用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校?
go

瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校? [複製鏈接]

明白你們現時心情, 真心祝你們小朋友最終叩到好學校,
鼓勵小朋友即使入不能原校直升, 但只要憑自己努力,
6年後一定會在大學再見小學同學.  
我總覺得老牌名校學生怎樣也不會差, 英文程度好, 分分鐘就算校內band 3 都叻過人地band 2 頭, 只怪競爭太大 及香港升中制度確實害了很多有能力的學生.

回復 9# lucia6119 的帖子

係呀, 聽過尖沙咀個間名女校都係有同樣case.  唉,真係無言!

回復 40# JChau 的帖子

甘做老師, 真係差到冇朋友
某尖沙咀名女校(小學部)一樣, 見小朋友成績追唔上, 係甘比壓力家長暗示叫佢自動轉校, 果時已經5 年班. 最終個家長決定幫囡囡轉校, 但班主任操行比佢C, 比平時低, 唔知係未個家長得罪佢, 遷怒於個小朋友. 大佬呀! 比條生路個小朋友行吓啦! 佢點搵學校收呀!其實個小朋友只係成績跟唔上,品格一啲都唔差重好怕事同好緊張自己成績, 唔通成績差=品格差???因為這件事, 小朋友有DEPRESSION, 要睇醫生. 後來轉左咩學校就唔知啦, 因係朋友啲親戚, 我唔係直接識佢.  總之, 被呢啲老師/學校遺棄的同學, 你地要明白你地係一啲都唔差嫁, 爛船都有3 分釘, 只係間學校唔適合你地, 出面嘅世界好大, 當係提早上左人生寶貴的一課.
雖然,我仔以前間小學同而家間中學都好好,( 特別係小學校長),好好彩從未遇這種老師同校長, 但都聽過好多朋友講過唔少學校確實係成績大過天, 所以撰學校時真係要小心, 唔好錯配.
‹ 上一主題|下一主題