用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

CFL23 發表於 21-4-2 17:01

那麼屯官是否較南屯官好?

我覺得2間官中都差唔多成績,風格就要問用家,可以按地理近家選擇,住碼頭區選南屯官,其他區咪選屯官,純粹個人意見 (正如保記選董中定百周,地理位置都好關鍵,始終6年中學生涯)

Kawing0429 發表於 21-4-2 17:04
一路學校都同佢講係band 2, 無聽佢話佢係邊緣!
咁係咪照理都係band 2!?

以下純粹個人意見:
乙1選鄧兆棠,都有八、九成入讀,乙2、3唔好揀天官、伊舊中就得,選其他B2B校。

hkc3 發表於 21-4-2 21:04
呢種就係我哋學校老師一貫嘅建議,總知如band1 學生乙一報四大,乙二馬中或田中,乙三屯天/屯官或南官,我 ...

可能我想法比較主觀,乙2放田中機會非常渺茫,因為田中實力長期穩定,成績透明度高。

馬中成績透明度低,選擇性披露,加上後起之秀。而4大、譚中、田中的長期實力保證,所以成為屯門頭6間最熱門中學,乙1都基本收晒,相反馬中未必乙1收盡,乙2還有機。

所以家長進取的話,乙2都以馬中為先。

CFL23 發表於 21-4-2 22:09
你們的意見真的好有用!

其實隨機號碼靚,我們b1b生有機會派得好過...隨機no.麻麻的b1a生...

或者可以用另一角度睇,大抽獎係將全個屯門區劃成3批學生,B1A、B、C都統稱B1,號碼最靚20%揀乜都入到,餘下80%就要視乎選校策略。

號碼無得控制,但選校策略由家長決定進取定保守。

用這個角度睇統一階段又有2成彩數,8成策略既,唔係純抽獎。

hkc3 發表於 21-4-3 07:34
我同意呢個都係比較正路嘅諗法,但我有啲擔心今年馬中真係好誇張,自行應該有500人申請(純粹計編號),田 ...

你搵到自行數目真係叻!馬中有500, 田中有300, 睇來馬中都好多家長喜歡。

不過除咗數字,其實你睇梁中都係300左右(2年前印象中),和田中差唔多。

我個人諗法係:B1C-B2A邊沿人其實為數唔少架(假設B1B有400人,咁邊沿人都有400人,亦係最難選校的家長),這班家長自行唔會選梁中/田中,佢哋可以選擇的其實不多,自行進取只有馬中一校,否則就係保守選屯官/南屯官/劉金龍。

一般到咗統一派位,家長就開始盤算勝數及最值得投資的學校。我個人認為自行數目值得參考,但亦要睇番該校實際Banding. 實力超強就越多B1家長放乙1。
而邊沿家長就會修訂由進取變保守,因為探取進策略乙1放馬中,佢哋唔好彩跌落B2真係可以派去B2C校。所以這批家長未必如自行階段,乙1放馬中。

歡迎你和其他家長也可發表意見,大家互相討論,最終都係想孩子入讀心儀校,唔好派去大西洋。

ryoulam 發表於 21-4-3 03:41
請問屯門band2生,想入英中或半英中,大抽獎有什麼意見,感謝

想先了解你子女屬B2A、B、C?始於比較建議家長選擇適合程度的學校,以及你自行的選項。大家互相分享心得。

pandangus 發表於 21-4-3 02:00
你好,屯門band1生無聯繫心儀:陳瑞芝/譚伯羽
請問如放譚乙2有無機?
譚/田/馬,乙2放邊間有機仲有位?

譚中和陳中比較下,熱門程度一定係陳中。
乙2放譚中機會近乎零,唔好搏。
乙2可以放馬中
乙3、4放劉中(女仔),屯官/南屯官
乙5開始半英中。

以上純粹個人意見,歡迎家長指教

ryoulam 發表於 21-4-3 16:20
呈一二係band 2中上,呈三成績有明顯上升估計band 2 a, 自行兩間官中,入唔到
...

好好! 自行屯官/南屯官非常正確!
給你2項建議(純粹個人意見參考)

進取策略
乙1:屯官/南官(其中南官機會高於屯官)(斷估號碼頭20%可入)
乙2:呂/屯天/辛
乙3、4、5:B2B校

保守策略
乙1、2:呂/屯天/辛
乙3、4、5:B2B校

sze123 發表於 21-4-3 16:31
請問半英中系邊間呀

屯門:呂祥光/屯天/辛亥年
元朗:羅桂祥/翁祐/天官/伊舊中/基朗

wahmaggie 發表於 21-4-3 16:57
想問下元中而家其實係band 幾
另外如果band 2b的話,自行元,天區揀邊2間會機會比較大呢?
Thanks

元中係唔係指元朗公立?元公係英中,成績約B2B, 但唔表示收B2B生,因為英中關係,在元朗嚴重缺乏英中學位情況下,不少B1生攞元公做保險線,B2入元公主要係聯繫校學生。

至於你問自行邊2間,即係下年先選校,不如等埋7月後期教育局公佈邊啲中學升格英中及半英中才再決定吧,始終多啲資料好啲。

sze123 發表於 21-4-3 19:35
thanks!請問屯門區夠band one 位嗎?

屯門英中(包括埋劉金龍、屯官、南屯官)的學位,足夠滿足屯門B1生入讀。

wahmaggie 發表於 21-4-3 20:13
而家2c, 仲有band 1生肯揀黎做保險線嗎?

如果西英,band 2揀係咪都好大機會呢?

唔好睇少元公“英中”這個金漆招牌,有家長攞基朗做保險線,也有不少係攞元公做保險線,那管基朗B2A成績一定好過元公B2B/2C,好多家長都認為英中就係好過半英中麻。   

B2生乙1放西英係100%入硬,乙1放鄧兆棠都有8-9成入到,想最易就西英啦!(純粹個人認為)

tww1229 發表於 21-4-4 00:19
屯門band2生要不要set保險缐,第幾志願set?如果要放邊間?thanks

屯門B2生可以乙1、乙2選B2A英中/半英中,乙3-5就B2B校,之後盡填其他B2校。至於保險線,其實係你接受的B3A校風好的中學。

tww1229 發表於 21-4-4 12:39
謝謝你!另外又想問下屯門band2位夠嗎?

這方面資料不多,B2位應該足夠(其中一個原因係屯門B3校長期收生不足,即表示有小部份B3生入讀到B2校),只係B2學生究竟能否入到B2A半英中,或者B2B校啫,因為家長唔多想入B2C校。

hkc3 發表於 21-4-4 14:16
我都想幫朋友請教下,band 2學生,英文水平好一般其他科好好,自行永隆入唔到,統一想再揀,呢一間近年好 ...

除了成績,如果學生現階段英文程度一般,我都贊成報讀中中。

永隆俾我印象都唔錯架,校長到校介紹都好有親和力,學校刊物都有俾學生發揮的地方,有時除了DSE成績外,亦要睇學校教學方向。(永隆有時B2B定B2C都不太重要,好多時學生積極向學,自然能有好成績)

如果有B2B/2C成績學生,不妨乙1放永隆,揀間合適關愛學校,都係不錯的選擇。 (但有B2A成績學生就建議揀番相應程度中學,未需要揀永隆)

coffeejoeybb 發表於 21-4-6 15:17
想請問一下, band2頭中, 元朗區半英中選擇,基朗,鄧中,元中,伊中,還有其他選擇嗎? 乙一放基朗大機會 ...

半英中餘下有天官,所有B2生(不分2A、B、C),大抽獎乙1基朗都基會均等,機會大唔大唔知(號碼頭20%應該入到)

英文數學的B2中學有不少,可參看教育局派發的元朗區中學。

cheunghorus1021 發表於 21-4-7 17:01
我想問派位甲一二同乙一二係咪會寫番自行㨂嗰兩間(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

視乎你自行2間是否都同樣熱門。

情況一, 如果同樣熱門,甲1、2都可以相同,乙1是旦1間,乙2都可以同樣熱門校(不過會浪費機會)。

情況二,1間熱、1間冷門,咁乙1、2都可以放晒2間。

情況三,2間都冷門,咁乙1、2可以放晒。

bananaGi 發表於 21-4-7 21:15
B2 生可否揀順譚中?

唔清楚

幻兒 發表於 21-4-12 21:23
你好
我想詢問一下屯門BAND1 生, 放邊一間在第二位比較安全嗎?
純粹個人意見:乙2、乙3:放屯官/南屯官/劉金龍是旦2間英中比較安全。
(因為乙2放馬中都係睇彩數)無需要太快放呂祥光/屯天等半英中。

hello_mimi 發表於 21-4-14 09:13
想請教大家,屯門區,囡B2,第1 劉金龍後應揀邊間較穩陣? 謝謝
純個人意見:
大抽奬階段屯門B2生家長都會因應子女B2程度選擇合適學校...

B2A乙1會選: 屯官/南屯官/劉金龍 (英中)
B2B/2C乙1會選: 呂/屯天/辛 (半英中)

所以你乙1選咗劉金龍, 乙2仲放3間半英中的話機會很低, 穩陣啲就放其他較好的B2中中.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊