用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
go

聖羅撒書院自行   [複製鏈接]

limehouse 發表於 19-1-6 13:29
阿女外來生。前年副校見,家長可一齊見,但坐後面,不用答。用英文問小小問題例如興趣係咩、鍾意咩科目…… ...
咁簡單面試,應該看成績及全港排名為收生準則

417bbs 發表於 19-1-11 08:32
我希望中一、二都可以有直間比女兒及發展下自己興趣,中三以後功課忙都合理,但希望中學首兩年可以有空間 ...
我們d沙田朋友也因近而讀st rose, 看各家長對女的期望,有自己未能上大學而好想女讀大學,重以為只要讀書高分就可,故st rose 好合她的心意,仲冇乜活動,放學成群同學走到附近的排長龍的致X補習至晚上,我都驚訝中學生還有時間可星期平日補足三天。但有朋友女讀過,見活動少,當然同TST, DGS, HYS &QE無得比,她們不只女在學術表現優異,也想女有多方面有explosure, 配合高中的OLE 學習經歷,故插班入上述的學校. 坦白的,無好不好或最好的,找學校看個人內外因素及學校提供的服務是否適合子女和家長的期望。
但擔心抉擇錯誤,或許令個女經驗不太愉快,但任何經歷也有學習機會。

carolnlk 發表於 19-1-11 10:13

我兩個囡都冇補習,有咩都係自己教返,如果有嘢真係唔識, ...
支持你,年青人的人生不只是讀書!我兩個囡冇補習,成績一様好!

回覆 bvbb 的帖子

睇到SRL 網頁列出收中二及中三插班生要求不高,中英數及操行只要B 級以上!https://www.hksrl.edu.hk/admission/Form2-3Admission.htm  

懷疑不似band 1 收生要求!

‹ 上一主題|下一主題