用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
樓主: 小B維維
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

可能個個小一同學仔都係咁嫁喇, 記得一d 又唔記得一d, 成日都有攪出笑話

今個星期六的家長會, 我因為家有喜事, 我好可能去唔到, 如果你地有去, 麻煩上黎報吓料, 唔該晒

原帖由 wendyyy 於 08-10-6 14:42 發表
激 c, I did reconfirm her which Gordon she's talking abt, however she still said Gordon Leung
The other Gordon sits behind her.

[quote]原帖由 gordon 於 08-10-6 09:43 發表 http://forum.edu-kingdom.co ...

今日阿囡(1A) 响手冊寫左英文要做e-quiz, 但係在intranet 度揾唔到, 你地知唔知响邊呀?

係咪數學e-hw, e-quiz 係英文, quiz 都串到, 我唸個囡唔會抄錯掛

原帖由 Central 於 08-10-6 22:00 發表
Woon-Woon
我囝囝只寫左要做e-HW咋喎。

nicki

恭喜你呀, bb 囡健康嗎? 做母親的真是能人所不能, 不過你這個月還是安心一點休息好, 反正yiu yiu 只是一年級開始, 放鬆一點一個月沒有所謂的, 但是這個月對您及bb郤很重要, 太多掛心會坐月坐得不好, bb 又要特別留意, 大果個又會因為有了bb而有些心理不平衡, 你自己又特別累, 老公又例牌咩都幫唔到, 不如疊埋心水唔理個大既功課先, 費事緊張得滯閙錯個大既tim

總之, 好好休息

昨天我沒有出席家長會, 請問有什麼特別野講呀, 請指教

gordon,

唔該晒, 其實我好慚愧, 因為我無跟個囡跟得好貼, 又無問佢學成點, 明唔明, 又無同佢備課, 我好似仲係honeymoon緊, 而家覺得好內疚tim...

Anyway, 請問同班主任傾果個section有無咩得著呀, 又或者有什麼係我地要配合既呢, 請指教

原帖由 gordon 於 08-10-12 22:16 發表
主要都係raise up 既lay 1.5 mths, d 小朋友同家長面對到既問題. 作一個交流同分享. 大家面對英文既問題比較嚴重, 有好多都唔明白同話教得太快 esp gs. 老師惡, honeymoon period 太短. etc.

亦有同class teacher  ...

gordon,

唔該晒, 我今晚返屋企先第一次攞本書問吓個囡教到邊度, 佢指俾我睇係ch 2 都未教完, 原來已經教緊ch 4, 今次真係死火

原帖由 gordon 於 08-10-13 16:11 發表
其實係冇結果, 老師話咗D schedule 已經好tight, 唔可能教慢D, 家長就要幫吓手.

英文科 - 有家長想増加寫Penmanship. 但其實變相homework 會多D.

中文科 - 小朋友有進步, 進展滿意.

數學科 - 會在小六轉全ENG MA ...

central,

其實我覺得你好勁, 你都知我同你情況一樣, 而且我工作時間唔算長, 但係我見你勤力過我好多, 點忙都會上黎呢度講吓, 真係要俾個叻你

原帖由 Central 於 08-10-14 17:38 發表
carriechan
識就識,唔識就唔識,我不敢抱有太高期望,成績不理想是在我預期之內,成績好對於我來說就是bonus,無太大壓力 壓力只是因為老師教得太快,我都不太肯定小朋友是否明白和吸收,而且我又工作時間長,又要照顧兩個 ...

我在開學前的家長會問過黎sir, 因為去年九方的software是經學校買的, 咁我問黎sir今年是否一樣, 他回答去年是因為剛出新板, 零售價很貴, 而學校集體購買會平好多, 而今年就要看看成本效益再決定學校是否會安排集體購買, 咁我問係咪即係唔駛買住, 佢話係, 唔駛咁急喎

不過我都同朋友借左黎安裝左响電腦內, 但係無用過, 亦未研究點用(我係用開倉頡的), 所以我唸唔會因為無而俾老師罰掛, 我又無聽過個囡問我喎

原帖由 Central 於 08-10-16 11:13 發表
請問你們家用的電腦都有九方輸入法嗎 小朋友喊咁口說,沒有安裝九方會比老師罰/罵 當真嗎   九方可以download到嗎 還是要去學校附近的xx商場購買來自行安裝呢: ...

今晚攞起阿囡本手冊想做個assessment 範圍的summary, 因為唸住開始迫佢温習, 但係有d 科揾唔到, 麻煩 1A 媽咪可否幫幫手 (唔知係咪 4 班的範圍都一樣呢):

GS  :  textbook Ch. 1 - 8
Maths  :  加減數 及 textbook Ch. 1-10
普通話誦讀:  單(一) 1, 3 及 單(二) 1,3
中文:  ?
English :  ?
English Dictation : ?

英文真係唔知, 不過英文就真係比較講範圍, 我唸主要係GE notes 裡面d野掛, 課文應該係for默書多d

原帖由 Central 於 08-10-17 11:39 發表
Hi Woon-Woon

According to handbook,
GS Assessment (21/10) - Textbook 1A (Chapters 1-8); English Assessment (22/10); Maths Assessment (24/10) - Addition + Subtraction + Textbook 1下A (Chapters 1-10);  ...

我都係咁話, 不過係驚自己 血咋

原帖由 carriechan 於 08-10-17 14:02 發表
見到都

係咪淨係得d班有咋, A 班係咪無, 我個囡無提過喎

原帖由 gordon 於 08-10-21 10:03 發表
is it a MUST to finish it everyday??

nicki,

考呢d就真係無得讀, 咁仲好, 起碼我地唔駛掛住同佢地温習

原帖由 nicki 於 08-10-21 11:34 發表
24-31/10 原來有eng oral exam by Miss Lauren, 我班係30/10考, 有poem, phonics, picture description, 各位要留意呀
仲要一個一個考, 真係鄧阿女慘!!

gordon,

我只是找到經濟日報同小小英語街多媒體學習平台, 但係揾唔到數學喎, 你指的係咪呢個定係另外仲有一個?

原帖由 gordon 於 08-10-21 15:41 發表
Woon-woon,

There is a label stuck on the handbook, with link + log in name + password.
Check your daughter's handbook la.

前日老師派左第一次期考的範圍, 但係我個囡响學校唔見左, 請問有無人可幫忙俾一個copy 我呀, 真係萬二分唔該呀

gordon,

thanks a lot .  I've tried and can login as per your instruction.  I really can't find the information from my daughter's handbook.  I really don't know what happen.  Anyway, I am very happy that my daughter can have some maths exercise to do everyday since she's quite weak in maths.

原帖由 gordon 於 08-10-22 09:32 發表
Woon woon,

http://pmaths.moderneducation.com.hk/edu_platform/login/student/primary/mathsIII/html.jsp

Try this website. If the password is correct, it is exactly the same that we use for the HKreadin ...

central,

我都唔知呀, 不過啱啱login左入去睇, 係有得補做既, 聽日拿拿聲叫小朋友做番先, 如果真係要記欠交都無計, 因為佢地真係無做麻

原帖由 Central 於 08-10-22 13:12 發表
gordon and Woon-Woon

大鑊,我沒有聽到小朋友提及有這樣的功課,當然更不會發現有login name and password in handbook啦 請問幾時開始做架 會計算欠交功課嗎
...

我啱啱入左去intranet度揾, 但係揾唔到, 請問有無人可以幫到我呀

我都係呢呢排公司多野做到死, 又多會開, 不過無計, 個經濟而家咁, 多野做好過無野做啦, 大家努力呀

原帖由 Central 於 08-10-22 13:14 發表
Woon-Woon
好似SFA的intranet內都有copy Besides, 我最近開OT開到不分早晚,未有時間睇著

我都明你果種內疚, 不過無計啦, 可能係我地都未適應, 一下子好似有好多野要兼顧, 有時有錯也無可避免, 學gordon話齋, assessment係唔計分的, 記住考試時唔好攪錯就得喇

原帖由 carriechan 於 08-10-22 10:56 發表
前日同呀仔溫錯書, 溫左english, 點知昨晚先知係GS assessment, 唉, 打電話問呀仔, 先知溫錯左, 呀仔話好多唔識, 我覺得好似累左佢咁.....
‹ 上一主題|下一主題