用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!
樓主: superbaby0622
go

想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!   [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-12-19 09:47
簡單D講:
1. 該中學缺乏某種"專才", 而剛好有一位學生可以給予補足, 如樂團的鼓手/大提琴/木片琴, 中樂團 ...

一般音樂8級或演奏級(或6級以上冷門樂器)既話要加埋好成績先得; 因為音樂比較難年年一定攞到獎
所以一般樂器, 就算係演奏級....我唔覺得係特異功能...

但用運動當特異功能就易啲
例如如果一個小六女生50米自由式如果可以係認可比賽用26秒完成(Girl A Record: 26.4s)
基本上應該入硬DGS或HYS; 因為佢只要游到水準, 或就算只游到27秒,基本上都九成有獎
同埋游得50米快....游100米, 200米 4x100, 4式......全部都好大機會有獎....
(所以點解游水快真係好著數, Phelps 可以有廿幾面奧運獎牌...)

呢啲能力我會覺得係特異功能; 因為就算一個女仔一出世就每日游6小時; 到小六時都好難可以26秒游完50米但係DGS/HYS可以好易咁搵到邊個報名既學生游得最快...咁呢啲學生好大幾會係D1比賽攞獎

Arabellahk    發表於 19-2-1 14:08

gracelam 發表於 18-12-19 22:59
我費時寫咁白嚇親人。
我驚有人睇到話學中樂團二胡/中阮就係一種特異功能.....走去學咗幾年後發覺心儀學校都唔收........
但我好相信就算成積唔好, 但如果你女女用26秒游到50米; 我好相信DGS/HYS會收
收咗呢個學生後, 基本上係等如將個D1學界紀錄改成自己學校.....
(仲要小6已經26秒, 到S6游既紀錄應該好多年都破唔到)

回覆 無知人 的帖子

講緊中學所以先話邊間中學收就等如打破中學Girl A紀錄

NeoMom 發表於 19-1-31 16:19
我諗佢係睇左中學學界GIRL Grade A的紀錄

小學游26秒男仔都未必得

我係特登睇中學 Girl A紀錄, 冇睇錯
所以先話邊間學校收到呢個學生等如破學界紀錄

呢個學生基本上想入乜野中學都得

cherrybaby21 發表於 19-2-18 04:14
我親戚當年就係因為游水勁(破紀錄嗰種)入左女拔
呢類學生入咗DGS但唔係DG畢業既...我都識...

你都可以話互惠互利...

猴子爸 發表於 19-2-18 10:39
不知道此定義是否正確:特異功能:是單單憑此卓越能力,即使成績band2, 甚至band3, 都有可能進入神校普通異 ...
我只識3私1直原來有3私2直?
請問係邊間直資?

回覆 猴子爸 的帖子

YW有間一條龍既band 1 中學.....
三私一直基本上係講冇band 1中學既四間小學
而升中成績亮麗

如果英華都計Paul Boys, St clare, etc etc嗰啲點解唔計?

chloe_b 發表於 19-3-4 09:02
所以一般樂器, 就算係演奏級....我唔覺得係特異功能...
其實音樂叻好大機會本身係天才,學乜都快
‹ 上一主題|下一主題