用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 庇理羅士 2nd Interview
go

庇理羅士 2nd Interview [複製鏈接]

庇理羅士 2nd Interview

我朋友個女收到通知有得2nd interview, 有冇人都收到呀! 10分鐘小組面試, 包括個人短講及小組討論, 幾個人一齊咁短時間可以講D咩, 有人有經驗嗎?

Re: 庇理羅士 2nd Interview有無人試過?

可以分享下經歷嗎?  

Re: 庇理羅士 2nd Interview

Midagemum,

聽我朋友講有300人2nd interview, 1st round有74X人, 所以你囡囡有得見都唔係靠運氣, 佢囡囡架問題係如果你係最高, 你會做咩?有咩好處同壞處? (大慨係咁) 你囡囡問咩呀! 佢有無信心呀!

Midagemum,

未必唔得架, 我朋友個囡囡1st interview完都話自己唔得,佢呀媽話未見過佢咁失落,點知有得2nd interview, 今次佢都話冇信心, 不過我聽佢講返, 雖然唔係好特別,但係到題, 都OK. 聽佢講番其他人, 有D有內容,但表達得唔好,經常er...er, 有人講得好好,可能慣左朗誦,但講來講去都係一個point,一分鐘時間,有人講剩10秒,無野講,唯有講句多謝大家聽我講黎完結.

佢講得好詳細, 我都好多謝佢, 因為出年到我個女, 雖然未必揀依間, 因為佢鐘意英華多D, 但我可以參考下, 有咩要留意.

Midagemum,

你囡囡可以入圍2nd interview應該成績唔錯, 佢唔鐘意溫書, 可能佢覺得識晒, 或者想用自己的方法溫書. 到依個年齡開始有自己的主見, 有一次我個女溫書時, 我叫佢做左某D課外習作, 佢突然發脾氣話點解要用你D方法, 我可唔可以用自己架方法去溫書呀! 我覺得好突然, 佢從來好少駁咀, 於是我話如果你想點, 你可以講比我聽, 但唔需要發脾氣, 佢後來都say sorry. 有一次佢話唔要讀band 1中學, 好辛苦, 我話呀媽唔係要你入名校, 係要入好D架學校, 大部份同學都係讀書架, 你想唔想入間學校, 你聽書時, 佢地就係到玩, 攪著你. 依家我都唔敢係佢面前提升中架野, 費事比佢壓力, 順其自然.
‹ 上一主題|下一主題