的教練都唔會一齊被INVITE,因為經理都免得過有小圈子,而且可能會引起那個場原本的教練不滿。因為一個場教練愈多,教練要輪GROUP/WALK IN的機會就減少。

而且當有利益衝突時,新教練點都會 "蝕底" (AT LEAST初期),所以教練轉場的心情和學生要轉場跟新教練一樣。

我話點都會有教練無得撈,就如我說少左個場,但原本的場唔可要得晒全部 (就是上面說的利益問題)。希望全部有HEART 教練有好的出路。祝福他/她們 !

*當然唔同場都有D教練之間好FD,咁就會快適應D..."

醒目開學勳章 貢獻勳章

Exactly  Right  !

醒目開學勳章 貢獻勳章

無錯 ! 年紀有返咁上下,又唔係太高級,分分鐘要OUT無得再教。溜冰場唔係話靠寫信去apply,好多係invite過去教,經理就多數根據教練學生出賽的表現、教練本身名聲、級數、學生多少(要帶到過場喎)等去請個教練去自己場。溜冰教練又唔係像教琴可以走幾到,在一個場settle down就唔可以話走就走。

係,教溜冰係要埋堆講人事,真係無得話靜靜地一個人教,唔理世事。

所以真係會有教練無得教,學生要適應過。其實今次地震RIC教練和學生都好慘。

亞州區比賽前夕地震,還要比賽回來後連個震區都無埋,點都有影響。大家真係要加油 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都係將知的告訴大家......

我個女跟F學,如果F有場invite過左去又有private時間(又就到)比我個女,應該會跟F轉(希望得)。好多未知之數...

你可以睇下你個女個教練去邊,但真係要睇有沒有private時間多,or你們喜不喜歡個場/時間等等,有d場假期好少時間用作上堂,比public入。

真係唔捨得 ~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我估,會有去又一城(即太古城因為兩邊教練都係同一集團),不過一定唔會多,最多2個因為佢地已經好多教練好多學生,如比我估中邊2個都係因為 "關係"。。。圓方應該會有2-3個去,因為圓方d教練亦有由RIC過去,佢地有D好FD添。megaice算新,佢地都會想要d多經驗又帶到學生過場的教練,最大機會。但係RIC最近有D新教練 (姐姐),應該無場會請,唯有再努力,搵個場努力學希望比人 "物識"到。

溜冰界一定要有關係,無關係都要人緣好,唔好有D大錯 (特別比賽),唔好同其他場教練樹敵(心不和都要口和),因為如果無返咁上下QULI即個個場都要個種,係無可能本住 "東家唔打打西家"心態。

你女個教練一定有場請,不過睇下佢去唔去...和你能不能夾返,我個女都係,唉...好多未知數。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都係估估下,不過我記得你女女跟過M.C., 佢去左CIP ? 咁如果夾唔到宜家教練時間可唔可以跟返M.C. ? 佢想唔想 ? 我覺得megaice和elements機會大(如果d教練比人 "物識"的話)。

又另外,我諗以RIC經理的地位,可能佢會安排好D位比教練走,但在同一個場就難D,始終每個場都有估定數量教練,拆散就okay。(當然都要看d教練想唔想過去,多唔多fd/敵人...)

你講到ge part time問題。我估每個場對pt/ft有唔同要求。有d場可能真係想要d pt,因為ft已夠多;vice versa。呢個問題好難講。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 chingmandy0705 的帖子

我估現階段唔多家長學生知,因為識得上來論盡溜冰的人不多。

一定好多家長學生唔捨得,因為RIC的教練真係好好,教練和學生氣氛好融洽。我個女跟F,我都無諗過會咁突然,我仲有個細女,仲諗住跟埋F學。

我地之前興一次過交4期學費 (我女一個星期上一堂但可以幾個月唔洗特別去記住要交學費),上星期DADDY幫佢交2期 (即10堂),咁 "橋"。

我都唔理得上唔上得晒...唔係多錢,間學校現在面對的問題/壓力不少,無理由為了頂多幾佰元走去問走去煩佢地,希望個個教練都有好好的安排。(如果上唔晒佢地唔退,都應該係真係忙唔係特登,我諗)

醒目開學勳章 貢獻勳章

MC係惡,但佢有heart,then有heart學的小朋友會感受到佢用心教。

我都想快快搞掂到教練問題,不過如果真係就唔到時間,我個女唔學lu,因為佢真係為興趣佢係唔叻,無先天條件又無天份加無火,在RIC好處係有一班都係好乖GE學生一齊學一齊練,星期日咁過半DAY好開心架 !

當然希望F有好場又有好時間比返我個女啦 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

中意就唔好放棄呀...一直考考考上去你個女咁細就咁叻

比心機參加個比賽,我覺得教練一定會好用心幫小朋友在比賽中發揮到,而且我覺得無論怎樣,她們都會為學生好好安排,始終學生係她們的心機教出來,看著學生成長和進步。

其實我反而覺得唔好問咁多住,因為教練的工作很多,記著每個小朋友進度、考試比賽及衣飾都要顧,無論是否亞州賽前地震,她們都會很辛苦,真的要向她們每一位致敬rather than問太多呢 ! (我自己係人媽咪,我理解會好心急,反正急不來就採取被動啦 ! 咁人地多d空間ma)

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個女大你個女應該4年左右,但我都未諗到佢嫁呀...唔捨得呀 !

其實我女有時在溜冰場見到D好細個 (我諗你女那些啦) 轉得又快又勁,都話佢有排都唔得,佢個one foot spin搞左3個月叫做好d,未夠圈;而家5個月就黎半年,叫做入到位,有時夠圈但有時隻腳唔直...個back spin慘不忍睹。Jump佢都okay快上手但都驚。反而你個女慢慢培訓上去有前途呀 !

個比賽比心機,你們玩唔玩last day個production team呀 ? 代表RIC,為RIC爭光呀 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

我係住近又一城架,我地住九龍塘。不過我都知FWG難有private時間。FWG和CIP都好有口碑,之前選RIC都可以話機緣,加上佢地最快比到時間我地。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 choleliu 的帖子

你講得ARM,雖然我地唔係住附近,但都相信好多學生住附近。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔慘唔慘,有個咁叻GE女點會慘 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

等考FS2,之前因為扭傷腰,停了一個月,現在上返D野係返度,無變型但飛機要靠腰力,所以HOLD住未考。而家跳緊FS3的jumps和努力back spin,不過有排。

如果佢有興趣,會學但預左佢慢,不過無問題啦 !
fs5係關鍵,過左axel過左fs5一天光晒。我個女在上個月check過,佢d "骨型"有d問題,唔可以玩得盡架所以無可能架啦 ! 反而你地加油啦 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都諗唔見左小豆媽係未好忙今晚整東西食呀 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

問得好好呀 ! 等我諗一諗先,一陣間sharing

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都好中意架,連我個女都好中意(我整甜品蛋糕麵包餅,佢中意整中菜和學煲老火湯)

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 cmarcus 的帖子

真係好叻女呀 ! 我估佢都成為太古冰場的 "重點培訓"小朋友之一啦 !
‹ 上一主題|下一主題