用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

希望女女唔好以為返學就是 = 玩.
不過佢真係好開心.
我迎新日問過其中一個主任, 佢話暫時唔會用普通話來教中文, 不過就會用英文來教英文, 一至二年級只會用中文解釋一些較難的生字, 三年級後就要全英對答, 學生也要講英文.
cameo, 8月尾再約個, 希望到時可見到其他媽媽.     

Hello 各位聖羅撒小學小一媽媽,

星期六迎新日見. 我仲未買運動套裝, 白鞋. 學生相都未映, 但就開學了. 各位準備成點?

Hello 各位聖羅撒小學小一媽媽,

囡囡返學開心嗎?一齊討論下.
我個女都 OK, 也識到一些新朋友, 功課都在30分鐘內完成.

我個女都係食9-5公司的飯, 佢食完飯反而留在班房, 唔出去, 都唔知點解. 不過佢讀得都算OK. 佢非常鍾意首校歌(佢只係識頭一句), 成日唱.

The teachers are good. They also have what they call "NET" - what I think stand for Native English Teaching, my daughter likes that very much.
She loves school though she is not from St Rose kindergarten.
The coming English dictation is only from A to M, I think it is gradual and not scaring the children. The English standard is OK as they have supplementary story books and worksheets.

原來每班的默書範圍是一樣的. 我個女讀 1C 班. 後日都係默 one to ten; 第 9 頁及12 頁的 keywords.

Dear hayamama,

English and 常識 are quite difficult. The first lesson talks about Good morning, good afternoon. The second lesson starts headmaster, headmistress, group leader......  常識寫 "身體, 軀幹, 眼睛" in the first few lessons.

Hello,

好耐沒有上BK. 我個女都係學琵琶的, 佢暫時都都係掛住假手甲. 不過個琵琶都幾重, 而且仲要上一樓, 不過都學得開心.
我個女測驗最差都係中文, 仿作句子竟然照抄例句, 真係比佢激死.
常識的課外題都唔掂, 都係捉唔到題目, 五題錯了三題. 好彩老師讀卷, 如果唔係我估佢一定唔識睇.

wankwok,

我個女讀1C 班, (cameo 真係好記性), 我個女話1C 班得佢一個學琵琶, 所以應該好容易認. 佢多數由工人姊姊帶.
我個女都抄
‹ 上一主題|下一主題