用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國GCSE A Level 中文
go

[英國] 英國GCSE A Level 中文   [複製鏈接]

6x6=36 發表於 21-12-9 18:00
個人意見,如果考試費唔貴,又唔難考,又唔嘥時間,其實考埋都無妨,因為你唔知幾時會需要
...

非常同意。

不過GCE中文在早幾年,改左考試形式,聽聞深左好多,要考,花時間溫。GCSE中文就淺到連香港小六生到左英國,唔洗溫書,唔洗操卷,都非常容易取A*,好淺!

我孩子早年有考GCSE中文,近期跟我商量想考GCE中文,我無reject佢,但叫佢考慮清楚,一來GCE課程已讀4科,唔簡單,時間管理唔容易;二來決定不回港工作,唔需要考中文啦,考來真係無用(我講在英國呀)。

如果回港的,可以諗諗,大前提都係唔好影響GCE個d科目。

wloi 發表於 21-12-9 18:47
我細女有考GCSE 中文,sixth form時上左1個月到GCE A level中文,老師就勸佢 drop, 話佢一定考得唔好,無謂 ...

你女有中三程度,都覺得深,我孩子得小六中文程度,真係未必應付到。

yuyueng 發表於 21-12-9 20:20
其實大家有冇睇過份卷,我望過好淺下。

無download 過GCE 中文來看,只睇過GCSE 中文,你覺得佢(GCE中文)似香港的咩程度左右呢?

silvia_ng 發表於 21-12-12 23:26
請教下有研究的家長,即係打算NJ考返大學,係咪要有A-level中文呢?本身中文差,去考就好似送死咁樣。大學 ...

想經non jupas入讀本地大學,entry requirements你可以睇大學admissions office的資料。根據這幾年這裡家長的分享,係有要睇中文程度的要求,但又不是所有,我個人相信只有部份only,如果自己已有大學學科的心水,自己睇大學網頁最好,睇完仲有疑問,直接call admissions office了解。

另外,既然你講到孩子中文差,無謂擔心啦,唔考囉,考好三科GCE科目更重要。

asd456 發表於 22-7-31 23:15
借問聲GCSE 中文,英,數 會唔會淺過 DSE?

GCSE中文一定比DSE淺好多,係好多。我孩子只有香港小六中文水準,Year 7在英國讀書,Year 8就考GCSE中文, 只睇過past exam paper的形式,不用操卷,直接考,A*。唔係只有我孩子如此情況,其他香港學生,唔係A*就係A。好鬼淺!

2jkidsfather    發表於 22-11-16 15:54
‹ 上一主題|下一主題