用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

彈弓狗 發表於 20-12-20 19:53
有無多d商中資料,個個都話要入到精英班先得,唔係嘅話自生自滅,真係?
...

無聽過一間中學會咁樣對學生,而且亦會降低該中學的3322率,不過每年在自行階段總有類似流言,明白既!搵食啫...

ilovecarcar 發表於 20-12-21 00:55
級五點解唔揀最勁嗰3間?

認同你的看法,即使級10以內都會諗頭3間,級五名內更加積極考慮添。

wahmaggie 發表於 20-12-21 08:05
我唔敢咁搏呀
我見話元朗唔夠band 1位
驚自行唔得 唔知派左去邊

咁快投降?
級5名內都屬B1A生(寶校除外),自行元商8成以上機會收硬,面試都慳番(講笑
你都有你的道理既,只係保守啲,都無問題既

wahmaggie 發表於 20-12-21 08:05
我唔敢咁搏呀
我見話元朗唔夠band 1位
驚自行唔得 唔知派左去邊

不過我都可以話你知,即使唔夠位,大抽獎咁唔好彩派去B2A半英中,基本上你子女到7月中叩門,B1A生都可以叩番去B1B校,所以有實力真係唔駛咁快投降架

不過,每個家長都有自己想法,入元商都係唔錯的,可以在精英班讀書應該幾好!

wahmaggie 發表於 20-12-21 08:17
我都想進取,不過好驚    如果係咁。。。你覺得揀信義定白約翰好呢?
...

元朗頭3校係:鄉中、崇德、信義
之後係:趙中、元商
再之後先到:白中
之之後係:基元、盧中
最後:羅中

(以上純粹以熱門程度排列,未必與DSE相關

你揀白中,咁90%收硬

ilovecarcar 發表於 20-12-21 08:52
對呀,其實我小朋友都係差唔多成績,我諗緊鄉+崇定係保守鄉+趙。

想請教有校長推薦表,係咪大機會好多?

推薦表唔係咁多校長肯寫,多數級3名內先有(我估咋),其實元朗鄉崇信三間都係睇次第,有無推薦信作用不大,如果加埋地區性如奧數比賽,反而好過推薦信。

你講得無錯,鄉+崇係比較進取,不過有實力又真係唔怕進取既

由於自行不計區域,家長都可以思考車程等因素,考慮屯門4大,始終屯門相比起競爭性較元朗低(我指B1A-B英中學位較多,屯門學生少過元朗),所以每年都有唔少元朗生走去屯門讀,無乜聽過屯門生去元朗讀。

屯門4大:董、百、陳、梁都係非常好的選擇,成績亦好穩定地優秀,不妨了解一下。

至於荃灣就唔建議,競爭性不比元朗低,入B1A英中可能仲難過元朗添。

wahmaggie 發表於 20-12-21 08:25
:hap
你有無聽人講過話商中啲老師麻麻地呀?

我聽過不少中學的好壞意見,大致係學生讀得掂家長就讚,學生唔讀唔掂跟唔上家長就批評,都無第三類家長。

所以為子女揀選合適程度中學最緊要。

以你子女B1A程度,真係唔駛咁快揀元商,不過自行不中正取,元朗大抽獎選校又真係好頭痕,祝你自行成功免煩惱

wahmaggie 發表於 20-12-22 09:01
其實我都好苦惱
都唔知自行兩間1A搏一搏,定1A加一間1C
元朗又無乜1B選擇

前者揀2間B1A,入到正取就安樂晒,入唔到就要參加殘酷大抽獎。

後者揀B1A+B1B,就好大機會入到B1B校,沒有參加大抽獎機會。

如覺得唔理想,2者都可以在7月叩門,不過比較穩陣當然係選後者,趙聿修是元朗惟一B1B校。(今個聖誕應該有排諗了

CYT1207 發表於 20-12-23 01:59
元朗一缐小學,兩次呈分平均級名次33,自行揀商中系咪無乜機會?

如果係一線小學,應該有50-60個B1生,我當級名次就係呈分次第,級33都屬B1B,元商就係要吸納這些學生,所以申請元商係好有機會。

不過,今年元朗區沒有加班情況下(去年有7/8間B1C-B2B中學加班),小六學生人數差唔多,自然競爭更大。所以家長真係不宜自行一間,可能都要考慮一下白中之類英中。增加自身機會入讀英中,盡量唔好跌落殘酷大抽獎

denise0618 發表於 20-12-23 09:07
請教二線級十五商中或趙中有冇機會?

請家長最好睇番自己小學前年及舊年入讀B1校人數,今年都係相若人數,二線小學大約30-40人入B1校,所以級15屬B1B,申請元商或趙中都有機會的(級20後就難入趙中),加油!

CYT1207 發表於 20-12-23 11:12
多謝回覆,所以諗住另一間自行揀基元,基元同白中,系咪差唔多?

非常正路選擇,至於選哪一間就視乎學生特色,無話邊一間好啲差啲,最緊要適合程度就足已。

Chichiban 發表於 20-12-23 19:46
你好呀
我仔仔呈二唔爭氣,而家兩次呈分跌到B2中。請問自行可以選擇基朗+元公嗎?
...

你先了解學校去年大約多少學生派去B1&B2中學,再按人數及呈分次第推斷是B2A定係B2B, 如果係B2A自行基朗&元公,才有機會。(B2B生可能自行鄧佩琼機會大啲,視乎家長意願)

不過,大抽獎乙1擺基朗&元公是旦一間,乙2就要放鄧佩琼/其他天水圍B2校了。

Chichiban 發表於 20-12-24 00:53
睇番舊年同前一年,照排應該是B2B。即係自行渺茫啲了

想了解為何鍾情此2間?因為都係B2生超熱門中學,可能需要退而求其次。

基朗係半英中,替代可選天官、伊舊中、或者(屯門區)屯天、呂祥光,都是有機會入讀及有一定的成績。

元公係英中,替代只有青中,不過係直資。

如果家長真的只鍾情基朗、元公,坦白講只能寄望大抽獎。

denise0618 發表於 20-12-24 08:06

唔少邊緣人求穩陣自行會揀基朗做自行選擇,去到搞珠嗰 ...

你講得好啱!

不過這現實很多第一年選校的家長未必知道,在元朗B1英中學位嚴重不足情況下,B1生會以基朗做保險線(基朗甚至比元公更熱門),B2生在大抽獎入到基朗,可能仲難過B1生大抽獎入鄉中。

denise0618 發表於 20-12-24 08:40
以前B1學生多數放羅桂祥做保險線,依家都越放越前。

係,前2-3年都係用羅中做保險線,宜家今年無加班情況下,所有主要B1C-B2A中學都係4班(舊年好多加至5班),去年B1生都仲可以搵羅中做保險線,今年就...(家長自己諗

我建議B2A生盡量選擇自行基朗、元公、天官、伊舊中吧,希望唔好跌落大抽獎同所有B2生競爭。

如不嫌交通麻煩,也可以考慮屯門區中學如:屯天、呂祥光等半英中,因他們的DSE成績都比較穩定,不比元朗同級差,但屯門英中學位多,屯門B1生沒有像元朗蠶食半英中情況,甚至有不少B2生抽入劉金龍/南屯官/屯官等英中(這些機會都不是元朗的

Chichiban 發表於 20-12-24 08:02
Band2學校喺元朗區唔多,我target係元朗或天水圍。
青中當然好我亦唔介意俾學費,現階段只係first in完等 ...

如果家長負擔到,寧願入咗青中仲好,唔駛提心吊膽大抽獎,同時,青中係相當重視體育,相信你仔仔會好享受中學生活。
不過留意一下,入咗青中要揸緊一點學業,祝願你仔仔順利入讀心儀中學!

denise0618 發表於 20-12-24 11:55
我老大有個同學因為好鍾意田徑去咗鄧兆棠,喺小學中游成績,依家都讀得唔錯。
...

我贊同架!
B1B2校只要肯努力,一樣讀出好成績,B3校就比較困難,因為屬於單打獨鬥,翻身要靠超自覺及2-3倍努力。

鄧兆棠成績都在進步中,B2B-2C生值得考慮!又近西鐵站,方便!

Chichiban 發表於 20-12-24 11:40
謝謝你
我都想佢入到,但我諗青中都揀選啲B1生去第二輪interview 先到B2學生。唯有等下
...

唔係想像中咁多B1生肯入青中,申請只係攞個面試經驗,青中校長亦知道的,我覺得誠意比成績更重要(當然成績不能太差啦)

所以你仔絕對有機會,祝福你啊!

大粉豬 發表於 20-12-24 13:43
想請教下,B1c 生有聯繫中學,自行一應該會報其中一間,但應該機會唔大,如自行二選元公,可行嗎?謝謝 ...

其實想問為何揀元公?比佢好的B1C英中如基元、盧中都可以,如果家長自行揀元公,80%收硬。

反而到了大抽獎,才在乙2揀聯繫校元公(因為B1聯繫官中入硬元公,在乙2才放元公係無問題,所以無必要咁快在自行2揀元公),多一次乙1搏入讀聯繫官中。

大粉豬 發表於 20-12-24 15:19
多謝你意見:) 今年元朗區沒有加班但小六學生人數又無少過,我怕競爭大,所以想穩陣啲選元公,唔敢太進取。 ...

明白你的擔憂!

如真係自行2揀元公,請一併比較一下基元、盧中等英中,覺得入元公無問題就去馬。

其實元公都係唔錯既選擇,保守有保守既優勢,努力呀!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊