用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS MPS
樓主: nicoleloud
go

DGJS VS MPS   [複製鏈接]

要睇妹妹能力,如果能力高的,不用家姐帶;如果能力低的,入MPS也可能讀不上。如果妹妹能力可以應付MPS的,就會再考慮經濟、家住地點、兩個同一間學校的好處等。
我是較懶的,我個人喜歡兩個孩子讀同一間學校,方便照顧之餘,我也不想再一次去協助孩子經歷考小一的過程。

如果讀書是為了前程,那在職塲上招聘人才,是先看應徵者的能力和經驗。如果是fresh grad,能力之餘,當然看出自那間大學和成積,至於中學是出身是自dgjs或mps,其實像我這類的招聘者眼中是差不多的。

safeway 發表於 18-12-24 15:10
同意,現在只係讀小學,其實真的不需要放到咁大,以整個家庭考慮,實在沒有理由放棄MPS.  我記得哩到有位 ...
如果是女的話,我會選dgs instead of spcc;如果係仔的話,我會選spcc instead of dbs。不是説學校好壞,只是中學時有男仔的學校難免分心,但男仔我怕佢讀齋校變宅男或有同性戀傾向。

safeway 發表於 18-12-24 23:05
咁真係每對父母想法不一樣,如果係我,我同你相反,女仔讀男女校,男仔讀男校,我真覺得大部分男校嘅兄弟 ...

我不喜歡同男生稱兄道弟,經驗告訴我,他們都是有所圖的。
讀女校的女孩子在中學讀書時期會專心D,冇咁多機會俾男生搔擾。就算唔計有冇男生垂青,在男女校返學的女孩是會很注意校服、儀容、裝扮等,又會因為某些男生的傾慕而分化女孩們的感情,更多是非等等。雖則一切無可避免,但我會希望可以推遲至讀大學才發生。留意:如果個女越靚,上到中學這類麻煩事越多。今時今日中學生拍拖的問題比以前複雜,越遲接觸越好。

1162694sd 發表於 18-12-24 23:11
我鍾意男仔讀男校,女仔讀女校,特別係讀過女校,將來辦公室是非處理冇得輸
...

男仔讀男校是好的,兄弟情深好多。不過,出黎做野後,真係見過唔少同女同事講野都口陣、放假lay係屋企打機的男人。呢D通常由細到大都少接觸女性的人。

可否分享最後揀了邊間?
‹ 上一主題|下一主題